Activistische aandeelhouder voert druk op verzekeraar NN op

Elliott Volgens hedgefonds Elliott heeft NN de potentie een van de beste verzekeraars van Europa te worden, maar is het concern er slecht in daar aandeelhouders van te overtuigen.

NN Group zou meer moeten doen om de beurskoers op te krikken, vindt hedgefonds Elliott. Foto Koen van Weel
NN Group zou meer moeten doen om de beurskoers op te krikken, vindt hedgefonds Elliott. Foto Koen van Weel

Activistische aandeelhouder Elliott heeft de druk opgevoerd op NN. De Nederlandse verzekeraar moet er volgens het grootste hedgefonds van de wereld voor zorgen dat het bedrijf meer waard wordt op de beurs. Wat Elliott doet als dat niet gebeurt, maakte de plaaggeest van veel beursfondsen niet duidelijk.

Elliott, dat sinds februari een aandeel in NN heeft van meer dan 3 procent, lanceerde vrijdag om zijn punt te maken een speciale website. De timing is niet toevallig: op 24 juni vindt de eerste Capital Markets Day van NN plaats onder de nieuwe topman David Knibbe, die in oktober aantrad. Dat investeerdersevenement is volgens het hedgefonds „hét moment” voor NN om duidelijker te communiceren naar de financiële markten.

Die communicatie is het voornaamste punt van Elliott: NN is weliswaar een solide draaiend bedrijf met ondanks de markttumult goede resultaten, maar het bedrijf is er volgens de aandeelhouder slecht in om dat voor het voetlicht te brengen.

Elliott vindt daarnaast dat NN niet ambitieus genoeg is. De verzekeraar zou wat betreft alle aspecten van het bedrijf duidelijker moeten maken hoe het „waarde” kan maximaliseren. Het hedgefonds doet hiervoor ook suggesties. Zo zouden de activiteiten in Japan kunnen worden afgestoten en zou de verzekeraar zijn kapitaal beter kunnen beleggen.

Lees ook: Hedgefonds Elliott: gevreesd door Akzo, geliefd bij beleggers

Minder waard

De minpunten van NN zorgen ervoor dat het bedrijf relatief minder waard is dan concurrenten „terwijl dat juist andersom zou moeten zijn”. Elliott denkt dat NN de potentie heeft een van de beste verzekeraars van Europa te worden. Volgens het in 1977 opgerichte hedgefonds zou NN, als het bedrijf zou luisteren naar zijn suggesties, op de beurs meer dan 80 procent meer waard kunnen worden. Dat zou er bovendien in resulteren dat aandeelhouders in de komende vijf jaar 9 miljard euro uitgekeerd zouden kunnen krijgen.

Elliott was al sinds de februari in gesprek met het management van NN over de achterblijvende beurskoersen. Dat het bedrijf nu voorafgaand aan de Capital Markets Day naar buiten treedt zou er op kunnen wijzen dat die gesprekken met het team van Knibbe onvoldoende hebben opgeleverd.

NN laat in een reactie weten „notie te hebben genomen” van de mening van Elliott. NN schrijft dat het zich volledig inzet „in het belang van de onderneming”, door het creëren van waarde op lange termijn voor „al haar stakeholders”. En dus niet alleen aandeelhouders.

Op de beurs wordt positief gereageerd op de bemoeienis van Elliott. Het aandeel NN op de Amsterdamse beurs koerst rond het middaguur zo’n 6 procent hoger op ruim 30 euro. Voor de coronacrisis was een aandeel NN 37 euro waard.

Correctie (12 juni 2020): in dit artikel werd in de eerste alinea gesproken over beleggingsfondsen. Dat moest beursfondsen zijn.