In beeld

Dit zijn de winnaars van de Sony World Photography Awards

De World Photography Organization riep dinsdag de winnaars uit van de Sony World Photography Awards 2020. De titel Photographer of the Year ging naar Pablo Albarenga (Uruguay) voor zijn serie 'Seeds of Resistance', over milieuactivisten die soms met gevaar voor eigen leven opkomen voor hun leefgemeenschap en de natuur in hun land. Albarenga ontvangt 25.000 dollar. In de open categorie ging de hoofdprijs (5.000 dollar) naar de Britse fotograaf Tom Oldham, voor zijn portret van Pixies-frontman Black Francis. De Sony World Photography Awards worden jaarlijks uitgereikt, de ceremonie die dit jaar in Londen zou plaatsvinden werd vervangen door een online evenement.
José is een van de leiders van de inheemse Achuar-bevolking van Ecuador en voert actie voor behoud van het regenwoud. Op de foto links ligt hij op een bananenblad, gekleed in traditionele Achuar-kleding. Rechts: dronefoto van het Achuar-regenwoud in het Amazonegebied. Met zijn serie Seeds of Resistance werd Pablo Albarenga (Uruguay, 1990) uitgeroepen tot Photographer of the Year 2020.
Foto Pablo Albarenga
De Britse fotograaf Tom Oldham won de titel Open Photographer of the Year 2020 met dit portret van muzikant en Pixies-frontman Charles Thompson, beter bekend als Black Francis. Oldham vroeg hem uiting te geven aan zijn gevoel van frustratie steeds weer opnieuw te moeten poseren voor fotografen.
Foto Tom Oldham
De foto ‘Siberia Lettuce’ maakt deel uit van de serie ‘The Future of Farming’ van de Italiaanse fotograaf Luca Locatelli. Hij won er de derde plaats mee in de categorie Professional, Environment. Locatelli maakte de foto bij Siberia B.V. in Maasbree, Nederland, waar in kassen sla en andere bladgroenten worden verbouwd. Elke hectare in de kas levert volgens Locatelli evenveel sla op als 10 hectare buiten en vermindert de behoefte aan chemicaliën met 97 procent.
Foto Luca Locatelli
De Iraanse fotograaf Hashem Shakeri won de 2de plaats in de categorie Professional, Discovery. Hij maakte een serie, ‘Cast Out of Heaven’, over de nieuwe steden die de afgelopen jaren zijn verrezen rondom Teheran en waar voor de bewoners weinig faciliteiten en mogelijkheden zijn. Op de foto zien we Dorna en Sevda, allebei twaalf jaar, die in de weekenden wat door de nieuwe stad Parand dwalen, bij gebrek aan andere bezigheden of amusement.
Foto Hashem Shakeri
Adalbert Mojrzisch (Duitsland) won de 3de plaats in de categorie Professional, Natural World & Wildlife. Op ‘Urania Ripheus 45x’ zien we een detail van een vlinder, in extreme vergroting. Voor het maken van zijn beelden gebruikt Mojrzisch specialistische apparatuur, die hij soms zelf ontwikkelt. Elke afbeelding is een compositie van tussen de 200 en 600 individuele foto’s die op elkaar gemonteerd worden.
Foto Adalbert Mojrzisch
De serie ‘Invisible Wounds’ doet verslag van de gevolgen van de ebola-uitbraak in de provincie Noord-Kivu in Congo. Op de foto zien we een zorgmedewerker in Beni, Noord-Kivu, waar handen wassen, chloorwaterstralen en regelmatige temperatuurcontroles deel uitmaken van de pogingen om de verspreiding van het virus te stoppen. De Britse fotograaf Hugh Kinsella Cunningham won met dit beeld de 3de plaats in de categorie Professional, Discovery.
Foto Hugh Kinsella Cunningham
Lop Nor is een voormalig zoutmeer in de provincie Xinjiang in het noordwesten van China. Het gebied werd van 1964 tot 1996 met tussenpozen gebruikt als testlocatie voor kernwapens, waardoor de regio nog steeds sterk verontreinigd is. Met ‘Project 596’ wil de Franse fotograaf Florian Ruiz het onzichtbare gevaar in dit verlaten gebied laten zien, door beeldfragmenten over elkaar heen te monteren, wat een ‘wiebelig’ effect geeft. De titel van de foto, ‘0,531Bq’ is een verwijzing naar de hoeveelheid straling die op deze locatie gemeten werd. Ruiz won de 2de plaats in de categorie Professional, Landschap.
Foto Florian Ruiz
De Reborn is een hyperrealistische pop die zozeer lijkt op een pasgeboren baby dat Alzheimer-patiënten ‘m in hun armen krijgen als therapie en mensen die de pop willen hebben niet spreken over ‘kopen’ maar over ‘adopteren’. De Franse fotograaf Didier Bizet (2de plaats in de categorie Professional, Documentaire) maakte deze foto op de Doll Show in Valencia, Spanje. Een jury inspecteert het nieuwste model Reborn.
Foto Didier Bizet
Sonia Ng, een student in Hong Kong, beschuldigde de politie van seksueel geweld nadat ze op 31 augustus 2019 werd gearresteerd en vastgehouden op het politiebureau. Met dit portret uit zijn serie ‘Wounds of Hong Kong’ werd de Hongkongse fotograaf Chung Ming Ko uitgeroepen tot winnaar in de categorie professional, documentaire.
Foto Chung Ming Ko
‘Schubdier in crisis’ is de titel van de serie die de Zuid-Afrikaanse fotograaf Brent Stirton maakte over het vermaledijde dier dat zo’n belangrijke rol speelde in de coronacrisis en dat volgens Stirton een van ’s werelds meest illegaal verhandelde zoogdieren is. Stirton fotografeerde op de Tikki Hywood Trust in Harare, Zimbabwe, waar schubdieren worden opgevangen. Stirton is de winnaar in de categorie Professional, Natural World.
Foto Brent Stirton
De Italiaanse fotograaf Alessandro Gandolfi is gefascineerd door het streven naar onsterfelijkheid waarmee wetenschappers in onder andere de bio-engineering, nanogeneeskunde, genetica en kunstmatige intelligentie zich bezighouden. Voor zijn serie ‘Immortality, Inc.’ fotografeerde hij een robot-patiënt in het laboratorium Pieve Emanuele in Milaan. Hij is de winnaar in de categorie Professional, Stilleven.
Foto Alessandro Gandolfi
De Spaanse fotograaf Cesar Dezfuli fotografeerde de 21-jarige Oumar uit Guinee net nadat hij op 1 augustus 2016 uit een rubberboot in de Middellandse Zee werd gered, samen met 117 andere vluchtelingen. Hij bleef alle vluchtelingen volgen en fotografeerde Oumar opnieuw op 19 januari 2019 in Italië, waar hij momenteel woont. Dezfuli is met dit portret uit de serie ‘Passengers’ winnaar in de categorie Professional, Portret.
Foto Cesar Dezfuli
In zijn serie ‘Ukrainian Railroad Ladies’ fotografeerde de Oekraiense, in New York woonachtige fotograaf Sasha Maslov de vrouwen die in zijn geboorteland als spoorwachters werken. “Ik ben vanaf mijn jeugd al gefascineerd door de spoorwegen en de sprookjesachtige huizen die naast de sporen staan.” Met dit portret van Sologub Oksana Volodymirivna won hij de 3de plaats in de categorie Professional, Portret.
Foto Sasha Maslov
The Long and Difficult Path of the Mauritanian National Women’s Football Team. Als je een serie deze naam meegeeft dan laat het zich wel raden waar de foto’s over gaan. Fransman Lucas Barioulet volgde het vrouwenteam van de Islamitische Republiek Mauritanië, dat in 2019 werd opgericht. Op de foto: de 17-jarige Marietta op een speelplaats naast de Cheikh Moussa-school in Nouakchott, Mauritanië. Barioulet won de 2de plaats in de categorie Professional, Sport.
Foto Lucas Barioulet
Voor de Chinese fotograaf Chen Fangbin was zijn fiets “een metgezel die me tijdens mijn jeugd vergezelde. Het was een relatie die me vreugde schonk, maar ook pijnlijke littekens achterliet toen ik viel.” Toen zijn fiets van ellende uit elkaar begon te vallen, besloot Chen Fangbin hem uit elkaar te halen en niet alleen de onderdelen maar zo ook zijn jeugdherinneringen vast te leggen. 3de plaats, Professional, Still Life.
Foto Chen Fangbin
Toen de Taiwanese Hsien-Pang Hsieh naar Duitsland kwam om te studeren had hij het gevoel dat hij onder enorme druk stond. Niet alleen door zijn studie, maar ook omdat hij zich wilde aanpassen aan het nieuwe land. “Hoewel deze man eruitziet alsof hij haast heeft, staat hij eigenlijk stil – het was deze tweedeling die me aansprak. Als ik voor een uitdaging sta, kijk ik naar deze foto. Het herinnert me eraan even de tijd te nemen en gewoon adem te halen.” Hsien-Pang Hsieh werd met deze foto uitgeroepen tot Jeugdfotograaf van het jaar in de categorie Straatportretten.
Foto Hsien-Pang Hsieh