Bouterse: ik schuw geen enkele confrontatie

Suriname Oppositieleider en beoogd president Santokhi zou in een interview geopperd hebben dat hij bereid was huidige president Desi Bouterse uit te leveren aan Nederland.
President Bouterse op archiefbeeld.
President Bouterse op archiefbeeld. Foto Reuters / Ranu Abhelakh

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft donderdag gewaarschuwd dat hij „geen enkele confrontatie” schuwt. De reactie volgt op een inmiddels aangepaste uitspraak van oppositieleider en beoogd president Chan Santokhi op de website van radiozender BNR. In een interview met die zender zou Santokhi gezegd hebben dat hij bereid was Bouterse uit te leveren aan Nederland.

Bouterse zegt ervan uit te gaan dat BNR de oppositieleider verkeerd heeft geciteerd. Wel zegt hij zich te storen aan de woorden van de Santokhi. „Ik ben een gewoon mens. Ik ga nooit confrontatie opzoeken, maar geloof me, ik schuw geen enkele confrontatie”, zei de Surinaamse president. „Het was in schril contrast met wat wij uren, uren en uren hebben besproken”. Bouterse zei verder dat hij met Santhoki, die onlangs met zijn partij VHP een overwinning behaalde bij de verkiezingen, gesproken had over een goede transitie van de regering.

BNR schreef in een kop op zijn website deze week dat ‘Santokhi openstaat voor uitlevering aan Nederland’. Bouterse is in Nederland veroordeeld tot elf jaar voor drugssmokkel. De uitspraak was gebaseerd op een radio-interview maar zou echter uit de context zijn gehaald, de kop werd later aangepast. Santokhi reageerde ook in een verklaring, door te zeggen dat Suriname geen staatsburgers uitlevert.

Officieuze uitslag

Hoewel vorige maand al snel duidelijk werd dat de VHP van Santokhi de parlementsverkiezingen in Suriname had gewonnen, duurde het anderhalve week voordat de officieuze uitslag werd bekendgemaakt. Het Onafhankelijk Kiesbureau moet nog met de officiële uitslag komen.

Bouterse, wiens partij NDP een grote nederlaag heeft geleden, had eerder om een hertelling gevraagd. In het interview van donderdag zei Bouterse te wachten op die officiële uitslag voordat hij de winnaars feliciteert. Toch leek hij zich al neer te leggen bij de nederlaag. „We moeten ons hoofd buigen”, zei hij.

Correctie (12 juni 2020): In een eerdere versie van dit artikel stond dat het interview met Bouterse vrijdag was, dit moet donderdag zijn.