Museumdirecteur Robbert Roos: ‘Juist nu is onze expositie urgent’

Coronaweekboek Cultuur Hoe zal deze crisis de kunstwereld veranderen? Museumdirecteur Robbert Roos heeft de afgelopen week weer de eerste bezoekers ontvangen in Kunsthal Kade.

In de serie Coronaweekboek Cultuur praat NRC wekelijks met mensen uit de cultuursector. Van kunstenaar en muzikant tot galeriehouder en theaterdirecteur: hoe slaan zij zich door de coronacrisis? Wat zijn de effecten op hun leven en werk? Hoe zal deze crisis de kunstwereld veranderen?

‘Ik ben superblij dat we sinds een week weer open zijn en vooral dat we nu onze tentoonstelling Tell Me Your Story weer kunnen laten zien. Die omvat tientallen werken van zwarte kunstenaars en is juist nu, in het licht van de anti-racismedemonstraties, enorm relevant. Ons idee was om een eeuw Afrikaans-Amerikaanse kunst te laten zien, werk dat altijd buiten de westerse kunsthistorische canon is gevallen. Maar de tentoonstelling heet niet voor niets Tell Me Your Story: het is de hoogste tijd dat we deze verhalen horen.

„Ook voor de coronacrisis merkten we al dat dit onderwerp leefde, we hebben voor de sluiting op 12 maart een hele goede maand gedraaid. Maar het valt op dat mensen nu echt lang blijven hangen, ze lezen alle tekstborden met enorme aandacht, ze zuigen de informatie echt op. Helaas hebben we het gastenboek met reacties vanwege de coronamaatregelen moeten weghalen, maar van onze vrijwilligers hoor ik dat de bezoekers supergeïnteresseerd zijn.

Lees ook: Hoe is het om kunstenaar te zijn in Trumps Amerika?

„Volgens de richtlijnen van de Nederlandse Museumvereniging werken we met tijdsblokken en laten we nu dertig mensen per half uur toe. Op zondagmiddag zijn de tijdvensters vrijwel uitverkocht, maar de rest van de tijd nog niet. Mensen moeten echt weer even op gang komen. Museumpubliek is vaak toch een wat ouder publiek. Die durven misschien nog niet het openbaar vervoer in of de straat op. We zitten nu op 45 procent van het bezoek dat we voor de sluiting hadden. Als er buiten de zondagmiddagen meer mensen komen, verwacht ik de zestig procent wel te kunnen halen. Maar het blijft toch knagen dat we niet vrijuit bezoek mogen ontvangen. Onder normale omstandigheden zouden de weekenden veel drukker zijn. Je wilt toch dat zoveel mogelijk mensen deze expositie gaan zien.

„Ik ben nu druk bezig met de voorbereidingen voor de najaarstentoonstelling, This Is America | Art USA Today, die ik ook in het kader van de Amerikaanse presidentsverkiezingen had bedacht. Die belooft ook behoorlijk urgent te worden. De expositie draait om de vraag hoe Amerikaanse kunstenaars zich positioneren in het huidige politieke en sociale klimaat. Ze snijden onderwerpen aan als slavernij, racisme, patriottisme en seksisme, maar bijvoorbeeld ook het Amerikaanse gevangenissysteem. We krijgen onder meer werken van de Guerilla Girls, Catherine Opie, Hank Willis Thomas en Andres Serrano in bruikleen. Ik merk wel dat het nog steeds lastig is om contact te krijgen met Amerikaanse musea en kunstenaars. Het is overduidelijk dat ze daar wel iets anders aan hun kop hebben.”

Anne van Veen

Anne van Veen (1983)

Schrijver en actrice uit Utrecht.

Robbert Roos

Robbert Roos (1964)

Directeur van Kunsthal Kade in Amersfoort

Jorg Grimm

Jorg Grimm (1976)

Galeriehouder in Amsterdam en New York.

Dave von Raven

Dave von Raven (1981)

Muzikant, zanger van The Kik, uit Ooltgensplaat.

Alida Dors

Alida Dors (1977)

Artistiek directeur van Theater Rotterdam.

Jeroen Bartelse

Jeroen Bartelse (1968)

Directeur van TivoliVredenburg in Utrecht.

Marc Mulders

Marc Mulders (1958)

Beeldend kunstenaar uit Brabant.

Cees Debets

Cees Debets (1959)

Directeur Theater van Het Nationale Theater in Den Haag.

Nanouk Leoplod

Nanouk Leopold (1968)

Filmmaker uit Rotterdam.

Maarten Mostert

Maarten Mostert (1956)

Artistiek directeur Cello Biënnale Amsterdam.