Laatste nieuws Covid-19

Wall Street onderuit vanwege virusvooruitzichten

Sinds vorige week zijn restaurants en cafés weer geopend. Nederlandse kinderen kunnen weer naar school. Ook in andere landen worden versoepelingen van de coronamaatregelen doorgevoerd. Lees in dit blog de laatste ontwikkelingen in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op donderdag 11 juni de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier het coronablog van vrijdag 12 juni

Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag:

 • Europese landen moeten vanaf maandag gezamenlijk hun reisbeperkingen en controles bij de binnengrenzen van de Europese Unie opheffen. Dat advies heeft de Europese Commissie maandag gegeven.
 • In Iran, een van de landen in het Midden-Oosten waar het coronavirus het hardst heeft toegeslagen, lijkt een tweede golf van besmettingen op gang te zijn gekomen.
 • Het protest van kermisexploitanten op het Malieveld tegen de coronamaatregelen in hun sector is, op een opstopping op de A12 na, „netjes en ordelijk” verlopen.

'VK krijgt géén volledige grenscontroles met EU op 1 januari'

De Britse regering heeft volgens Financial Times het plan afgeblazen om op 1 januari volledige grenscontroles met de Europese Unie te hanteren. Dat meldt de zakenkrant donderdagavond. Het bericht is nog niet bevestigd door de Britse regering. Naar verluidt is het genomen vanwege de druk die het coronavirus legt op bedrijven.

In plaats van complete grenscontroles zou de regering tijdelijk een lichter douaneregime gaan hanteren voor Britse havens zoals Dover. Dit besluit zou losstaan van het deal- of no-deal-scenario. Goederen afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk zullen waarschijnlijk wel volledig gecontroleerd worden wanneer die aankomen in Frankrijk.

„We erkennen de impact die het coronavirus heeft gehad op Britse bedrijven”, citeert FT een ambtenaar van Westminster. „Als we eind dit jaar de controle over onze wetten en grenzen terugnemen, gaan we een pragmatische en flexibele aanpak hanteren.”

Volgens de krant wordt het nieuws formeel pas in juli aangekondigd. Als het waar blijkt, is het een opvallende ommezwaai van de Britse regering. In februari zei de Britse minister Michael Gove nog dat goederen uit de EU aan het volledige arsenaal aan controles onderworpen zouden gaan worden.

Aanstaande maandag wordt het Brexitoverleg hervat via videobellen. Premier Boris Johnson, EU-president Charles Michel, de voorzitter van het Europees parlement David Sassoli en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zijn hierbij aanwezig. De Britten zijn per 1 februari uit de Unie gestapt maar zijn nog wel gebonden aan EU-regels. Voor 1 juli wordt duidelijk of ze nog verder willen onderhandelen over een deal met de EU.

Wall Street onderuit vanwege virusvooruitzichten

De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag flink onderuitgegaan. De aanhoudende nieuwe besmettingen met het virus, die kunnen leiden tot een totaal van 200.000 coronadoden in de VS in september, en het vooruitzicht van de Amerikaanse centrale bank dat het economisch herstel nog lang zal duren, hebben effect op beleggers.

De Dow Jones sloot met 6,9 procent, vergelijkbaar met de val in september 2008. Ook de S&P 500 en de Nasdaq boekten fikse verliezen van respectievelijk 5,9 en 5,3 procent. Het verlies was vooral zichtbaar bij luchtvaartbedrijven en in de toeristische sector. Vliegmaatschappijen Delta, United en American Airlines hebben allemaal fikse verliezen geïncasseerd, evenals cruisemaatschappijen.

Al langere tijd hing de verwachting in de lucht dat er nog een correctie op de beurzen moest komen, aangezien deze na de enorme val in maart alweer behoorlijk waren hersteld. Dat herstel stond haaks op de inktzwarte scenario's die door instanties als de Wereldbank werden gepubliceerd. Dat de werkloosheid in de VS ook afgelopen week weer met anderhalf miljoen mensen is toegenomen tot een totaal van 44 miljoen, stemde ook al weinig hoopvol.

Lees ook: Beurs en economie in parallelle wereld

Politie: protest kermisexploitanten „netjes” en „ordelijk” verlopen

Het protest van kermisexploitanten op het Malieveld tegen de coronamaatregelen in hun sector is, op de opstopping op de A12 na, „netjes en ordelijk” verlopen. Dat laat een politiewoordvoerder donderdagavond weten aan NRC. De bijeenkomst was aan het begin van de avond weer afgelopen. Er zijn geen arrestaties verricht.

Op het Malieveld was advocaat Lex de Jager een van de sprekers, meldt ANP. Hij kondigde een kort geding aan, dat volgens hem woensdag dient in de rechtbank van Den Haag, waarmee hij versnelde versoepeling van de maatregelen wil afdwingen. De Jager spande eerder namens sport- en saunabedrijven een zaak aan. Die rechtszaak werd ingetrokken toen bekend werd dat die bedrijven op 1 juli alweer open mogen.

Kermissen worden onder de lockdownregels gezien als evenementen en die zijn verboden tot 1 september. De uitbaters willen eerder open kunnen omdat het kermisseizoen tegen die tijd alweer bijna voorbij is.

Lees ook deze reportage van de demonstratie: ‘De kermis is het oorspronkelijke vermaak’. Kermisexploitanten demonstreerden donderdag in Den Haag. Terwijl pretparken weer open zijn, mag de kermis nog niet worden opgebouwd.

Klanten KLM en Transavia kunnen alsnog geld terugvragen

Luchtvaartmaatschappijen KLM en Transavia bieden voortaan toch aan alle klanten de mogelijkheid hun geld terug te krijgen als die vluchten annuleren. Dat maakten KLM en Transavia donderdag bekend. De Europese Commissie had dit vorige maand al afgedwongen, maar de maatschappijen stelden toen dat dit alleen gold voor klanten met een vlucht na 15 mei (KLM) of na 4 juni (Transavia). Klanten die een voucher hebben aangevraagd, kunnen deze nu alsnog inruilen.

KLM stelt wel dat het verwerken van de aanvragen langer zal duren dan normaal. Daarnaast probeert de luchtvaartmaatschappij nog steeds aan te sturen op het gebruik van een voucher: de regel dat deze tot maximaal 15 procent worden, opgewaardeerd blijft staan. Premier Rutte (VVD) verdedigde in mei nog het voucherbeleid, ondanks de druk vanuit de EU. Claimbureau Aviclaim spande namens klanten met een ticket van voor 15 mei een rechtszaak aan tegen KLM en Transavia. Deze rechtszaak loopt nog. Aviclaim verwacht dat de komende dagen een schikkingsvoorstel volgt.

Hoogtepunten van het coronanieuws

Een korte samenvatting van het belangrijkste coronanieuws van vandaag:

 • Het Haagse Malieveld werd omringd door kermiswagens tijdens een demonstratie van exploitanten. De actievoerders protesteren tegen het feit dat kermissen tot zeker 1 september verboden zijn.
 • Aan het RIVM werden twee nieuwe coronadoden gemeld. Het officiële dodental in Nederland staat op 6.044. Op de IC’s liggen nog 77 patiënten, wat volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, een „echt laag niveau” is aangezien momenteel op ruim een derde van de IC’s géén Covid-patiënt meer ligt.
 • De Europese Commissie wil dat de binnengrenzen van de EU vanaf maandag weer opengaan. De Commissie stelt ook voor de beperkingen van niet-essentiële vluchten naar de EU te verlengen tot 30 juni. Wel zijn er uitzonderingen.
 • De Braziliaanse miljoenenstad São Paulo heropent winkels ondanks een recordaantal van 340 coronadoden op één dag. Het totale dodental in de stad staat op bijna tienduizend, zo'n kwart van alle coronasterfgevallen in heel Brazilië.

IC-bezetting door Covid-patiënten op „echt laag niveau”

Momenteel worden 77 Covid-19-patiënten op Nederlandse intensive cares verzorgd – drie minder dan woensdag. Dat heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding bekendgemaakt. De organisatie heeft niet laten weten hoeveel mensen buiten de IC in het ziekenhuis zijn beland vanwege een besmetting met het coronavirus.

„De Covid-IC-bezetting bevindt zich nu op een echt laag niveau. Dat betekent dat op ruim een derde van de IC’s géén Covid-patiënt meer ligt. Er is dus volop ruimte voor de reguliere zorg”, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. „Het blijft belangrijk dat patiënten naar een arts gaan als ze medische zorg nodig hebben, en de zorg niet mijden. Het is echt veilig.”

Terugloop bierproductie leidt tot tekort aan Marmite

Pech voor de fervente liefhebbers van de oer-Britse boterhambeleg Marmite die dat smeersel het liefst uit grote potten halen. De beroemde zoute gistpasta is voorlopig alleen nog in kleine potjes verkrijgbaar, zo schrijft het bedrijf in een reactie op Twitter. Het tekort is een indirect gevolg van de coronapandemie.

Wat blijkt? De Britse voedselindustrie kampt met een nijpend tekort aan gistextract, normaliter een bijproduct van lokale bierbrouwerijen. „Door een tekort aan biergist (een van de hoofdingrediënten van Marmite) zijn de voorraden Marmite aangetast”, antwoordt een medewerker van Marmite Food Extract Company op een vraag van een klant waar toch de grote potten van 400 gram Marmite zijn gebleven. Slechts de kleinere potjes van 250 gram resteren.

Het tekort zou volgens de Britse krant The Guardian zijn ontstaan doordat de Britten minder bier drinken, omdat pubs hun deuren moesten sluiten vanwege de uitbraak van het coronavirus. Daardoor gingen brouwerijen veel minder bier produceren, waardoor op haar beurt productie van biergist ook is teruggelopen.

Archiefbeeld van potjes Marmite die te koop waren in het Verenigd Koninkrijk in 2016. Foto Hannah McKay/EPA

Malieveld omringd door kermiswagens tijdens demonstratie exploitanten

De demonstratie van kermisexploitanten op het Malieveld in Den Haag is donderdagmiddag enkele uren later dan gepland begonnen. De actievoerders zijn het er niet mee eens dat kermissen tot zeker 1 september verboden zijn. De sfeer op het Malieveld is gemoedelijk. De demonstratie zou oorspronkelijk om 11.00 uur beginnen, maar begon later door grote drukte op de weg naar Den Haag.

Op het Malieveld spreken onder meer FVD-leider Thierry Baudet en het onafhankelijke Tweede Kamerlid Wybren van Haga de demonstranten toe. Rondom het veld staan tientallen kermisvoertuigen en -attracties. Vrijwel het gehele tien hectare grote malieveld is daardoor omringd door voertuigen. Eerder op de dag riep de politie op niet meer naar Den Haag te komen vanwege zowel de drukte op de A12 als op het terrein waar de demonstranten hun kermiswagens moesten parkeren.

RIVM: dodental coronavirus stijgt met 2, 3 nieuwe ziekenhuisopnames

Bij het RIVM zijn afgelopen etmaal twee sterfgevallen als gevolg van Covid-19 gemeld. Het officiële dodental door het coronavirus in Nederland loopt daarmee op tot 6.044. Daarnaast zijn drie nieuwe meldingen binnengekomen over ziekenhuisopnames van coronapatiënten. Tot dusver zijn 11.808 coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Niet alle gemelde patiënten zijn afgelopen 24 uur overleden of opgenomen, meldingen worden soms doorgegeven aan het RIVM. Sinds woensdag testten verder 164 patiënten positief op besmetting met het coronavirus. Het totaal aantal geregistreerde besmettingen ligt daarmee nu op 48.251. Dit aantal ligt in werkelijkheid hoger omdat niet iedereen met symptomen van Covid-19 is getest.

Woensdagmiddag lagen er nog tachtig coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding komt later op donderdag met nieuwe cijfers over het aantal coronapatiënten dat daar verzorgd wordt.

Iran lijkt te worden getroffen door tweede besmettingsgolf

In Iran, een van de landen in het Midden-Oosten waar het coronavirus het hardst heeft toegeslagen, lijkt een tweede golf van besmettingen op gang te zijn gekomen. Vorige week donderdag werd volgens de officiële cijfers een record aantal nieuwe besmettingen bereikt van 3.574 op een dag. Zelfs tijdens de eerste piek in maart lag het aantal dagelijkse besmettingen niet zo hoog.

Anders dan in maart, toen de ergste uitbraak zich in de voor sjiieten heilige stad Qom voordeed, lijkt de ernstigste besmettingshaard ditmaal in de zuidwestelijke provincie Khuzestan te liggen, niet ver van de Iraakse grens.

De Iraanse president Hassan Rohani ontkent dat er sprake is van een tweede golf. Volgens hem is het hogere aantal vastgestelde besmettingen te wijten aan het feit dat er nu meer wordt getest in het land dan voorheen. Deskundigen wijzen er echter op dat het percentage positief bevonden patiënten – een belangrijke indicatie - intussen ook toeneemt: in de week van 29 mei tot 6 juni van 11 procent naar 14 procent.

Het officiële dodental in Iran staat op 8.506 maar veel analisten gaan er vanuit dat in werkelijkheid veel meer mensen in het land zijn bezweken aan Covid-19. Artsen en andere werknemers in de zorg zijn door de autoriteiten met sancties bedreigd als ze zonder toestemming met de media spreken.

Dat het coronavirus opnieuw opleeft in Iran komt voor velen niet als een verrassing. De Iraanse autoriteiten besloten pas in april tot een lockdown en versoepelden die alweer na drie weken, terwijl het duidelijk was dat de ziekte toen nog lang niet was bedwongen. Daarbij speelde voor de regering mee dat het land economisch al in zwaar weer verkeerde voor het coronavirus er eind februari opdook. Deels door de strikte Amerikaanse sancties tegen het land maar ook door corruptie en wanbeheer hebben veel Iraniërs al langer de grootste moeite de eindjes aan elkaar te knopen.

Erg voorzichtig gedragen veel Iraniërs zich evenmin. Zonder de vereiste afstand in acht te nemen reizen ze in groten getale met het openbaar vervoer en bezoeken dicht opeen gepakt met andere bezoekers markten en winkels. Minister van Volksgezondheid Saeed Namaki klaagde tegenover Iraanse media over de nonchalance van veel landgenoten. „De mensen zijn volkomen zorgeloos geworden wat betreft de ziekte”, verklaarde hij.

Een volgepakte metro in de Iraanse hoofdstad Teheran, eerder deze week. Foto Abedin Taherkenareh/EPA

Voor het eerst in twee maanden besmetting vastgesteld in Beijing

Een greep uit het buitenlandse coronanieuws:

 • Voor het eerst in bijna twee maanden tijd is in de Chinese hoofdstad Beijing bij iemand Covid-19 geconstateerd. Dat melden de Chinese autoriteiten donderdag, schrijft persbureau Reuters. Het gaat om een 52-jarige man die een dag daarvoor in het ziekenhuis was opgenomen met koorts. Hij zou hebben verklaard de afgelopen twee weken niet buiten Beijing te zijn geweest en geen contact te hebben gehad met buitenlanders.
 • In Nicaragua wordt met verontwaardiging gereageerd op het ontslag van een aantal artsen die kritiek hebben geuit op de manier waarop de regering met de pandemie omgaat. President Daniel Ortega ontkent vooralsnog dat het virus een probleem is. De mensenrechtentak van de VN wijst erop dat het ontslag de strijd tegen het virus alleen maar tegenwerkt en in strijd is met de vrijheid van meningsuiting en informatie.
 • Het Peruaanse ministerie van Volksgezondheid raadt twee medicijnen, hydroxychloroquine en ivermectin, aan voor de behandeling van Covid-19. Het ministerie geeft toe dat de werking van de geneesmiddelen niet is bewezen, maar zegt ook dat „alles moet worden gedaan om de pandemie af te remmen”.
 • Het aantal coronabesmettingen op het Afrikaanse continent zal „gestaag toenemen” totdat er een vaccin is ontwikkeld. Dat heeft de regionale directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie in Afrika donderdag gezegd, meldt persbureau Reuters. Ook zijn er volgens de WHO strenge gezondheidsmaatregelen nodig in de huidige 'hotspots' Zuid-Afrika, Algerije en Kameroen, waar veel besmettingen zijn.

Advies Brussel: hef controles binnengrenzen op

Europese landen moeten vanaf maandag gezamenlijk hun reisbeperkingen en controles bij de binnengrenzen van de Europese Unie opheffen. Dat advies heeft de Europese Commissie maandag gegeven bij een persconferentie in Brussel.

De Commissie stelt ook voor de beperkingen op niet-essentiële vluchten naar de EU te verlengen tot zeker 30 juni. Wel moeten er uitzonderingen komen op die regeling. De Commissie wil dat de EU-lidstaten gezamenlijk een lijst opstellen van landen wier inwoners vanaf 1 juli weer welkom zijn.

Volgens Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson is internationaal reizen cruciaal voor toerisme en zaken, en voor het herenigen van familie en vrienden. „Hoewel we allemaal voorzichtig moeten blijven, is het tijd om concrete voorbereidingen te treffen voor het opheffen van beperkingen met landen met een gezondheidssituatie die vergelijkbaar is met die van de EU en voor het hervatten van visumverstrekkingen”, aldus Johansson.

Het is nu de vraag welke Europese landen het advies gaan opvolgen. Landen als Portugal en Denemarken hebben eerder aangekondigd dat zij hun grenzen in ieder geval tot eind juni of langer ontmoedigen of dichthouden. „Voor deze landen geldt het advies dat zij zo snel mogelijk hun grenzen heropenen”, zei Johansson tijdens de persconferentie. Er is volgens haar geen gebrek aan coördinatie, zei ze desgevraagd.

Voor een algehele opheffing van het reisverbod voor niet-EU-burgers is het op dit moment nog te vroeg, vindt Brussel. „Aangezien de gezondheidssituatie in bepaalde derde landen kritiek blijft, stelt de Commissie in dit stadium geen algemene opheffing van de reisbeperking voor”, schrijft de Commissie in een verklaring. Wel komen internationale studenten in aanmerking voor een uitzondering. Hiervoor moeten nog wel richtlijnen worden vastgesteld.

De Oostenrijks-Tsjechische grens bij de Oostenrijkse plaats Schrattenberg. Foto Christian Bruna/EPA

Reizigersvereniging komt met exitplan ov: niet mijden, maar spreiden

Reizigersvereniging Rover wil dat Nederlanders weer meer gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. In plaats van reizigers te vragen het ov te mijden, zou hen gevraagd moeten worden hun reizen te spreiden. Daarvoor pleit de vereniging in een donderdag gepubliceerd exitplan. Rover stelt vier stapsgewijze versoepelingen voor om het ov „terug naar normaal” te brengen.

Momenteel is het openbaar vervoer volgens Rover voor minder dan 30 procent bezet, terwijl de treinen, trams, bussen en metro's op een veilige manier tot 40 procent gevuld zouden kunnen worden. „Dat wordt in een normale situatie in de daluren nog niet eens gehaald”, schrijft Rover-directeur Freek Bos in een verklaring. De vereniging roept de overheid en vervoersbedrijven op om reizen buiten de spits daarom nu te stimuleren.

Het exitplan van Rover bestaat uit vier stappen. In de tweede fase zou het meenemen van de fiets weer moeten worden toegestaan in de trein. Daarna is het volgens Rover tijd om onder meer de samenreiskorting weer in te voeren, om vervolgens weer met een bezetting van 100 procent te rijden. De vereniging noemt geen data voor de stapsgewijze versoepelingen.

Politie: kom niet meer met kermisvoertuigen naar Den Haag

De politie in Den Haag roept kermisexploitanten donderdagochtend op om niet meer af te reizen naar de hofstad. Op het Malieveld staat een demonstratie gepland tegen het verbod op kermissen, dat tot zeker 1 september van kracht is. Volgens de politie staat het parkeerterrein van het stadion van ADO Den Haag en de aanvoerroute hiernaartoe „vol met kermiswagens”.

Kermisexploitanten moeten hun wagens parkeren bij het stadion van ADO Den Haag. Door de grootte van sommige kermisvoertuigen is het „lastig” om deze op de parkeerplaats kwijt te kunnen, zegt een woordvoerder van de gemeente. Vanwege de stoet die daar stilstaat, is de A12 bij Nootdorp in beide richtingen afgesloten en staat de mobiele eenheid paraat. Niet alle exploitanten die zijn verzocht hier weg te gaan, geven volgens de politie gehoor aan die oproep.

Kermisexploitanten worden tegengehouden op de A12. Foto Sem van der Wal/ANP

De demonstranten worden vanaf het ADO-stadion met pendelbussen naar het Malieveld gebracht. Een beperkt aantal voertuigen wordt onder politiebegeleiding naar het Malieveld vervoerd. Door de drukte worden daar meer wagens toegelaten dan gepland. De gemeente gaf eerder toestemming voor de komst van maximaal tien kermisvoertuigen en -attracties.

De wagens die aan het einde van de ochtend al op het Malieveld waren, stonden op het asfalt - een van de voorwaarden die de gemeente heeft verbonden aan de demonstratie. De Kermisvakbond BOVAK zei woensdagavond nog niet van plan te zijn zich te houden aan de voorwaarden die de gemeente heeft gesteld en met 150 wagens af te willen reizen.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Eerste kermisattracties rijden het Malieveld op voor demonstratie - en blijven op het asfalt rondom het pas ingezaaide gras https://t.co/pobdryLg9s

Leveringsproblemen Action door coronacrisis, minder volle schappen

Budgetwinkelketen Action heeft door de coronacrisis moeite om alle winkels van voldoende voorraad te voorzien. Dat meldt een woordvoerder van de keten donderdag op BNR Nieuwsradio. De schappen zijn minder gevuld dan gebruikelijk doordat distributiecentra wekenlang stillagen of op een lagere capaciteit draaiden. Ook zijn leveringen uit China vertraagd.

De coronamaatregelen leidden onder meer in Franse, Duitse en Poolse distributiecentra tot minder activiteit. Toen de maatregelen in mei werden versoepeld ontstonden bovendien logistieke problemen. Zo stonden in meerdere magazijnen nog artikelen die bestemd waren voor Pasen. Ook was het bijzonder druk in Franse en Belgische vestigingen toen deze weer open mochten. Daar bovenop kwamen de vertraagde leveringen.

Action heeft meer dan 1.500 winkels in zeven Europese landen. Om de schappen overal zo vol mogelijk te houden, wordt de voorraad nu verdeeld over de winkels. Daardoor worden sommige producten die bestemd waren voor Nederlandse winkels nu bijvoorbeeld verkocht in Frankrijk. Volgens Action zorgt dat ervoor dat in het uiterste geval zo'n 15 procent van de schappen in een winkel leeg is.

Lees ook deze reportage: Alles bij Action is gericht op explosieve groei

Flixbus rijdt vanaf volgende week weer in Nederland

Busvervoerder Flixbus gaat vanaf 18 juni weer rijden in Nederland. Het internationale bedrijf heeft dat donderdag bekendgemaakt. Op dezelfde dag start de dienstregeling ook weer in België en Frankrijk.

Vorige maand hervatte Flixbus reizen al reizen in Duitsland, Denemarken, Oostenrijk en Polen. Ook in Italië en Portugal wordt weer gereden. Wel zijn er veiligheidsmaatregelen in de groene bussen. Reizigers zijn verplicht een mondkapje te dragen, slechts een beperkt aantal zitplaatsen is beschikbaar en de ticketcontrole gebeurt contactloos.

Indiase producenten mogen weer hydroxychloroquine exporteren

India heeft het exportverbod op het malariamedicijn hydroxychloroquine opgeheven. Dat heeft de verantwoordelijke minister Sadananda Gowda woensdagavond bekendgemaakt. Producenten moeten wel 20 procent van hun productie apart houden voor binnenlandse verkoop.

Het antimalariamiddel wordt in meerdere landen aangeprezen en gebruikt als behandeling tegen Covid-19, hoewel de werking ervan niet is bewezen. Zo kondigde het Universitair Medisch Centrum Utrecht woensdag aan dat Nederland stopt met een onderzoek naar gebruik van het middel bij coronapatiënten, omdat de eerste studies geen positieve resultaten lieten zien.

Een winkelmedewerker in New Delhi met een strip hydroxychloroquine. Foto Sajjad Hussain/AFP

Het Indiase exportverbod gold sinds eind maart. Toen de maatregel in april werd versoepeld, werden volgens persbureau Reuters al circa 50 miljoen pillen geëxporteerd naar de Verenigde Staten. India is wereldwijd een van de grootste exporteurs van dergelijke geneesmiddelen.

Lees ook: ‘President Trump zei dat het werkte’

São Paulo heropent winkels ondanks recordaantal coronadoden

De Braziliaanse miljoenenstad São Paulo heeft woensdag winkels toegestaan hun deuren te heropenen, ondanks een recordaantal coronadoden op één dag in de gelijknamige deelstaat, het epicentrum van de coronapandemie in Brazilië. Dat schrijft persbureau Reuters.

In de afgelopen 24 uur overleden in de staat São Paulo 340 mensen aan Covid-19, een record voor de tweede dag op rij. Daarmee is het totale dodental er op bijna tienduizend gekomen, ongeveer een kwart van het aantal sterfgevallen in het hele land.

Dat weerhield winkelend publiek er niet van naar het winkeldistrict 25 de Março te komen, waar ongeveer de helft van de winkels woensdag open was. Het was er druk op straat. Hoewel winkels die als essentieel worden beschouwd, zoals supermarkten en apotheken, open zijn gebleven, waren de meeste zaken in São Paulo sinds maart dicht. Veel winkeliers lieten woensdag alleen klanten met mondkapjes binnen.

Overdekte winkelcentra in de stad gaan donderdag weer open, voor vier uur per dag. Ook in Rio de Janeiro, dat na São Paulo het hardst is getroffen door het coronavirus in Brazilië, gaan winkelcentra donderdag open, als deel van een versoepeling van coronabeperkingen.

In Brazilië zijn meer dan 772.000 gevallen van Covid-19 vastgesteld, het op één na hoogste aantal ter wereld, na de Verenigde Staten. Bijna veertigduizend mensen zijn er overleden.

Mensen lopen woensdag in een winkelgebied in de Braziliaanse stad São Paulo. Foto Andre Penner / AP

Omzet luchtvaart in eerste kwartaal bijna 14 procent lager

De omzet van luchtvaartmaatschappijen is in de eerste drie maanden van 2020 als gevolg van de coronacrisis met 14 procent gedaald, de sterkste afname sinds de economische crisis van 2009. De omzet in de transportsector als geheel nam met 1,5 procent af ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Door inreisverboden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, daalde het aantal vluchten. Ook dienstverleners aan de luchtvaart, waartoe onder andere luchthavens worden gerekend, leden daar in het eerste kwartaal onder: hun omzet is met 11 procent gekrompen ten opzichte van een jaar eerder.

Bij de spoorwegen en taxibedrijven slonken de inkomsten met respectievelijk 6 en 4 procent. Dit had voornamelijk te maken met de oproep van de overheid om zo veel mogelijk thuis te blijven, waardoor na half maart veel minder reizigers werden vervoerd.

Doordat de cijfers van het CBS over het eerste kwartaal gaan, lijkt de impact van de lockdownmaatregelen nog beperkt. In het tweede kwartaal valt de klap naar verwachting groter uit, omdat april pas de eerste volle maand van lockdownmaatregelen was.

Dat de transportsector zware tijden verwacht, komt ook naar voren uit een peiling bij ondernemers in de branche. Volgens het CBS rekent bijna driekwart van de bedrijven erop dat de omzet in 2020 lager zal zijn dan een jaar eerder. Alleen koeriersdiensten en postbedrijven verwachten groei, nu online winkelen populair is.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC donderdag de belangrijkste nieuwsontwikkelingen rond de coronacrisis bij. Dit waren de hoofdpunten van woensdag:

 • Momenteel liggen nog tachtig Nederlandse coronapatiënten op de intensive care, elf minder dan een dag eerder. Dat meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) woensdag aan het einde van de middag. Nog 333 coronapatiënten liggen wel in het ziekenhuis maar niet op een IC.
 • Nederland stopt met het onderzoek naar het gebruik van chloroquine en hydroxychloroquine bij coronapatiënten. Volgens het UMC laten de eerste Europese en Nederlandse studies naar de middelen geen positieve resultaten zien.
 • Nederlanders lijken vooralsnog niet vaker hun spaargeld te moeten aanspreken vanwege de coronacrisis. Dat concludeerde het CBS in het terugkerende onderzoek Materiële Welvaart.

 

Lees hier het blog van woensdag terug