VS willen medewerkers Internationaal Strafhof sancties opleggen

Internationaal Strafhof Medewerkers van het ICC die werken aan het onderzoek naar oorlogsmisdaden van het Amerikaanse leger in Afghanistan, kunnen sancties krijgen opgelegd door de VS.
President Donald Trump dreigde vorig jaar april al dat iedereen die Amerikaanse of Israëlische functionarissen wil vervolgen een „krachtige” reactie kan verwachten.
President Donald Trump dreigde vorig jaar april al dat iedereen die Amerikaanse of Israëlische functionarissen wil vervolgen een „krachtige” reactie kan verwachten. Foto Patrick Semansky/AP

President Donald Trump geeft toestemming voor sancties tegen de medewerkers van het Internationaal Strafhof die betrokken zijn bij een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden van het Amerikaanse leger in Afghanistan. Dat maakte minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo donderdag bekend, meldt persbureau Reuters. Tegen de medewerkers kunnen economische sancties en reisrestricties worden uitgevaardigd.

Pompeo waarschuwde dat de reisbeperkingen ook kunnen gaan gelden voor familieleden van medewerkers, om te voorkomen dat zij kunnen afreizen naar de Verenigde Staten. „We kunnen niet toekijken terwijl onze mensen worden bedreigd door een pseudo-rechtbank,” aldus Pompeo. Perswoordvoerder van het Witte Huis Kayleigh McEnany lichtte toe dat de regering gelooft dat er corruptie is binnen het Strafhof en de integriteit daardoor niet kan worden gewaarborgd.

Oorlogsmisdaden

Volgens een anonieme bron dichtbij de Amerikaanse president wordt het onderzoek van het Strafhof naar het Amerikaanse leger in Afghanistan „aangezwengeld door een organisatie met twijfelachtige integriteit”, waarbij ook Rusland een rol wordt toebedeeld. Het onderzoek, dat veertien jaar geleden in vooronderzoek van start ging, richt zich op mogelijke misdaden tijdens de oorlog in Afghanistan. Daarbij wordt ook gekeken naar de Taliban en medewerkers van de Afghaanse geheime dienst en politie.

De Nederlandse minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) roept de VS op om geen sancties uit te delen aan medewerkers van het Strafhof en zegt „zeer bezorgd” te zijn over de ontwikkelingen. EU-buitenlandchef Josep Borrell noemde het besluit van Trump „een serieus zorgelijke kwestie,” en benadrukte dat de EU achter het Strafhof staat. „Het [Strafhof] speelt een sleutelrol in het brengen van vrede en gerechtigheid. Daarom moet het door alle landen gerespecteerd worden.”

Ook mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft zich uitgesproken tegen de keuze van Trump en noemen het een poging om te dwarsbomen dat „slachtoffers van serieuze misdaden gerechtigheid kunnen vinden.”

‘Invasie-van-Den-Haag-wet’

De beroepskamer van het Internationaal Strafhof oordeelde in maart dat een strafrechtelijk onderzoek mag worden gestart naar misdaden in de oorlog tegen Afghanistan. Dat betekende dat het Strafhof in Den Haag, dat niet wordt erkend door de Verenigde Staten, voor het eerst Amerikaanse militairen of CIA-agenten kon vervolgen.

De berechting van Amerikaanse militairen in het Strafhof in Den Haag is al lange tijd omstreden. Tijdens de regering-Bush werd in 2002 een wet aangenomen die Amerikaanse militairen tegen rechtsvervolging moet beschermen. Deze American Service-Members’ Protection Act is ook wel de ‘invasie-van-Den-Haag-wet’ genoemd, omdat hierin een clausule is opgenomen die de invasie van Nederland mogelijk maakt.