Antiracismeprotest

Amerikaanse autosportklasse Nascar verbiedt Confederatievlag

De Amerikaanse autosportcompetitie Nascar verbiedt voortaan het vertoon van Confederatievlaggen – voor velen symbool van slavernij en racisme – bij zijn evenementen. Dat heeft de autosportklasse woensdag verklaard. De Confederatievlag, een rode vlag met blauwwit kruis en witte sterren, vertegenwoordigde de zuidelijke staten bij de Amerikaanse Burgeroorlog in de negentiende eeuw, die zich verzetten tegen de afschaffing van slavernij. De vlag is vaak te zien bij races van Nascar, dat vooral populair is in het zuiden van de VS onder overwegend witte fans. De Amerikaanse president Donald Trump kantte zich dezelfde dag juist tegen voorstellen om de namen van militaire bases in de Verenigde Staten die zijn vernoemd naar leiders van de zuidelijke Confederatie te veranderen. (NRC)