Acht jaar cel voor medewerker van Amerikaanse ambassade in Turkije

Metin Topuz De Verenigde Staten zeggen „diep teleurgesteld” te zijn met het vonnis voor hun ambassademedewerker en stellen dat er geen geloofwaardig bewijs is voor zijn schuld.
De rechtbank in Istanbul waar afgelopen december de rechtszaak tegen Topuz werd gevoerd.
De rechtbank in Istanbul waar afgelopen december de rechtszaak tegen Topuz werd gevoerd. Foto Ozan Kose / AFP

Een medewerker van de Amerikaanse ambassade in Ankara is door een Turkse rechtbank veroordeeld tot acht jaar en negen maanden gevangenisstraf. Hij heeft volgens de rechter deelgenomen aan een terroristische organisatie. Dat melden internationale persbureaus. De man, Metin Topuz, zat al tweeënhalf jaar in een Turkse cel.

De rechtszaak heeft gezorgd voor diplomatieke spanningen tussen de twee NAVO-leden. De Amerikaanse ambassade schreef op Twitter „diep teleurgesteld” te zijn dat Topuz is veroordeeld en zegt te hopen dat het vonnis wordt teruggedraaid. Volgens de VS ontbreekt „geloofwaardig bewijs” om de zaak en het vonnis te staven.

‘Geen misdaad’

Topuz is een vertaler en assistent van de Drug Enforcement Administration, de Amerikaanse handhavingsorganisatie die drugscriminaliteit bestrijdt. Hij werd in 2017 beschuldigd van spionage en pogingen om de Turkse regering omver te werpen. Die beschuldigingen vallen te herleiden tot de contacten die Topuz had met de organisatie van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen - de invloedrijke aartsvijand van president Recep Tayyip Erdogan -, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte coup in 2016. Die staatsgreep kostte aan ongeveer 250 mensen het leven en bewerkstelligde daarnaast dat tweeduizend mensen gewond raakten. Gülen ontkent betrokkenheid bij de coup en zit al sinds 1999 in ballingschap in de VS.

Tijdens zijn pleidooi zei Topuz dat hij voor zijn werkzaamheden contact heeft gehad met Turkse politieagenten, militairen en douaniers. Hij stelt dat hij niet had kunnen weten dat deze mensen zich bezighielden met criminele activiteiten. „Ik heb geen misdaad begaan en had geen relatie met [Gülens netwerk]”, verklaarde Topuz.

Lees ook: Erdogan hoopt op begrip van Trump