Staking legt hoogovens Tata Steel plat

Reorganisatie Werknemers van de logistieke afdeling hebben het werk neergelegd, waardoor er geen grondstoffen meer bij de hoogovens kunnen komen. Het personeel is boos over reorganisatieplannen van de Europese directie.

Medewerkers van Tata Steel tijdens een toeterprotest tegen het vertrek van Theo Henrar half mei.
Medewerkers van Tata Steel tijdens een toeterprotest tegen het vertrek van Theo Henrar half mei. Foto Koen van Weel/ANP

Werknemers van de logistieke afdeling van staalbedrijf Tata Steel hebben woensdagmiddag het werk neergelegd. Daardoor is de toevoer van ijzererts richting de hoogovens gestopt, waardoor in de loop van woensdag de staalproductie stopt. Dat bevestigt een woordvoerder van Tata Steel na een bericht van vakbond FNV.

De staking, die volgens de FNV tot tien uur woensdagavond duurt, is de eerste in 28 jaar. Onder personeel van het staalbedrijf (negenduizend medewerkers) in Velsen-Noord heerst veel onrust: de Europese Tata-directie wil 1.250 banen schrappen, en ‘IJmuiden’ vreest het merendeel daarvan te moeten dragen. Half mei vertrok bovendien de geliefde topman Theo Henrar. Volgens de directie gebeurde dat in „onderling overleg”, maar veel werknemers denken dat Henrar is ontslagen omdat hij zich verzette tegen de reorganisatieplannen.

Lees ook: Samen tegen de eigenaar, zo werkt dat in IJmuiden

Blokkade

Na dat nieuws volgden al korte werkonderbrekingen en een ‘poortblokkade’ die enkele uren de toegang tot het fabriekscomplex belemmerde. Op 4 juni stemden FNV-leden in met een voorstel om over te gaan tot stakingen wanneer een aantal eisen – zoals gegarandeerd behoud van werkgelegenheid tot 2026 – niet ingewilligd zouden worden. Dat is niet gebeurd.

De reorganisatieplannen zijn vanwege de coronacrisis in ieder geval tot 1 juli uitgesteld. De directie van Tata Steel Europe, dat in totaal zo’n 21.000 werknemers telt, wil zo’n 750 miljoen euro per jaar besparen op haar activiteiten: de markt voor staal is de afgelopen jaren verslechterd door onder andere Chinese overcapaciteit. De Britse fabrieken van Tata maken al jaren verlies.

Officieel is niet bekend hoeveel van de 1.250 ontslagen in Nederland moeten vallen, maar in IJmuiden wordt uitgegaan van ongeveer duizend. Volgens de Nederlandse werknemers zouden de bezuinigingen echter vooral moeten neerslaan bij de noodlijdende staalfabrieken in het Verenigd Koninkrijk. Het personeel daar vindt juist dat er de afgelopen jaren al te veel bezuinigd is – en ziet liever investeringen.