Vondelpark-kever (‘beetle’) vernoemd naar The Beatles

‘Citizen scientists’ tijdens onderzoek in het Vondelpark.
‘Citizen scientists’ tijdens onderzoek in het Vondelpark. Foto Iva Njunjić, Taxon Expeditions

Het beestje meet niet eens meer dan 2 millimeter, maar dat „is helemaal niet zo klein”, zegt Menno Schilthuizen, oprichter van Taxon Expeditions en wetenschappelijk onderzoeker bij Naturalis in Leiden. „De meeste kevers in ons land zijn niet groter dan 5 millimeter.”

Tijdens een expeditie in het Vondelpark ontdekten onderzoekers en belangstellende buurtbewoners een nieuwe, niet eerder beschreven keversoort. Schilthuizen: „We vonden het bodemdiertje in een val, een jampotje in de grond met gaatjes in het deksel. Erin zat een stukje Limburgse kaas. We weten weinig van dit kevertje, wriemelend in de grond leeft hij vermoedelijk van schimmels, zoals van die kaas.”

De ‘Vondelpark-kever’ heet nu officieel ‘Ptomaphagus thebeatles’.

De leden van de Taxon Expeditions besloten de kever te vernoemen naar de Britse popgroep The Beatles. Opmerkelijk genoeg was dat nooit eerder gebeurd, terwijl Engels voor kever beetle is. In het tijdschrift Contributions to Zoology zetten Schilthuizen en zijn team uiteen dat de Vondelpark-kever officieel de wetenschappelijke naam Ptomaphagus thebeatles gaat dragen.

Een extra reden voor deze naamkeuze is dat de Koeweide, waar de soort werd gevonden, vlakbij het Hiltonhotel ligt waar John Lennon en Yoko Ono precies vijftig jaar geleden hun beroemde ‘Bed in For Peace’ deden.

Volgens Schilthuizen kon alleen aan de geslachtsdelen van het mannetje worden vastgesteld dat het om een nieuwe soort gaat, en niet om een ondersoort van het al in Nederland bekende geslacht Ptomaphagus. Insecten worden vaker vernoemd naar beroemde muzikanten, zoals eerder een cicade naar Lady Gaga. De vier bandleden van Queen gaven hun naam aan vier soorten waterjuffers.

Lees ook: Darwin in het Vondelpark