Internationaal overleg

Portugees Centeno vertrekt als voorzitter van de Eurogroep

De Portugees Mário Centeno stopt als voorzitter van de Eurogroep. Dinsdag maakte Centeno bekend op 13 juli terug te treden als minister van Financiën van Portugal en dus ook geen nieuwe termijn als Eurogroepvoorzitter te ambiëren. Centeno werd in december van 2017 verkozen als de opvolger van Jeroen Dijsselbloem, die vanaf 2013 twee termijnen voorzitter was van het informele beraad van ministers van Financiën van de landen met de euro.

De Spaanse minister Nadia Calviño wordt veel genoemd als mogelijke opvolger. Ook de Luxemburgse Pierre Gramegna en de Ier Paschal Donohoe zouden geïnteresseerd zijn. De Nederlandse Wopke Hoekstra heeft geen interesse, meldt het ANP. De Eurogroep, die de afgelopen jaren aan invloed verloor na hoogtijdagen tijdens de kredietcrisis, stemt 9 juli. (NRC)