Laatste nieuws Covid-19

Nederland staakt het onderzoek naar malariamiddelen bij Covid-19

Sinds vorige week zijn restaurants en cafés weer geopend. Nederlandse kinderen kunnen weer naar school. Ook in andere landen worden versoepelingen van de coronamaatregelen doorgevoerd. Lees in dit blog de laatste ontwikkelingen in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op woensdag 10 juni is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Omzet luchtvaart in eerste kwartaal bijna 14 procent lager

Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag:

 • Momenteel liggen nog tachtig Nederlandse coronapatiënten op de intensive care, elf minder dan een dag eerder. Dat meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) woensdag aan het einde van de middag. Nog 333 coronapatiënten liggen wel in het ziekenhuis maar niet op een IC.
 • Nederland stopt met het onderzoek naar het gebruik van chloroquine en hydroxychloroquine bij coronapatiënten. Volgens het UMC laten de eerste Europese en Nederlandse studies naar de middelen geen positieve resultaten zien.
 • Nederlanders lijken vooralsnog niet vaker hun spaargeld te moeten aanspreken vanwege de coronacrisis. Dat concludeerde het CBS in het terugkerende onderzoek Materiële Welvaart.

Kermisbond: negeren demonstratieregels Den Haag

Kermisvakbond BOVAK is niet van plan om te voldoen aan de voorwaarden die de gemeente Den Haag heeft gesteld aan een geplande demonstratie, donderdag op het Malieveld. Dat zegt een woordvoerster tegen persbureau ANP. Waar Den Haag toestemming heeft gegeven voor de komst van maximaal tien kermisvoertuigen- en attracties, zegt de BOVAK met 150 wagens af te willen reizen.

De branchevereniging zegt met de actie het kabinet ervan te willen overtuigen groen licht te geven voor het heropenen van de kermissen. Dinsdag werd in het gebouw van de Tweede Kamer al een open brief met die strekking ingeleverd. Voor de demonstratie van donderdag had de gemeente Den Haag parkeerruimte vrijgemaakt naast het stadion van ADO Den Haag. Vanaf daar mochten tien voertuigen onder politiebegeleiding naar het Malieveld, in het centrum van de stad. „De kermisexploitanten zijn niet van plan om zich aan die voorwaarde te houden”, aldus de BOVAK tegen ANP.

Dinsdag overhandigden kermisexploitanten op het Binnenhof een open brief. Foto Bart Maat/ANP

Noodtoestand in delen van Marokko verlengd

Marokko verlengt de noodtoestand in bepaalde delen van het land tot 10 juli. Dat heeft premier Saadeddine Othmani woensdag bekendgemaakt. In de drukbevolkte delen, waar ook de steden Rabat, Casablanca, Marrakech en Tanger toe behoren, is het coronavirus nog niet onder controle. Iedereen moet daar thuisblijven, reizen mag alleen bij hoge uitzondering en ook kinderen mogen niet de straat op. „Binnenblijven is moeilijk, maar hierdoor hebben we levens gered", zei Othmani.

In andere delen van het land, dunbevolkte regio's en kleine en middelgrote steden, worden de maatregelen langzaam versoepeld en het openbare leven weer opgepakt. „De situatie verschilt van regio tot regio", zei de premier.

Het is niet bekend wanneer de buitengrenzen van Marokko weer worden geopend. Nog zo'n 30.000 Marokkanen zijn sinds medio maart in het buitenland gestrand en kunnen niet terug naar huis.

Belgische prins beboet na bezoek aan coronafeestje

De Belgische prins Joachim heeft in Spanje een boete van 10.400 euro gekregen voor het bijwonen van een feestje in de stad Cordoba, ondanks de daar geldende coronaregels. Dat meldt persbureau Reuters woensdag. Op het feestje waren een kleine dertig mensen aanwezig, terwijl samenkomsten van meer dan vijftien mensen verboden zijn.

Joachim (28) testte later positief op het coronavirus. De zoon van prinses Astrid, de zus van koning Filip, heeft toegegeven met een commerciële lijnvlucht naar Madrid te zijn gevlogen en vanaf daar de trein naar Cordoba te hebben genomen, waar zijn vriendin woont. Hij is niet twee weken lang in quarantaine gegaan, hoewel dat wel verplicht is voor eenieder die op Spaanse bodem landt. Volgens een woordvoerder van het Belgische Koningshuis zit de prins inmiddels wel in quarantaine.

Prins Joachim op beeld uit 2014. Foto Stephanie Lecocq/EPA

Nog tachtig coronapatiënten op de IC

Momenteel liggen nog tachtig Nederlandse coronapatiënten op de intensive care, elf minder dan een dag eerder. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) woensdag.

„We zien vandaag een verdere daling van het aantal COVID-patiënten op de IC en in de kliniek, een gunstige ontwikkeling”, reageert voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. „Daarbij blijft de instroom van nieuwe patiënten landelijk laag. De overall IC-bezetting is gestegen door een groter aantal non-COVID patiënten.” Nog 333 coronapatiënten liggen wel in het ziekenhuis maar niet op een IC.

RIVM: dodental coronavirus stijgt met 11, met 184 nieuwe besmettingen

Het aantal mensen dat in Nederland is overleden aan het coronavirus is met elf opgelopen. Vijf mensen zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, blijkt woensdag uit nieuwe cijfers van het RIVM. Bij 184 patiënten is Covid-19 vastgesteld. Het RIVM merkt daarbij wel op dat het werkelijke aantal patiënten waarschijnlijk hoger ligt omdat niet iedereen die de ziekte heeft is getest.

In totaal zijn er in Nederland 48.087 mensen positief getest op het virus, 11.805 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis en 6.042 mensen overleden. De nieuwe cijfers gaan over meldingen van het afgelopen etmaal, maar deels gaat het om mensen bij wie de ziekte eerder is vastgesteld of die eerder al zijn gestorven. Tussen de diagnose of het overlijden en de registratie bij het RIVM kan enige tijd zitten.

Volgens de meest actuele informatie van het Landelijk Netwerk Acute Zorg lagen er dinsdag nog 91 patiënten met Covid-19 op de intensive care. Die cijfers worden later op de dag geactualiseerd.

Plastic scherm op duizenden motortaxi's Jakarta, luchtvervuiling Parijs neemt toe

 • De motorfietsen die in de Indonesische hoofdstad Jakarta veelal worden ingezet als taxi, worden voorzien van een groot plastic scherm dat tussen de bestuurder en de klant kan worden geplaatst. Zo hopen de autoriteiten in Jakarta verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De duizenden motorfietsen gelden als de meeste efficiënte manier om je in Jakarta te verplaatsen.
 • Zweden heeft een einde gemaakt aan de dagelijkse persconferentie waarin landelijk informatie werd verstrekt over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Vanaf nu worden de Zweden standaard ingelicht op dinsdag en donderdag over het aantal nieuwe besmettingen en slachtoffers. Zweden heeft vanaf het begin van de coronauitbraak een zeer soepel lockdownbeleid gevoerd. Mede daardoor wordt Nederlanders voorlopig afgeraden af te reizen naar het Scandinavische land.
 • De grenscontroles aan de Duitse zijde van de grens met Zwitserland, Denemarken, Oostenrijk en ook Frankrijk, worden vanaf volgende week opgeheven. Dat heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) woensdag bekendgemaakt, meldt Reuters. Vanaf volgende week worden ook de maatregelen voor seizoensarbeiders uit andere Europese landen grotendeels versoepeld. Voor reizigers uit niet-Europese landen worden de maatregelen juist verlengd tot eind juni.
 • Uit onderzoek van het Franse Airparif blijkt dat de luchtvervuiling boven Parijs sinds eind mei weer terug is op 80 procent van het oude niveau. Van medio maart tot medio mei waren beperkende maatregelen van kracht in het land, waardoor het dagelijkse verkeer grotendeels werd stilgelegd. Nu de regels zijn versoepeld is het verkeer weer op gang gekomen en neemt het aantal fijnstofdeeltjes in de lucht weer toe, aldus het onderzoeksbureau.

Drukte op de wegen van Jakarta. De motortaxi's zijn een gebruikelijke manier om te reizen voor woon-werkverkeer. Foto Reno Esnir / Antara via Reuters

Nederland staakt het onderzoek naar malariamiddelen bij Covid-19

Nederland stopt met het onderzoek naar het gebruik van chloroquine en hydroxychloroquine bij coronapatiënten. Dat heeft het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) woensdag aangekondigd. Het gaat om een gezamenlijk besluit van alle Nederlandse centra die de effectiviteit en veiligheid van de middelen bij Covid-19-patiënten onderzochten.

Van de oude malariamiddelen wordt gedacht dat ze mogelijk een remmend effect hebben op coronaklachten. Maar volgens het UMC laten de eerste Europese en Nederlandse studies naar de middelen geen positieve resultaten zien. Ook speelt mee dat het aantal opnames van Covid-19-patiënten in Nederland al enkele weken gestaag afneemt. De werking van de middelen kan echter alleen worden vastgesteld na onderzoek onder grote groepen patiënten, zegt het UMC.

De artsen die zijn betrokken bij het Nederlandse onderzoek laten in een verklaring weten teleurgesteld te zijn dat de proef niet wordt afgerond: „De artsen van de deelnemende Nederlandse centra zijn aan de ene kant blij dat de maatregelen van het kabinet en het RIVM zo succesvol zijn dat er nog maar weinig patiënten met COVID-19 worden opgenomen in het ziekenhuis. Maar als onderzoekers zeggen ze teleurgesteld te zijn dat ze het onderzoek niet hebben kunnen afronden.”

Chloroquines hebben een remmend effect op de vermeerdering van het coronavirus. Het middel werd daarom ingezet bij de behandeling van coronapatiënten. In China werden de malariamiddelen zelfs opgenomen in de behandelrichtlijn voor Covid-19 en ook de Amerikaanse president Donald Trump prees het middel - en gaf te kennen het korte tijd zelf gebruikt te hebben.

Eind vorige maand kwam het gebruik van de middelen bij coronapatiënten in opspraak. Het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift The Lancet schreef dat chloroquines mogelijk gevaarlijk zouden zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) besloot daarop om een internationale studie naar de effecten van de malariamiddelen te stoppen. Later werd de wetenschappelijke publicatie ingetrokken omdat de onderzoeksmethode ondeugdelijk bleek. De WHO gaf daarop het startsein voor het hervatten van het onderzoek.

Lees ook: Vakgenoten voelden al nattigheid over studie antimalariamiddelen

Oostenrijk beëindigt quarantaineplicht voor 30 Europese landen

Inwoners van dertig Europese landen kunnen vanaf 16 juni weer zonder beperkingen naar Oostenrijk reizen. De quarantaineplicht bij aankomst wordt afgeschaft. Dat heeft de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken, Alexander Schallenberg, woensdag volgens lokale media bekendgemaakt. Ook opent Oostenrijk na maanden weer de grenzen met Italië.

De beperkingen voor het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Spanje en Portugal blijven voorlopig wel van kracht. „Ja we openen de grens. Ja, reizen naar Italië, Griekenland en Kroatië bijvoorbeeld is weer mogelijk”, lichtte Schallenberg toe. Voor de door corona zwaar getroffen Noord-Italiaanse regio Lombardije geldt nog wel een reiswaarschuwing. Ook wordt Oostenrijkers geadviseerd zo veel mogelijk vakantie in eigen land te vieren.

Oostenrijk was het eerste Europese land dat de grenzen met Italië besloot dicht te gooien op 10 maart, nadat duidelijk was geworden dat het coronavirus daar snel verspreidde. Duitsland kondigde woensdag ook aan dat het de grenscontroles met Zwitserland, Frankrijk, Oostenrijk en Denemarken vanaf 15 juni beëindigt.

Het plaatsje Brenner, aan de Italiaans-Oostenrijkse grens. Foto Dominic Ebenbichler/Reuters

Amsterdam ook speelstad bij EK voetbal in 2021

Ook volgend jaar zullen er vier wedstrijden van het EK voetbal, dat in verband met de coronapandemie deze zomer niet doorgaat, in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam worden afgewerkt. Dat meldt de KNVB woensdag. Even was onzeker of Amsterdam de status van speelstad zou behouden, maar dat is woensdag door de UEFA bevestigd.

Drie groepswedstrijden en een achtste finale zouden in juni en juli dit jaar worden afgewerkt in Amsterdam. De kans is groot dat Nederland de drie groepswedstrijden in eigen huis speelt. Vanwege het zestigjarig bestaan van de UEFA wordt het Europees kampioenschap verspreid over Europa gehouden. Dat plan blijft behouden. De openingswedstrijd staat gepland voor 11 juni volgend jaar, de finale wordt exact een maand later gespeeld.

Epidemische noodsituatie Bulgarije verlengd, 8.404 nieuwe besmettingen in Rusland

 • In Bulgarije is de epidemische noodsituatie verlengd tot eind juni. Dat meldt persbureau Reuters woensdag. Bulgarije had de afgelopen dagen te kampen met een toename van het aantal nieuwe geregistreerde besmettingen. De lockdownmaatregelen gelden sinds midden maart. Restaurants en winkels zijn sinds korte tijd wel weer open. In totaal zijn in Bulgarije 167 mensen bekend die zijn overleden aan de longziekte Covid-19.
 • Woensdag zijn opnieuw meer dan 8.400 nieuwe besmettingen met het coronavirus bekend geworden in Rusland. In totaal is melding gemaakt van bijna 500.000 besmette personen in het land. Meer dan 6.300 mensen zijn in Rusland tot nu toe overleden aan Covid-19.
 • Hongarije en Kroatië gaan vanaf vrijdag de grenzen openstellen voor reizigers tussen beide landen. Dat heeft de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto woensdag bekendgemaakt, meldt Reuters. In een live-video op Facebook zei Szijjarto woensdag dat het eerder al openen van de Hongaarse grens met onder meer Oostenrijk en Slowakije niet heeft geleid tot een stijging van het aantal nieuwe besmettingen in Hongarije.
 • Australië verwacht in juli volledig coronavrij te zijn. Dat zegt een viroloog namens de Australische regering woensdag tegen Reuters. De afgelopen dagen kende Australië al weinig nieuwe bevestigde besmetting. De lockdownmaatregelen in Australië zijn inmiddels versoepeld en de horeca in het land is al sinds begin mei weer geopend. Van 102 mensen is bekend dat zij zijn overleden aan Covid-19.
 • CBS: Nederlanders hoeven door corona nog niet vaker in te teren op spaargeld

  Nederlanders lijken vooralsnog niet vaker hun spaargeld te moeten aanspreken vanwege de coronacrisis. Ook het aantal mensen dat schulden is aangegaan, is nog vergelijkbaar met vorig jaar, concludeert het CBS woensdag in het onderzoek Materiële Welvaart.

  Ongeveer 3 procent van de mensen zei in april en mei schulden te moeten maken en zo'n 11 procent zei in te teren op hun spaargeld. De cijfers zijn vergelijkbaar met de situatie in april en mei vorig jaar, aldus het CBS. Verder zei 58 procent van de mensen over de eerste vijf maanden van dit jaar geld over te houden en 24 procent precies rond te komen. Ook dat is vergelijkbaar met dezelfde periode een jaar eerder. Respondenten toonden zich in het onderzoek zelfs iets positiever over hun financiële situatie dan vorig jaar.

  Hoe hoger het inkomen, hoe makkelijker mensen hun leven kunnen bekostigen, blijkt uit het onderzoek van het CBS. Naarmate de inkomens stijgen, groeit over het algemeen het aandeel mensen dat geld overhoudt en slinkt het deel dat spaartegoeden opmaakt of geld leent. 12 procent van de huishoudens komt moeilijk rond.

  Als de huishoudens op inkomen onderverdeeld worden in tien gelijke groepen, heeft onder de 10 procent met de hoogste inkomens gemiddeld 1 procent moeite om rond te komen. Bij de armste 10 procent is dat 25 procent. Toch heeft van de tien groepen de tweede (die dus wat meer inkomen heeft dan de 10 procent met het laagste inkomen) opvallend vaker moeite om rond te komen. Daar worstelt 38 procent, blijkt uit de cijfers. Het CBS wijst erop dat onder de eerste groep veel zelfstandigen zijn die vaker reserves hebben dan bijvoorbeeld uitkeringsgerechtigden.

  Burgemeesters: Tweede Kamerleden hadden terughoudend moeten zijn over Halsema

  Tweede Kamerleden zouden zich niet moeten bezighouden met de manier waarop de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en de voorzitter van de Veiligheidsraad hebben gehandeld rond de antiracismebetoging op de Dam. Ook zou het kabinet niet ter verantwoording geroepen moeten worden voor de manier waarop de burgemeester en de voorzitter van de Veiligheidsregio geopereerd hebben. Dat schrijven drie prominente burgemeesters in een opiniestuk in de Volkskrant. De Utrechtse burgemeester en voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) Jan van Zanen, de voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters Liesbeth Spies en de Nijmeegse burgemeester en de voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls noemen de opstelling van een aantal parlementariërs „onbehoorlijk".

  De burgemeesters wijzen er in het stuk op dat de verantwoordelijkheden op een bepaalde manier zijn verdeeld. Daarbij moeten het kabinet verantwoording afleggen aan de Tweede Kamer en de burgemeesters en voorzitters van de veiligheidsraden aan de diverse gemeenteraden. „De wijze waarop burgemeester Halsema is becommentarieerd door leden van de Tweede Kamer past niet in ons democratisch bestel. Het getuigt van weinig respect van de Tweede Kamer om een burgemeester op een dergelijke wijze de maat te nemen. Zonder kennis van de feiten en zonder dat zij zich kan verdedigen."

  Een van de politici die kritiek had op Halsema was PVV-leider Geert Wilders, die stelde dat de burgemeester had moeten ingrijpen bij de demonstratie omdat de betogers geen anderhalve meter afstand tot elkaar hielden. Ze zou dat niet gedaan hebben omdat ze aan de kant van de betogers stond, betoogde hij. „Ontsla dat mens. Amsterdam verdient beter", aldus Wilders vorige week dinsdag tijdens het vragenuurtje. Minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) wees erop dat het debat in de Amsterdamse gemeenteraad gevoerd moet worden.

  De burgemeesters noemen woensdag in hun opiniestuk geen namen van Tweede Kamerleden die wat hen betreft grenzen over zijn gegaan. Wel zeggen ze dat het debat niet in de Tweede Kamer gevoerd had moeten worden („gepolitiseerd", in hun woorden) voordat de gemeenteraad zich erover had gebogen. „Dit ondermijnt de positie van de lokale bestuurders, die juist in deze pandemie een cruciale rol hebben."

  De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema tijdens het protest op de Dam op 1 juni. Foto Sem van der Wal / ANP

  Tientallen arrestaties bij demonstratie Hongkong

  Honderden mensen zijn op dinsdagavond in Hongkong de straat opgegaan, ondanks coronamaatregelen die samenscholingen van meer dan acht mensen verbieden. Bij de demonstratie werden 53 mensen opgepakt. Het was een van de eerste manifestaties sinds de uitbraak van het virus.

  Nadat demonstranten de straten in het financieel centrum van Hongkong blokkeerden, vuurde oproerpolitie traangas en rubberkogels af om de menigte uiteen te drijven. Voor de komende dagen staan meer protesten gepland.

  Directe aanleiding voor de demonstratie was de aangekondigde veiligheidswet van de centrale regering in China, waarmee de grip op Hongkong vergroot zou kunnen worden. In 2019 gingen demonstranten maandenlang de straat op om meer zelfbeschikking voor Hongkong te eisen. Door de uitbraak van het coronavirus kon er sinds eind vorig jaar niet verder gedemonstreerd worden.

  Nu de uitbraak in Hongkong onder controle lijkt, zo zijn scholen alweer geopend, hebben betogers meer protesten aangekondigd. Vorige week gingen er al duizenden Hongkongers naar de herdenking van de Tiananmen-opstand, die door autoriteiten vanwege het coronavirus was verboden.

  Lees ook: ‘China gedraagt zich als een pestkop op de speelplaats’

  Brazilië zet data over coronavirus weer op overheidswebsite

  De Braziliaanse regering heeft de cijfers over het totale aantal besmettingen, de nieuwe gevallen en de doden door het coronavirus weer op de officiële overheidswebsite gezet. Gisteren bepaalde het Hooggerechtshof in Brazilië dat de regering die cijfers weer moest publiceren en dagelijks moest updaten. De regering was daarmee gestopt, omdat ze volgens de Braziliaanse president Jair Bolsonaro een misleidend beeld zouden geven.

  Bolsonaro had aangekondigd een nieuwe website te laten maken met cijfers, maar werd teruggefloten door de opperrechter in het land. Die bepaalde op maandag dat het ministerie van Volksgezondheid in Brazilië binnen 48 uur de volledige cijfers weer op de website moest zetten.

  Inmiddels zijn er in Brazilië, dat na de Verenigde Staten het zwaarst is getroffen door het coronavirus, bijna 720.000 besmettingen geregistreerd en meer dan 37.000 doden gevallen. Experts zeggen dat het werkelijke aantal besmettingen en doden zo’n vijf keer hoger zou liggen.

  Lees ook: Peru greep streng in, toch slaat het coronavirus hard toe - wat gaat er mis?

  Welkom in een nieuw blog

  In dit blog houdt NRC woensdag de belangrijkste nieuwsontwikkelingen rond de coronacrisis bij. Dit waren de hoofdpunten van dinsdag:

  • Bij het RIVM zijn in een etmaal vijftien nieuwe meldingen over gestorven coronapatiënten binnengekomen. Het aantal Nederlandse patiënten met Covid-19 dat op de intensive care ligt, nam af tot 91.
  • Bij het fraudemeldpunt van het UWV zijn de eerste meldingen binnengekomen van mogelijke fraude met de NOW-regeling. Tot nu toe zijn er 21 meldingen gedaan.
  • Goed nieuws voor bezoekers van campings. De sanitaire voorzieningen op kampeerplaatsen mogen namelijk twee weken eerder open dan gepland: op 15 juni in plaats van 1 juli.
  • Bijna 17.000 zorgmedewerkers tussen de 18 en 69 jaar hebben het coronavirus opgelopen. 3 procent van hen werd met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis.

   

  Lees hier het blog van dinsdag terug