Vrij zijn is...caravans pimpen

Vrij Hoe ontspant Nederland?

Foto Folkert Koelewijn

Marieke van der Kooij (47) is „in een vouwwagen opgegroeid”, maar werd verliefd op caravans toen ze bij haar vriend Peter introk. Hij had een opa-en-oma-caravan met bruine bekleding en oranje gordijnen, waarmee ze alleen op vakantie wilde als ze hem een make-over mocht geven. Ze naaide nieuwe gordijntjes, bekleedde de banken en gaf de kasten een likje verf. Nadat ze ermee op de camping hadden gestaan, wilde ze gelijk weer een nieuwe opknappen. En toen liep het snel uit de hand.

Inmiddels heeft ze vijf ‘projectjes’. Twee caravans staan bij haar in de tuin in Moergestel en drie in de carport die haar vriend heeft gebouwd. Het liefst „pimpt” ze schattige caravannetjes die voor de jaren negentig zijn gebouwd, zegt ze. „De een is rood met witte stippen en de volgende doe ik met eikenhout en oudblauw.” De aankleding scharrelt ze op rommelmarkten bij elkaar. Zo heeft ze het afgelopen jaar kanten kleedjes verzameld en doormidden geknipt zodat ze er een vlaggenlijn van kon maken.

Omdat ze af en toe, met pijn in haar hart, een caravannetje doorverkoopt, kost de hobby haar geen geld, vertelt ze. En ze heeft er veel contacten aan overgehouden. Met een paar leden van Facebook-groep Pimp Je Caravan NL! organiseert ze pimpfestivals – vorig jaar waren er 130 caravans en 3.000 bezoekers – en andere caravanactiviteiten, zoals een caravantraining voor vrouwen die niet met „zo’n sleurhut” durven te rijden. Ze heeft er de tijd voor. Als doktersassistent werkt ze vierentwintig uur per week op de spoedeisende hulp.

Op dit moment is ze druk met de aankomende ‘chica-pimp’, zegt ze; het moest een kampeerweekend voor vrouwen worden „met een hysterische bingo-avond en een badjassenontbijt”. Maar door corona is de opsmuk er nu wel een beetje van af. Gelukkig kan ze zich ook storten op de caravan die ze er wil showen: een door haar roze geverfde Sprite die ze heeft gered van de Zwarte Cross, van meiden die de caravan hadden volgeplakt met naakte mannen. „Ik ben lang bezig geweest om die ervanaf te krijgen.” Van haar drie dochters kreeg ze een roze buitenkleed om het plaatje compleet te maken.

Haar vriend vindt het allemaal wel best, zegt ze. Hij gaat liever niet met het vliegtuig en is allang blij dat ze met de caravan weg kunnen. Zelf vindt ze het ook de ideale manier om vakantie te vieren, zolang het niet te veel regent. Haar caravans zijn heel klein, en ze wil er geen voortent voor zetten. „Daar win je veel ruimte mee, maar dan zie je het mooie caravannetje niet meer.” En dan loop je dus de aanspraak mis die je nu eenmaal krijgt als je met je gepimpte caravan op de camping staat.