Zeker 46 doden bij scheepsramp voor de kust van Tunesië

Vluchtelingen Dit jaar overleden minstens 269 migranten die de oversteek waagden van de Middellandse Zee naar Europa. Deze week ging het in Tunesië opnieuw mis.
Een boot van de Spaanse ngo Open Arms vaart voor de kust van Tunesië (archiefbeeld).
Een boot van de Spaanse ngo Open Arms vaart voor de kust van Tunesië (archiefbeeld). Foto EPA

Het zinken van een migrantenschip voor de kust van Tunesië heeft aan zeker 46 mensen het leven gekost. Dat meldt persbureau Reuters donderdag. Afgelopen dinsdag werden al twintig lichamen gevonden. De afgelopen dagen is gezocht naar overlevenden door de kustwacht en het leger.

Vanuit de Tunesische havenstad Sfax was het schip onderweg naar de kust van Italië. Aan boord bevonden zich in totaal 53 mensen. Onduidelijk is of iemand de ramp heeft overleefd. Onder de doden zitten zeker 23 vrouwen en 2 kinderen, laat een woordvoerder van de lokale autoriteiten weten aan Reuters. Overwegend zou het gaan om mensen uit Centraal-Afrika.

In mei 2019 kwamen voor de kust van de Tunesië 86 mensen om het leven toen het schip waarop ze zaten kapseisde op een kleine tachtig kilometer van de kust van Sfax. Vorig jaar kwamen in totaal 575 migranten om tijdens hun oversteek van de Middellandse Zee naar Europa, blijkt uit het Missing Migrants Project van de Verenigde Naties. In 2020 vielen tot dusver 269 doden. Tijdens het dieptepunt van de migratiecrisis in 2015 en 2016 ging het om respectievelijk 2.078 en 2.899 doden.