Rechter: directeur Haga Lyceum moet per direct plaatsmaken

Islamitische school Directeur Atasoy negeerde de schorsing die de voorzitter van de omstreden middelbare school eind mei tegen hem uitsprak. Van de rechter moet hij nu de sleutels van het schoolgebouw inleveren.

Leerlingen van het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum.
Leerlingen van het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum. Foto Marco de Swart/ANP

Directeur Soner Atasoy van het Cornelius Haga Lyceum is rechtmatig geschorst door de bestuursvoorzitter van de omstreden islamitische middelbare school. De Amsterdamse voorzieningenrechter heeft woensdag bepaald dat Atasoy voorlopig een stap opzij moet doen en per direct alle sleutels, bankpasjes en wachtwoorden aan voorzitter Mohammed Laamimach moet overhandigen. Atasoy mag zich bovendien niet meer op het schoolterrein begeven of „op enige manier contact hebben met personeel en leerlingen”.

Hetzelfde geldt voor secretaris-penningmeester Sadrettin Karadag. Die werd ontslagen twee dagen na de schorsing van Atasoy. Volgens de rechter was die sanctie eveneens rechtsgeldig en heeft Laamimach „telkens conform de statuten” gehandeld. Dit zou niet gelden voor zijn twee collega's. Nadat Laamimach hun de wacht had aangezegd, ontsloegen Karadag en Atasoy op hun beurt de voorzitter. Die maatregel is door dit vonnis van tafel.

Volgens de rechtbank lapten de twee bestuurders „de schorsing en het ontslag aan hun laars” door Laamimach ook uit zijn functie te ontheffen. „De huidige impasse en daarmee de onbestuurbaarheid van de school zijn dan ook grotendeels aan hen te wijten”, aldus de rechtbank. Atasoy was de afgelopen weken ondanks zijn schorsing betrokken bij het dagelijkse reilen en zeilen van de school, waardoor onzekerheid ontstond onder ouders en personeel over wie de leiding had.

Door het wegvallen van Atasoy en Karadag is Laamimach momenteel de enige bestuurder van het Haga. Hij probeert in samenspraak met de medezeggenschapsraad „op korte termijn” een interim-directeur te vinden, zegt hij. Ook zal hij met een extern onderzoeksbureau „een verbetertraject” optuigen voor het Haga. Zelf blijft hij aan als voorzitter van het algemeen bestuur, het orgaan dat toezicht houdt op de dagelijkse leiding van de school.

De uitspraak betekent een voorlopig, maar nog niet definitief einde aan de bestuurlijke strijd op het Haga. Atasoy en Karadag beginnen volgens hun advocaat een bodemprocedure tegen hun schorsing en ontslag. Atasoy zegt te verwachten „binnen een paar maanden terug” te zijn. Ook zal hij volgens zijn advocaat bij een kantonrechter het ontslag aanvechten dat Laamimach anderhalve week later op zijn schorsing liet volgen. Dat ontslag was geen onderdeel van de zaak waarover de rechter woensdag vonnis wees.

Lees ook: Interne opstand tegen ‘autoritaire’ directeur Haga Lyceum Amsterdam

Inspectie-onderzoek

Rondom het Cornelius Haga Lyceum is het al langere tijd onrustig. Begin vorig jaar waarschuwde de AIVD voor de radicaal-islamitische kringen waarin onder anderen directeur Atasoy zich zou begeven. Er volgde een uitgebreid inspectie-onderzoek, maar bewijs van anti-democratisch onderwijs werd niet gevonden. Wel zou de Haga-leiding zich schuldig maken aan financieel wanbeheer. Onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) droeg daarop het bestuur op op te stappen, op straffe van intrekking van de rijksfinanciering. De rechter oordeelde in januari van dit jaar echter dat er onvoldoende bewijs was voor zo’n verregaande maatregel.

Gedurende al die onrust bleven docenten en ouders naar buiten toe voortdurend achter Atasoy staan. Dit veranderde de afgelopen maanden. De ouderraad trok zich grotendeels terug en de medezeggenschapsraad schreef een brandbrief uit onvrede over het functioneren van Atasoy. Bestuursvoorzitter Laamimach kondigde vervolgens een schorsing aan vanwege de „autoritaire leiderschapsstijl” van de directeur. Twee weken terug onthulde NRC dat de Inspectie van het Onderwijs is afgeluisterd tijdens haar onderzoek op het Haga. Volgens meerdere bronnen rond de school zat Atasoy hierachter. Laamimach nam deze „signalen” mee in zijn schorsingsbesluit. De inspectie heeft inmiddels aangifte gedaan van het afluisteren.