Brieven

Sportscholen

Hijgend op een cardio-apparaat, is dat zo’n goed idee?

Foto EPA

Op 1 juli mogen de sportscholen weer open. Geweldig nieuws voor miljoenen sporters en voor sportschooleigenaren, maar hoe zit het met de aerosolen die vrijkomen als iemand hijgend op een cardio-apparaat zit? De meesten zullen het coronabuikje wel weg willen trainen. De regering laat de sportscholen heropenen, terwijl er nog veel onduidelijk is. Bij zwetende en hijgende sporters komen aerosolen vrij, minuscule druppels en deeltjes die minutenlang in de lucht kunnen zweven. Het is bekend dat die virussen kunnen bevatten, maar hoeveel aerosolen komen vrij tijdens het sporten? Veel sportscholen hebben alleen ventilatoren die voor een koel briesje zorgen. Ze blazen dezelfde vieze lucht rond, in plaats van dat er verse lucht naar binnen komt. De ramen en deuren kunnen open, maar is dit voldoende? Als dit nog niet is onderzocht, blijft de sportschool een risicovolle plek. Sportschooleigenaren zijn volop bezig de sportscholen zo in te richten dat de hygiënemaatregelen en de 1,5 meter afstand nageleefd kunnen worden. Zij nemen hun verantwoordelijk maar krijgen nog geen duidelijk advies van experts. De sportschool is dé plek waar wordt gewerkt aan een sterk immuunsysteem en de gezondheid. Dat is zeker nu belangrijk. Maar dan moet het wel veilig zijn. Dus RIVM, kom vóór 1 juli met duidelijke richtlijnen en adviezen. Laten we niet experimenteren in de praktijk, voorkomen is beter dan genezen.