Grubhub

Just Eat Takeaway slaat grote slag met overname Amerikaanse maaltijdbezorger

Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, gaat zijn Amerikaanse branchegenoot Grubhub overnemen. Met de deal is 7,3 miljard dollar (omgerekend 6,4 miljard euro) gemoeid, zo heeft het Nederland-Britse maaltijdbezorgingsconcern woensdagavond laten weten. Volgens topman Jitse Groen van Just Eat Takeaway ontstaat zo het grootste voedselbezorgingsbedrijf ter wereld buiten China.

De overname van Grubhub betekent een „significante versterking” van de „wereldwijde concurrentiepositie” van Just Eat Takeaway, schrijft dat laatste bedrijf. De bezorgers leverden vorig jaar bij elkaar opgeteld bijna 600 miljoen maaltijden af bij zo’n 70 miljoen klanten in 25 landen. Samen waren ze goed voor 2,7 miljard euro omzet.

Just Eat Takeaway wil de overname in het eerste kwartaal van 2021 hebben afgerond. Aandeelhouders van beide bedrijven moeten nog akkoord gaan.

Just Eat Takeaway is zelf nog maar een paar maanden geleden ontstaan uit een fusie tussen het Nederlandse Takeaway en het Britse Just Eat. Het fusiebedrijf is koploper op de Europese markt, en daarom moet het naar eigen zeggen nu naar de rest van de wereld gaan kijken. „De voornaamste concurrentie zit niet meer in Europa”, aldus Just Eat Takeaway. „Dan zijn de grote internationale bezorgdiensten.”

Aandeelhouders van Grubhub krijgen bij de deal voor elk aandeel Grubhub 0,671 aandelen Just Eat Takeaway. Zo wordt Grubhub bij de transactie gewaardeerd op 75,15 dollar per aandeel. Dat is een flinke premie op de slotkoers van woensdag, 59,05 dollar. Het hoofdkantoor van Just Eat Takeaway blijft ook na de deal gevestigd in Amsterdam. Grubhub houdt zijn hoofdkantoor in Chicago. Grubhub-oprichter en topman Matt Maloney treedt toe tot de raad van bestuur van het gecombineerde bedrijf. Hij wordt tevens verantwoordelijk voor de Amerikaanse activiteiten.