Recensie

Recensie Muziek

Scheve instrumentaties met popgevoel

Opera Alaska is het duo Marien Dorleijn, voorman van Moss, en gitarist Marzio Scholten. Scholten was vooral actief in de instrumentale jazz, waar zijn gitaar wordt omringd door weerbarstige blazers. Op dit gezamenlijke debuut The Stream zingt Dorleijn en zorgt Scholten voor ingenieuze doorkijkjes in de wijdse muziek. Het opent glorieus, met een reeks organische melodieën voortgestuwd door gitaarakkoorden en ijle keyboards, waarbij zanger Dorleijn trefzeker de melancholische noten raakt. Soms klinkt hij uitdagend, soms mijmerend, maar steeds gedijt hij goed in de liedjes die een popgevoel weten te munten uit soms schots en scheve instrumentaties. Een beetje ongericht is het instrumentale ‘Your Eyes’, maar daar staat een wondermooi vliedend intermezzo in ‘Don’t Judge Me’ tegenover.

Het laatste kwartet nummers klinkt zoekend en minder glooiend. Dorleijn en Scholten kunnen samen alle kanten op.