Laatste nieuws Covid-19

Mondkapjesplicht in vliegverkeer, geen limiet aan aantal passagiers

Sinds vorige week zijn restaurants en cafés weer geopend. Nederlandse kinderen kunnen weer naar school. Ook in andere landen worden versoepelingen van de coronamaatregelen doorgevoerd. Lees in dit blog de laatste ontwikkelingen in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Hier hield NRC op vrijdag 12 juni de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog.

Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag:


Volg het laatste nieuws in het coronablog van zaterdag 13 juni

Schiphol op nog geen 5 procent van dagelijks reizigersaantal

Sinds begin deze maand zijn er op Schiphol dagelijks zo'n tweehonderd vluchten uitgevoerd en tienduizend reizigers vervoerd. In dezelfde periode vorig jaar waren dat bijna 1.450 vluchten en 210.000 reizigers per dag. Dit betekent dat het dagelijks reizigersaantal nu slechts zo'n 5 procent van het gemiddelde van vorig jaar beslaat. Het aantal vluchten in deze periode blijft op ongeveer 14 procent hangen, ten opzichte van een jaar eerder. Die cijfers maakte luchthaven Schiphol vrijdag in een persbericht bekend.

De luchthaven verwacht dat het aantal reizigers de komende weken weer zal oplopen, tot dertig- of veertigduizend per dag. Het aantal vluchten gaat weer richting de 350 op dagelijkse basis. In hoeverre het vliegverkeer weer op gang komt, is onder meer afhankelijk van welke landen hun grenzen voor reizigers openstellen en welke maatschappijen hun dienstregeling weer opstarten.

Vandaag werd bekend dat het dragen van mondkapjes op luchthavens en in vliegtuigen door het kabinet vanaf maandag wordt verplicht. Het RIVM deed op verzoek van de Tweede Kamer onderzoek naar de gevaren van het coronavirus in het vliegverkeer. Schiphol neemt bovenop het kabinetsbesluit nog andere maatregelen. Reizigers op de luchthaven moeten altijd een gezondheidsverklaring bij zich hebben en er worden zogenoemde 'gezondheidsobservanten' ingezet, die opletten of passagiers klachten vertonen.

Een incheckbalie op Schiphol. Foto Evert Elzinga/ANP

Turkije verlicht reisrestricties voor Nederlandse reizigers

Turkije heeft per donderdag de reisrestricties voor Nederlanders opgeheven. Dat maakte de Turkse ambassade in Den Haag vrijdag bekend. Reizigers hoeven bij aankomst niet meer twee weken in quarantaine. De Nederlandse regering houdt vooralsnog wel vast aan code oranje voor heel Turkije, wat betekent dat vakantiereizen naar het land worden afgeraden.

„De ambassade is verheugd aan te kondigen dat Turkije alle Nederlandse vrienden verwelkomt”, staat in de verklaring van de Turkse ambassadeur Şaban Dişli. Passagiers moeten wel een mondkapje op in het vliegtuig en worden gevraagd een formulier in te vullen met hun verblijfslocatie en contactgegevens. Passagiers die bij aankomst symptomen hebben worden getest. Bij een positieve uitslag volgt een behandeling in Turkije.

Het lijkt erop dat Turkije met de versoepelingen hoopt toeristen te trekken. In het uur sinds de bekendmaking over de reisrestricties deelde de ambassade twee filmpjes van zee, stranden en bossen met de hashtags #ReTurkey #SafeTourism.

Met strenge maatregelen heeft Turkije voor zover bekend de curve weten af te vlakken. Sinds begin maart wordt dagelijks bij rond de duizend mensen het virus vastgesteld. Het dagelijkse aantal dodelijke slachtoffers neemt sinds 19 april langzaam af. Op het hoogtepunt stierven er in Turkije 127 mensen op één dag aan de gevolgen van Covid-19. In totaal zijn 4.778 sterfgevallen bij coronapatiënten in Turkije geregistreerd.

Een boulevard in Istanbul. Foto Erdem Sahin/EPA

NS: vermijd tot 20.00 uur vanavond Utrecht Centraal

NS vraagt mensen vrijdagavond hun reis van- en naar Utrecht Centraal waar mogelijk uit te stellen. Door meerdere verstoringen op het spoor is het erg druk en in zowel treinen als op het station onmogelijk om de verplichte anderhalf meter tot elkaar te bewaren. Aanvankelijk ging NS er vanuit dat de problemen rond 18.00 uur zouden zijn verholpen, maar dat is inmiddels bijgesteld naar 20.00 uur.

Aan de noordzijde van Utrecht Centraal werden rond 15.30 uur drie kinderen gezien die op het spoor liepen. Omdat die steeds verschillende sporen overstaken, werd uiteindelijk besloten al het in- en uitgaande treinverkeer stil te leggen.

Update 2: geen treinen Utrecht Centraal - Gouda Goverwelle door meerdere verstoringen. https://t.co/axyyfHaEPO #Wd

— NS online (@NS_online) June 12, 2020

Half miljoen nertsen geruimd door NVWA vanwege coronavirus

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft afgelopen week in totaal ruim 570.000 nertsen geruimd bij dertien fokkerijen in Noord-Brabant en Limburg. Bij de houderijen was het coronavirus vastgesteld. In deze tijd van het jaar krijgen nertsen doorgaans nestjes dus zo'n 480.000 van de geruimde dieren waren pups. Dat meldt persbureau ANP op basis van de NVWA.

Lees ook: Ruimen van nertsen wordt ‘pittig’, maar in de stal sluimert het virus

Vorige week besloot de regering om de bedrijven te ruimen. De nertsen kunnen het virus namelijk overdragen op mensen, wat een risico voor de volksgezondheid vormt. Zeker twee medewerkers van de fokkerijen raakten via de dieren geïnfecteerd met het coronavirus.

73 coronapatiënten op de Nederlandse IC's

Vrijdag lagen er 73 coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares. Dat zijn vier patiënten minder dan een etmaal geleden. Dat blijkt uit de cijfers die het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding vrijdag bekend heeft gemaakt.

Buiten de IC zijn nog 279 Covid-patiënten opgenomen in Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 54 minder dan woensdag, toen de cijfers voor het laatst bekend werden gemaakt. „Vooral de klinische bezetting daalt snel verder. Dat komt mede door patiënten die eerder op de IC lagen en nu voldoende hersteld zijn om het ziekenhuis te verlaten”, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

In totaal zijn 630 IC-bedden momenteel in gebruik en is er nog voldoende ruimte voor nieuwe patiënten.

Mondkapjesplicht in vliegtuigen, geen limiet aan aantal passagiers

Het kabinet legt geen maximum op aan het aantal mensen dat tegelijkertijd in een vliegtuig mag zitten. Wel wordt het dragen van mondkapjes op luchthavens en in vliegtuigen verplicht. Dat schrijven ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdag aan de Tweede Kamer.

Toch nog vliegen deze zomer. Voor de een is het een opluchting, voor de ander een teleurstelling.

Het RIVM heeft op verzoek van de Tweede Kamer onderzoek gedaan naar de gevaren voor het coronavirus in het vliegverkeer. Op basis van dat rapport stelt Van Nieuwenhuizen in de Kamerbrief onder meer dat het „unieke” ventilatiesysteem van vliegtuigen aan boord „een beperking geeft van het risico op overdracht”. Restricties aan boord worden daarom niet noodzakelijk geacht.

Voor vliegvelden blijven dezelfde regels gelden als elders in Nederland: de voornaamste is de verplichting om 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren. Verschillende maatschappijen kwamen in aanloop naar het kabinetsbesluit al met eigen maatregelen. Sommigen meten op de luchthaven de temperatuur van patiënten en brengen tijdens een vlucht geen eten of drinken rond. Andere maatschappijen verbieden rondlopen in een vliegtuig of raden het op zijn minst af. Vanaf maandag zijn vakantiereizen met het vliegtuig naar verschillende Europese bestemmingen weer mogelijk. Ook openen Aruba, Bonaire en Curaçao dan weer hun grenzen voor toeristen.

Cabinepersoneel in een toestel van een Thaise maatschappij. Fotoi Lilian Suwanrumpgha/AFP

Dodental coronavirus loopt op met negen, vijf ziekenhuisopnames

Het dodental als gevolg van het coronavirus is afgelopen etmaal met negen opgelopen. Daarnaast ontving het RIVM sinds donderdag vijf nieuwe meldingen over ziekenhuisopnames. Deze patiënten zijn niet allemaal afgelopen 24 uur overleden of opgenomen: de cijfers worden vaak met een vertraging doorgegeven aan het instituut. Het officiële dodental door Covid-19 in Nederland ligt nu op 6.053, het totaal aantal ziekenhuisopnames bedraagt 11.813.

Sinds donderdag zijn daarnaast 210 nieuwe Covid-19-besmettingen geregistreerd. Het totaal aantal positieve testen steeg daarmee naar 48.461. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger omdat niet iedereen klachten heeft en wordt getest. Ook nu testen beschikbaar zijn voor iedereen in Nederland, is het volgens het RIVM „aannemelijk” dat niet alle coronapatiënten een test ondergaan.

Donderdagmiddag lagen nog 77 patiënten met een coronabesmetting op de intensive care. Daarmee lag de bezetting op de IC op een „echt laag niveau”, zei Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijke Netwerk Acute Zorg. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding maakt later op de dag geactualiseerde cijfers bekend.

RIVM: afstand houden kost meer moeite

Of het nu thuis is of in de supermarkt, Nederlanders vinden het steeds lastiger om anderhalve meter afstand te houden. Dat concluderen het RIVM en de GGD vrijdag op basis van een enquête onder 64.000 mensen die twee weken geleden gehouden is. Tegelijkertijd voelen mensen zich minder angstig en somber dan in het begin van de corona-uitbraak.

De bereidheid tot het ondergaan van een coronatest in het geval van coronasymptomen, hangt er in aanzienlijke mate vanaf of iemand zelf al klachten heeft of niet. Van de mensen zonder klachten zei 67 procent een test aan te vragen als ze coronasymptomen zouden ontwikkelen. Bij mensen mét klachten was dat nog maar 28 procent. Een reden om zich niet te laten testen is voor veel mensen dat ze hun klachten niet toeschrijven aan Covid-19. Toen de enquête werd gehouden, kon nog niet iedereen met klachten zich laten testen zoals sinds 1 juni het geval is.

De bereidheid om twee weken in thuisisolatie te gaan na een positieve test is met 95 procent wel hoog. Dit neemt af bij een positieve test van een huisgenoot (84 procent) of na een ontmoeting met een besmet iemand buiten het eigen huishouden (43 procent).

Het naleven van hygiënemaatregelen, zoals handen wassen en niezen in de elleboog, blijkt minder moeite te kosten dan afstand houden. De bereidheid hiertoe is de afgelopen weken gelijk gebleven. Toch kan het wassen van de handen grondiger gebeuren, stelt het RIVM. In de helft van de gevallen dat dit grondig zou moet gebeuren, gebeurt dit niet. Het instituut benadrukt het belang hiervan nu de coronamaatregelen steeds verder worden versoepeld.

Bewegwijzering op de markt aan de Rotterdamse Binnenrotte. Foto Pieter Stam de Jonge/ANP

Britse economie kromp in april met ruim 20 procent

  • De Britse economie is in april met 20,4 procent gekrompen ten opzichte van de maand daarvoor. In vergelijking met een jaar eerder was de krimp zelfs 24,5 procent. De „historische krimp” wordt volgens het Britse statistiekbureau ONS in alle sectoren gevoeld. Het Verenigd Koninkrijk heeft in één maand een even diepe vrije val gemaakt als tijdens de gehele economische crisis van 2008 en 2009. ONS-hoofd Jonathan Athrow zei vrijdag tegen de BBC dat hij verwacht dat april ook meteen het dieptepunt was. De Britse lockdown wordt sinds mei stapsgewijs ontbonden.
  • De voor vrijdag geplande herstart van de Roemeense voetbalcompetitie is opgeschort nadat bij zeker twee ploegen coronabesmettingen zijn gemeld. „We willen allemaal weer naar het stadion, maar de gezondheid van spelers staat voorop”, zegt een woordvoerder van de Roemeense bond tegen persbureau AFP. Het coronavirus is bij de clubs FC Botosani en Dinamo Boekarest. In beide gevallen zijn niet spelers, maar stafleden van de clubs besmet.
  • In de Chinese hoofdstad Beijing zouden maandag scholen de deuren weer openen, maar dat plan is op de lange baan geschoven nadat weer een aantal besmettingen met het coronavirus is vastgesteld. Donderdag werd voor het eerst in bijna twee maanden een besmetting gemeld en vrijdag bleken twee medewerkers van een laboratorium ook ziek te zijn, meldt persbureau Reuters. Hoe ze het virus hebben opgelopen en of er een verband is met de besmetting elders in de stad een dag eerder, is nog niet duidelijk.
  • De premiers van Schotland en Wales hebben de Britse minister-president Boris Johnson vrijdag volgens Reuters formeel verzocht verlenging van de overgangsperiode voor de Brexit aan te vragen. Met het oog op de coronacrisis achten Nicola Sturgeon en Mark Drakeford het „buitengewoon roekeloos” om te blijven onderhandelen tegen de deadline die nu op het einde van dit kalenderjaar is vastgesteld.

 

Winkelmedewerkers in het centrum van Londen bereiden de heropening van hun zaak voor. Foto Daniel Leal-Olivas/AFP

Nationale Toiletalliantie roept op tot meer wc's in openbare ruimte

De Nationale Toiletalliantie roept de overheid op te zorgen voor meer wc's. Nu de toiletten van zwembaden en bibliotheken gesloten zijn en de horeca strenger is geworden met het toelaten van bezoekers omdat ze maximaal dertig gasten mogen ontvangen, is een belangrijk deel van de openbare toiletten niet bruikbaar.

Volgens de alliantie, ondersteund door onder meer de Maag Lever Darm Stichting en de Fietsersbond, zijn drie op de vier toiletten die normaal bezocht kunnen worden nu onbeschikbaar. Daarom zouden alle mobiele wc's die bedoeld waren voor festivals en andere grote evenementen nu ingezet moeten worden door heel Nederland. Volgens de alliantie zijn zeker 2 miljoen mensen met darmproblemen en 1,5 miljoen blaaspatiënten afhankelijk van openbare wc's.

Sekswerkers willen weer aan het werk, stellen protocol op

Het platform SekswerkExpertise heeft een protocol opgesteld in de hoop dat sekswerkers op die manier weer aan het werk kunnen. Sinds de uitbraak van het coronavirus is sekswerk tot zeker 1 september verboden. Zelf willen de sekswerkers al op 15 juni weer klanten ontvangen.

In het protocol staat onder meer dat het beddengoed vervangen wordt na elke klant en dat objecten en oppervlakken waarover zwaar geademd wordt, worden gedesinfecteerd. Ook passen sekswerkers hun werkzaamheden zo aan dat ze de 'vochtige ademzone' van hun klant vermijden.

In mei stuurde het platform een brandbrief aan het kabinet over het uitblijven van financiële steun voor sekswerkers. Als protest tegen het werkverbod hangen vanaf vrijdag ook posters achter de ramen met een oproep tot gelijke behandeling.

Formule 1 schrapt ook races in Azerbeidzjan, Japan en Singapore

Ook de Formule 1-races in Azerbeidzjan, Japan en Singapore gaan dit jaar definitief niet door. Dat heeft de organisatie van de sport vrijdag bekendgemaakt. Het aantal wedstrijden dat dit seizoen vanwege de coronacrisis is geschrapt, komt daarmee op zeven. Eerder werd onder meer de Grand Prix van Nederland al afgeblazen.

De Grands Prix in Azerbeidzjan en Singapore worden gehouden op stratencircuits, waarvan het opbouwen weken in beslag neemt. In de huidige „periode van onzekerheid” is het daarom beter de wedstrijden van de kalender te halen, aldus de Formule 1. Voor Japan vormen reisbeperkingen de voornaamste belemmering.

Lees ook: Zandvoort rekent dit jaar niet meer op zijn Grand Prix

Ondanks de nieuwe afzeggingen vertrouwt de Formule 1 er nog steeds op dat het mogelijk is dit jaar vijftien à achttien Grands Prix te organiseren. De seizoensopening staat nu op 5 juli gepland in Oostenrijk. Daarna volgen binnen twee maanden nog zeven races in Europa.

Hoe de planning er daarna uitziet, is nog niet duidelijk. Het is de bedoeling dat de Formule 1 in het najaar naar Azië en Noord- en Zuid-Amerika trekt, maar als dat niet lukt zijn extra races in Europa een optie. Daarvoor denken de organisatoren ook aan circuits waar normaal geen F1-races zijn, zoals het Italiaanse Mugello en het Portugese Portimão. „Maar daar werken we nog aan, dus we kunnen er nog niets over aankondigen”, zei sportief directeur Ross Brawn donderdag.

F1-coureur Carlos Sainz vorig jaar tijdens de Grand Prix van Singapore. Foto Wallace Woon/EPA

Minder bedrijven failliet in mei dan maand eerder

Het aantal faillissementen is in mei iets gedaald ten opzichte van de maand daarvoor. Volgens het CBS werden 73 bedrijven minder failliet verklaard dan in april. Wel ligt het totaal aantal faillissementen in de eerste vijf maanden van dit jaar hoger dan in dezelfde periode vorig jaar: bijna 3 procent.

In mei werden 259 bedrijven failliet verklaard. De meeste faillissementen vonden plaats in de de handel, ook de bedrijfstak met de meeste bedrijven. In deze branche vielen 53 bedrijven om, dat zijn er 31 minder dan in april. In de horeca gingen 31 bedrijven failliet afgelopen maand. Dat zijn er even veel als de maand ervoor.

'Cafébazen in uitgaanscentrum Eindhoven sluiten zaken uit angst voor boetes'

Horecabazen van cafés in de Eindhovense uitgaansstraat Stratumseind zijn boos op de gemeente omdat die de coronaregels te streng zou handhaven. De helft van de cafés heeft uit angst voor een boete donderdagavond de deuren gesloten, de anderen volgen vrijdag. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad.

Tom van Brussel, voorzitter van de ondernemersvereniging in het gebied, zegt tegen de krant dat de eerste ondernemers vrijdag per post een eerste waarschuwing krijgen. „Gaan ze nog een keer de fout in dan volgt een boete van ruim 4.000 euro. Dat kunnen we er nu echt niet bij hebben.”
Volgens Van Brussel hebben de ondernemers er alles aan gedaan om gasten afstand te laten houden, maar houden bezoekers zich niet altijd aan de regels. „Als ondernemer loop je de hele avond als politieagent door je zaak en dan nog krijg je straks een boete van de gemeente.”

Lees ook: Een eigen kroeg, maar nu toch op zoek naar een tweede baan

Hij verwijt de gemeente dat er met twee maten wordt gemeten. „Loop een willekeurige supermarkt of bouwmarkt binnen. Iedereen loopt er kriskras door elkaar, maar daar is het geen enkel probleem. Wij moeten lijsten bijhouden van iedereen die hier reserveert, dat hoeft de Albert Heijn toch ook niet.” Donderdag stuurde de Brabantse horeca al een brandbrief naar het kabinet met de mededeling dat het niet mogelijk is om anderhalve meter te houden.

Stadions Australië open voor publiek, filmproductie Hollywood hervat

  • In Australië wordt vanaf volgende maand weer publiek toegelaten in stadions. De deelstaten werken momenteel plannen uit om maximaal 10.000 toeschouwers toe te laten in de stadions. Dat heeft premier Scott Morrison vrijdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. De versoepeling geldt zowel voor sportwedstrijden als concerten en festivals die in de stadions worden gehouden. Voorwaarde is wel dat iedereen op „gepaste afstand” op een stoeltje zit, aldus Morrison. Volgens de premier zijn veel plekken in Australië coronavrij.
  • Nieuw-Zeeland versoepelt vanaf eind volgende week de grensbeperkingen en dat is goed nieuws voor de America's Cup. Door de versoepeling zijn namelijk onder meer de ruim vierhonderd werknemers en familieleden van Britse en Amerikaanse zeilteams welkom die meedoen aan de strijd om de oudste sportbokaal ter wereld. De teams mogen hun bases opbouwen in de haven van Auckland, waar de wedstrijd om de Auld Mug begin volgend jaar wordt gehouden. De regering van Nieuw-Zeeland verklaarde het land afgelopen maandag coronavrij en liet alle maatregelen behalve het inreisverbod los.
  • De camera's kunnen vanaf deze vrijdag weer draaien in Hollywood, nu de versoepelde coronamaatregelen in de staat Californië ingaan. Producenten hebben wel toestemming nodig van lokale autoriteiten voordat zij op de set mogen. Tegelijkertijd gaan ook de bioscopen in Californië komend weekend weer deels open, wat weer voor inkomsten zorgt voor de filmstudio's. Door de uitbraak van Covid-19 lag de Amerikaanse filmindustrie sinds half maart stil.

 

Een wedstrijd in de Australische National Rugby League in Sydney met kartonnen poppen op de tribune. Foto Dan Himbrechts/EPA

Coronafinanciering banken stijgt tot 15,2 miljard euro

Nederlandse banken hebben sinds het begin van de coronacrisis 149.000 ondernemers en 31.000 consumenten van financiële steun voorzien. Het gaat dan om het verstrekken van een lening of uitstel van betaling. Hiermee is een bedrag van 15,2 miljard euro gemoeid. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vrijdag bekendmaakt.

Het gaat om een stijging van 2,4 miljard euro ten opzichte van twee weken geleden. Zo'n 128.000 bedrijven hebben uitstel van betaling gekregen. Meer dan 31.000 mensen ontvingen een betaalpauze voor de aflossing van hun hypotheek of andere schuld. In de meeste gevallen gaat het om een pauze van één tot vier maanden.

Volgens de NVB lijkt het aantal nieuwe aanvragen af te vlakken. „Veel bedrijven krijgen lucht door het uitstel van aflossingen, de overheidsregelingen en het uitstel van belastingen, waardoor zij mogelijk minder geneigd zijn een nieuwe lening af te sluiten.”

Twitter verwijdert tienduizenden pro-China accounts

Twitter heeft meer dan 170.000 accounts, die nepinformatie over het coronavirus verspreidden, van haar sociale netwerk verwijderd. De accounts zouden zijn opgezet vanuit China, zegt het Amerikaanse platform, gezien de pro-Chinese toon die een groot deel van de berichten had.

Het netwerk, door onderzoekers Spamouflage Dragon genoemd, zou sinds januari zijn opgekomen. In de berichten werd de respons van China op de uitbraak van het virus geprezen. Ook werden berichten over Hongkong en Taiwan gepubliceerd.

Twitter maakte bekend 23.750 kernaccounts te hebben gesloten. Daarbij zou een netwerk van 150.000 ‘versterkers’ actief zijn, die de berichten van de kernaccounts deelden.

Lees ook: Waarschuwing: deze politicus twittert leugens

Trump-campagne waarschuwt aanhangers voor risico besmetting bij bijeenkomsten

Wie zich online registreert voor een campagnebijeenkomst van de Amerikaanse president Donald Trump, wordt nu gewaarschuwd voor het besmettingsgevaar van het coronavirus. Op de website waar Trump-aanhangers zich kunnen inschrijven, staat dat zij met hun registratie „vrijwillig de risico’s in verband met blootstelling aan Covid-19 aanvaarden”. Daarbij moeten zij instemmen dat president Trump en andere betrokken partijen niet aansprakelijk gesteld kunnen worden voor mogelijke gevolgen.

Twitter avatar kaitlancollins Kaitlan Collins A warning is now included when you sign up for Trump rally tickets: "By attending the Rally, you & any guests voluntarily assume all risks related to exposure to COVID-19 & agree not to hold Donald J. Trump for President, Inc.; BOK Center; ASM Global; or any of affiliates..." https://t.co/qvbS0UYDQC

De president heeft vanwege de uitbraak van het coronavirus sinds maart geen bijeenkomsten meer gehouden. Hoewel in de helft van alle Amerikaanse staten het aantal besmettingen volgens persbureau AP stijgt, heeft Trump de eerste rally’s voor zijn herverkiezing al gepland. Op 19 juni houdt de president de eerste rally in Tulsa in Oklahoma, een van de staten waar het aantal besmettingen nog steeds stijgt.

De plek en datum zijn extra beladen omdat op 19 juni, in de VS bekend als Juneteenth, het einde van slavernij gevierd wordt. Nu er in het land een groot maatschappelijk debat tegen racisme wordt gehouden naar aanleiding van de dood van George Floyd, worden op die dag grootschalige protesten verwacht.

Daarnaast vond in Tulsa in 1921 de Greenwood Massacre plaats, toen voornamelijk witte inwoners de zwarte bevolking in de wijk Greenwood aanvielen. Er kwamen bij de onlusten 39 mensen om, hoewel sommige mensenrechtenactivisten spreken van zeker honderd doden. Zesduizend zwarte inwoners van de stad werden in de dagen erna opgesloten. De gebeurtenis staat bekend als een van de grootste escalaties van etnisch geweld in de geschiedenis van de VS.

Lees meer in ons blog over de wereldwijde antiracismeprotesten

Het laatste nieuws

In dit blog houdt NRC vrijdag de belangrijkste nieuwsontwikkelingen rond de coronacrisis bij. Dit waren de hoofdpunten van donderdag:

  • Europese landen moeten vanaf maandag gezamenlijk hun reisbeperkingen en controles bij de binnengrenzen van de Europese Unie opheffen. Dat advies heeft de Europese Commissie donderdag gegeven.
  • In Iran, een van de landen in het Midden-Oosten waar het coronavirus het hardst heeft toegeslagen, lijkt een tweede golf van besmettingen op gang te zijn gekomen.
  • Het protest van kermisexploitanten op het Malieveld tegen de coronamaatregelen in hun sector is, op een opstopping op de A12 na, „netjes en ordelijk” verlopen.

 

Lees hier het blog van vrijdag terug