Brieven

Energie

Nu verrommeling van Wieringermeer, straks van Nederland

Foto ANP

Een Wieringermeer met grote datapakhuizen, windturbines zo hoog als 2,5 maal de Zuidertoren van Enkhuizen, 660 miljoen subsidie voor Vattenfall en 125 banen. Het werk van een doortastende wethouder (De verrommeling van een oer-Hollandse polder, 6/6). Door een constructie via Luxemburg zal het datacentrum van Microsoft geen belasting in Nederland betalen. De klanten zitten in Afrika en het Midden-Oosten. Dit centrum had beter in Noord-Afrika gebouwd kunnen worden, bij het zonnepark dat Eurocommissaris Timmermans voor ogen staat. De werknemers, die hierdoor een baan missen, hadden elk 1 miljoen euro kunnen krijgen. Besparing: 535 miljoen euro, geen verloedering van de leefomgeving, geen omwonenden met zenuwinstortingen ten gevolge van slagschaduwen en gezoem.

Luister ook de podcast van NRC Vandaag: Wieringermeer en de gebroken groene belofte

Dit is het begin. Wanneer de energietransitie uitgevoerd wordt zoals voorzien met energie uit wind en zon zullen in 2050 het vrije deel van de Noordzee, alle bruikbare ruimte op daken, alle nog vrije droge natuurgebieden, tien procent van onze bossen en de helft van het huidige agrarische areaal worden ingenomen door zonnepanelen en windturbines. Dan is de verrommeling van de Wieringermeer de verloedering van Nederland geworden en hebben de burgers miljarden aan subsidies betaald. Bestuurders verruim uw blik en onderzoek een optimale mix van wind-, zonne- en kernenergie!