Britse zender schrapt aflevering Fawlty Towers vanwege ‘racistische uitspraken’

De Britse acteur en komiek John Cleese heeft vrijdag uitgehaald naar een Britse tv-zender vanwege het schrappen van zijn bekende Fawlty Towers-aflevering ‘The Germans’. Cleese noemt het tegenover de Australische krant The Sydney Morning Herald een „domme” beslissing. De Britse zender UKTV, die onder de BBC valt, zendt de aflevering uit 1975 voorlopig niet uit op zijn streamingsdienst vanwege „racistische uitspraken”.

Vermoedelijk omdat het personage Major Gowen (Ballard Berkeley) tijdens het vertellen van een anekdote over India meerdere keren het zeer beladen woord nigger gebruikt. De BBC zond de aflevering daarom eerder al uit zonder het bewuste fragment. In ‘The Germans’ reageert hoofdpersonage Basil Fawlty, gespeeld door Cleese, ook geschokt wanneer hij geholpen wordt door een zwarte dokter.

De scène is volgens de maker een persiflage van het racisme in de Britse elite. „De Major was een oud fossiel”, zegt Cleese. „We steunden zijn overtuigingen niet, we staken er de draak mee. Als ze dat niet begrijpen, wat kan ik dan nog zeggen?”

‘The Germans’ bevat ook het bekende ‘don’t mention the war’-fragment, waarin hoteleigenaar Fawlty tevergeefs probeert Duitse gasten te ontvangen zonder de Tweede Wereldoorlog te noemen. UKTV zegt de aflevering momenteel te beoordelen voordat deze wordt uitgezonden.

In navolging van de wereldwijde anti-racismeprotesten hebben streamingdiensten en zenders de afgelopen dagen meerdere series of films geschrapt. Zo liet Netflix weten afleveringen van Little Britain te verwijderen. HBO verwijderde de klassieker Gone With The Wind. (NRC)