Antiracismeprotesten

Boris Johnson veroordeelt geweld extreemrechts bij protesten in Londen

In binnen- en buitenland wordt gedemonstreerd tegen politiegeweld en racisme. De protesten zijn een reactie op het overlijden van de Amerikaan George Floyd, die eind mei stierf nadat een agent minutenlang op zijn nek knielde. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de protesten tegen racisme en politiegeweld in de Verenigde Staten en daarbuiten is gesloten. Volg de laatste ontwikkelingen in ons nieuwe blog:

Antiracismeprotesten Korpschef Atlanta stapt op na dodelijke arrestatie

Premier Johnson veroordeelt geweld extreemrechts bij protesten in Londen

De Britse premier Boris Johnson heeft het geweld van extreemrechtse activisten tegen de politie en antiracismedemonstranten zaterdagmiddag in Londen scherp veroordeeld. De activisten verstoorden Black Lives Matter-protesten door racistische leuzen te scanderen en probeerden daarbij met wisselend succes door politiekordons heen te breken, die beide groepen gescheiden moest houden. Daarbij is onder meer met vuurwerk, flessen en dranghekken gegooid.

„Er is geen plaats voor racistisch geweld in onze straten”, reageerde Johnson. „Iedereen die onze politie aanvalt zal te maken krijgen met de macht van onze wetten.”

Er waren vanwege de aangekondigde tegenacties van extreemrechts al minder antiracismedemonstranten op straat in Londen dan de afgelopen dagen, maar toch liep de situatie uit de hand. Er zijn volgens Reuters vijf arrestaties verricht en de ambulancediensten zeggen vijftien mensen te hebben behandeld aan lichte verwondingen.

Eerder stelde de Londense burgemeester Sadiq Khan al dat aanvallen op de politie en geweld van extreemrechtse groeperingen onacceptabel zijn.

This is totally unacceptable. We will not tolerate attacks on our police and perpetrators will feel the full force of the law.

It is clear that far right groups are causing violence and disorder in central London, I urge people to stay away. https://t.co/ZImnvmfWeL

— Sadiq Khan (@SadiqKhan) June 13, 2020

Ruim 2.500 demonstranten in Leeuwarden

Net als in andere steden hebben zaterdag in Leeuwarden zo’n 2.500 mensen gedemonstreerd tegen racisme en politiegeweld. Bij het begin van de demonstratie, omstreeks 18.00 uur, stond het op ‘De Bult’ bij het Rengerspark zo vol, dat de gemeente opriep om niet meer te komen. Het terrein werd afgesloten tot de demonstratie rond 19.30 was afgelopen.

De manifestatie, die werd georganiseerd door de protestgroep 'Leeuwarden kan het, Sinterklaasfeest voor iedereen', verliep rustig. Onder politiebegeleiding werd er door groepje tegendemonstranten gedemonstreerd aan een door water afgescheiden deel van het terrein.

Niet alle aangekondigde sprekers konden echter het woord krijgen omdat het programma uitliep. Bij één van de optredens kwam het publiek naar voren, waardoor er niet langer genoeg afstand tot elkaar werd gehouden:

Bij het optreden van het duo Ski en Samba komt het publiek naar voren en worden de coronamaatregelen overtreden. De organisatie grijpt in. #leeuwarden pic.twitter.com/XVHnEtoCW3

— LC Live (@LC_Live) June 13, 2020

Confrontaties tussen demonstranten en politie in Parijs

In Parijs is een vreedzaam begonnen protest tegen racisme en politiegeweld uitgedraaid op confrontaties tussen de oproerpolitie en betogers. Er verzamelden zich duizenden mensen op de Place de la République, waar na urenlang demonstreren de spanning opliep.

Plukjes demonstranten begonnen met flessen, straatstenen en fietswielen te gooien en de massaal aanwezige politie voerde charges uit en zette traangas in. De organisatie riep mensen met kinderen op naar huis te gaan.

Foto Christophe Petit Tesson/EPA

Een van de sprekers bij de demonstratie was Assa Traoré, de zus van de in 2016 na zijn arrestatie overleden Adama Traoré. Zij zei tegen de menigte dat „wat in de Verenigde Staten gebeurt, ook in Frankrijk gebeurt”. De nabestaanden van Adama zijn al jaren in een juridisch conflict verwikkeld met de Franse autoriteiten over de doodsoorzaak.

Op spandoeken bij de demonstratie stonden volgens Reuters teksten als „Ik hoop dat ik vandaag niet gedood zal worden, omdat ik zwart ben” en gericht tegen de regering „Als je onrechtvaardigheid zaait, oogst je revolutie”.

Ook in onder meer Marseille, Montpellier, Nantes en Bordeaux zijn zaterdag mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen racisme.

Lees ook: Parijs belooft actie tegen racisme

Klaver aan Rutte: maak excuses voor slavernijverleden

GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft premier Mark Rutte opgeroepen namens Nederland excuses te maken voor het slavernijverleden. Hij deed dit zaterdagmiddag vanuit het lege Amsterdamse poppodium de Melkweg in een toespraak voor het digitale congres van zijn partij. Op dat congres werd ook bekend gemaakt dat Klaver met 92,85 procent van de schriftelijke stemmen opnieuw tot lijsttrekker is gekozen bij de Tweede Kamerverkiezingen die voor 17 maart volgend jaar zijn voorzien. Hij had geen tegenkandidaten.

In zijn toespraak sprak Klaver zijn waardering uit voor Rutte die twee weken geleden „eindelijk heeft erkend” dat er in Nederland sprake is van institutioneel racisme - hoewel de premier het niet zo wilde noemen. Volgens Klaver „inspireren” deze woorden en moeten zij „aanzetten tot grootse daden”. Rutte kan als premier van alle Nederlanders zijn woorden betekenis geven door excuses voor het slavernijverleden te maken, aldus de GroenLinks-leider. „Het is de meest denkbare erkenning van de pijn van velen.”

Nederlandse kabinetten hebben altijd huiverig gestaan tegen het voluit maken van excuses over het slavernijverleden. Het kwam vaak niet verder dan spijt betuigen over „deze schandvlek” in de Nederlandse geschiedenis. Vooral vanuit Surinaamse organisaties wordt al jarenlang aangedrongen op verdergaande stappen.

Als gevolg van de coronacrisis kon GroenLinks geen echte ledenbijeenkomst organiseren. Het ruim een uur durende congres, dat onder andere via Facebook en Youtube kon worden gevolgd, had dan ook meer iets van een talkshow onder leiding van presentator Eric Corton. In de dagen voorafgaand aan het congres hebben GroenLinks-leden behalve over de lijsttrekker ook over enkele inhoudelijke moties gestemd. In één daarvan wordt uitgesproken dat GroenLinks samen met PvdA, SP, D66 en de Partij voor de Dieren voor de verkiezingen van volgend jaar moet werken aan een stembusakkoord. De motie kreeg 94 procent van de stemmen.

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver in de Melkweg in Amsterdam. Door het coronavirus werd het congres van zijn partij voor een lege zaal gehouden. Foto Remko de Waal / ANP

Duizenden mensen bij rustig verlopen demonstraties Breda en Den Bosch

In Breda en Den Bosch zijn in totaal zo'n 2.500 mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen racisme.

Op het Chasséveld in het centrum van Breda waren volgens het regionale dagblad BN De Stem zo'n 1.500 mensen aanwezig, die met behulp van op de grond gemarkeerde kruisen voldoende afstand van elkaar hielden en vrijwel allemaal een mondkapje droegen.

Demonstranten voeren op voldoende afstand van elkaar actie tegen racisme op het Chasséveld in Breda. Foto Marco de Swart/ANP

Burgemeester Paul Depla keek toe vanaf zijn werkkamer in het Stadskantoor, zegt hij tegen de krant: „Racisme hoort niet in een gastvrije stad als Breda. Het is goed dat mensen de ruimte hebben genomen en gekregen om hun stem te verheffen. Ik ben zelf niet geweest. Als burgemeester moet je terughoudend zijn met het bezoeken van demonstraties.”

De demonstratie in Den Bosch vond plaats op de Pettelaarse Schans. Daar waren zeker duizend mensen aanwezig, aldus burgemeester Jack Mikkers. Activist Jerry Afriyie en andere sprekers riepen op tot gelijke behandeling van zwarte mensen en een verbod op Zwarte Piet.

„De drukte hier verblijdt mijn hart. Het tij is aan het keren”, zei Afriyie volgens het Brabants Dagblad.

Antiracismedemonstranten op de Pettelaarse Schans in Den Bosch. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

In Leeuwarden vindt zaterdagavond nog een antiracismedemonstratie plaats.

Zwarte man overlijdt na worsteling met politie in Atlanta

In de Amerikaanse stad Atlanta is een zwarte man overleden na een worsteling met twee agenten bij zijn arrestatie vrijdagavond lokale tijd. Volgens nieuwszender ABC was de man in slaap gevallen in zijn auto op de parkeerplaats van een fastfoodrestaurant. Nadat uit een alcoholtest bleek dat de man te veel gedronken had, verzette hij zich tegen zijn arrestatie.

Getuigen zeggen dat een van de agenten heeft geschoten tijdens de worsteling, nadat de man een stroomstootwapen had weten af te pakken. De gewonde man werd nog naar een ziekenhuis overgebracht, waar hij overleed aan zijn verwondingen. Het Georgia Bureau of Investigation, het justitieel onderzoeksbureau van de staat, onderzoekt het incident. Daarbij raakte ook een van de agenten licht gewond.

Uit cijfers van actiegroep Mapping Police Violence blijkt dat in de Verenigde Staten jaarlijks meer dan duizend mensen om komen door geweld van de politie, waarbij zwarte mensen onevenredig hard worden getroffen. De dood van de zwarte arrestant George Floyd bij zijn hardhandige arrestatie ruim drie weken geleden in Minneapolis was de aanleiding voor wereldwijde protesten tegen racisme en politiegeweld.

Duizenden protesteren in Londen, sfeer is gespannen

Ondanks waarschuwingen van de politie hebben zich in Londen duizenden mensen verzameld om te demonstreren. Het gaat met name om betogers die protesteren tegen een aantal acties van vorig weekend waarbij onder meer een standbeeld van Winston Churchill werd beklad. De uiterst rechtse organisatie Britain First liet weten de straat op te gaan om „onze monumenten te bewaken", meldt de BBC. Britse media melden dat onder de betogers ook aanhangers van andere extreem-rechtse organisaties aanwezig zijn, evenals voetbalhooligans. De sfeer is op verschillende plekken gespannen.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat er deze zaterdag door verschillende groepen gedemonstreerd zou worden tegen racisme. Een deel van die protesten, waaronder een betoging van Black Lives Matter, werd afgeblazen of verplaatst uit angst voor botsingen met rechtse betogers. Wie toch de straat op gaat, moet een vaste route lopen op afstand van tegenbetogers en kan gecontroleerd worden op wapens. Om 17.00 uur (18.00 uur Nederlandse tijd) moet de betoging beëindigd zijn.

Premier Boris Johnson zei vrijdag begrip te hebben voor de betogers, maar vroeg mensen toch thuis te blijven omdat de protesten „gekaapt zijn door extremisten die geweld willen gebruiken". De politie vroeg mensen ook rekening te houden met de maatregelen die verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan.

Vorig weekend werd in het Verenigd Koninkrijk ook geprotesteerd en ook die verliepen onrustig. Er werden tientallen aanhoudingen verricht en meerdere politiemensen raakten gewond, onder wie een agent die van een paard viel en geopereerd moest worden. Het paard rende zelf terug naar de stal. Betogers trokken in Brighton een beeld van een slavenhandelaar uit de zeventiende eeuw van de sokkel en wierpen het in de rivier. In Londen werd op een beeld van Winston Churchill „was een racist” gespoten. De stad besloot rond verschillende beelden, waaronder een van Nelson Mandela, uit voorzorg een kist te timmeren.

On Parliament St, in front of the police cordon 100m from the Cenotaph pic.twitter.com/Rd72kXofnh

— Dan Sabbagh (@dansabbagh) June 13, 2020

Trump ziet af van campagnebijeenkomst op belangrijke dag voor afschaffing slavernij

Donald Trump heeft de hervatting van zijn campagne voor de presidentsverkiezingen in november een dag opgeschoven zodat die toch niet op een voor veel zwarte Amerikanen belangrijke feestdag valt. Eigenlijk wilde Trump komende vrijdag een bijeenkomst houden. Het is dan Juneteenth, de dag dat ook de laatste Amerikaanse staat (Texas) een einde kwam aan de slavernij.

Trump werd al enige tijd geleden gewezen op het feit dat hij zijn campagne wilde hervatten op een dag die voor met name veel zwarte Amerikanen van groot belang is. In een interview met Fox News zei de president aanvankelijk dat men de keuze voor die datum vooral niet moest zien als een „ongemak" maar als „een viering". Er zou volgens hem niet bewust gekozen zijn voor die datum.

Dat de president uitgerekend op 19 juni zijn campagne wilde hervatten, wordt door critici als een provocatie gezien. „Dit is niet zomaar een knipoog naar witte racisten, hij organiseert een feestje om ze thuis te verwelkomen", twitterde de Democratische senator Kamala Harris donderdag. Ze verwees met haar tweet niet alleen naar de datum, maar ook naar de locatie waar de bijeenkomst gepland staat: Tulsa. In die stad werden in 1921 zwarte Amerikanen aangevallen door groepen witte mensen. Tientallen, zo niet honderden kwamen om het leven en velen raakten hun huis kwijt of sloegen op de vlucht. Het gaat om een van de bloedigste rassenrellen in de Amerikaanse geschiedenis.

Trump gaat wel nog naar Tulsa, maar koos er naar eigen zeggen op aanraden van „vele van mijn Afrikaans-Amerikaanse vrienden" voor om dat een dag later te doen. „Uit respect voor deze feestdag en als viering van deze belangrijke gelegenheid en alles waarvoor die staat." Er zouden zich al 200.000 belangstellenden hebben aangemeld voor de campagnebijeenkomst.

Juneteenth is geen officiële feestdag, maar er wordt in de VS wel bij de datum stilgestaan als de dag van de bevrijding van slavernij. Dat gebeurt met plechtigheden, herdenkingen en vieringen.

Verwijderde Fawlty Towers-aflevering keert terug op streamingdienst BBC

De eerder deze week verwijderde aflevering van Fawlty Towers getiteld 'The Germans' keert weer terug op de streamingdienst UKTV, van de Britse omroep BBC. Dat heeft de dienst vrijdagavond bekendgemaakt. De aflevering zal in de komende dagen weer online komen en waarschuwingen voor racistisch taalgebruik bevatten.

De aflevering werd verwijderd vanwege een scène waarin een hotelgast zich beledigend en racistisch uitlaat over de cricketteams van India en het Caribisch gebied (bekend als West-Indië). De aflevering is een van de bekendste van de serie. Hoteleigenaar Basil Fawlty, gespeeld door John Cleese, probeert erin de Tweede Wereldoorlog als onderwerp te vermijden bij een groep Duitse toeristen. „Don't mention the war” werd een van de bekendste uitspraken uit de klassieke serie.

Hoofdrolspeler Cleese liet zich via sociale media negatief uit over UKTV's beslissing de aflevering te verwijderen. Hij noemde de beslissing „laf en verachtelijk”. „De BBC wordt nu geleid door een mix van marketingmensen en kleingeestige bureaucraten”, voegde hij daaraan toe.

UKTV laat weten vaker oude content opnieuw te evalueren, om er zeker van te zijn dat films en series aan de „verwachtingen van het publiek” voldoen. „Sommige vertoningen krijgen waarschuwingen, anderen worden aangepast. We wilden onze tijd nemen om onze opties voor deze aflevering te overwegen”, aldus UKTV.

Lees ook deze analyse van redacteur Hans Steketee: Piet Hein en Basil Fawlty zijn nu ook uit de gratie

Politie Seattle mag geen traangas meer gebruiken

De politie van de Amerikaanse stad Seattle mag voorlopig geen traangas en pepperspray meer gebruiken tegen vreedzame demonstranten. De rechter heeft geoordeeld dat het gebruik van de chemische middelen buitenproportioneel is.

Bij demonstraties vanwege de dood van George Floyd is traangas ingezet om betogers uiteen te drijven. Volgens de rechter mag dat alleen nog als „alle andere beschikbare opties zijn uitgeput” en een demonstratie uitloopt op plunderingen of geweld, maar niet langer willekeurig tegen een vreedzame menigte. De rechter wijst er daarbij op dat de vrijheid van meningsuiting in gevaar komt als mensen thuisblijven vanwege dreigend politiegeweld.

Directeur Michele Storms van burgerrechtenbeweging ACLU, die de zaak tegen de politie had aangespannen, is dan ook blij met de uitspraak: „Het is onmogelijk vooruitgang te verwachten als de stad de demonstranten met buitensporig geweld de mond snoert.”

President Donald Trump vindt juist dat Seattle niet hard genoeg optreedt tegen de betogers en dreigde eerder deze week maatregelen te nemen, zoals het inzetten van de krijgsmacht.

Gemeenteraad Minneapolis stemt unaniem in met afschaffen politie

Minneapolis gaat de politie vervangen door een gemeentelijke veiligheidsdienst. Daartoe heeft de gemeenteraad van de Amerikaanse stad unaniem besloten drie weken na de dood van de zwarte arrestant George Floyd als gevolg van politiegeweld. Maandag had een meerderheid van de raad al beloofd de politie af te schaffen, maar nu is dat plan verder uitgewerkt en vastgelegd in een resolutie.

Volgens de gemeenteraad is een hervorming van de politie, waar veel andere Amerikaanse steden op inzetten, niet voldoende: „De moord op George Floyd door politieagenten in Minneapolis is een tragedie die aantoont dat geen enkele hervorming dodelijk geweld en misbruik door sommige leden van de politie tegen leden van onze gemeenschap, vooral zwarte mensen en gekleurde mensen, zal voorkomen.”

Foto Erik S. Lesser/EPA

De raad wil het plan om de politie volledig te ontmantelen en te vervangen door een gemeentelijke veiligheidsdienst tijdens de presidentsverkiezingen op 3 november voorleggen aan de bevolking. In de tussentijd moet er alvast gewerkt worden aan „een nieuw model om de veiligheid te waarborgen” waar de gemeenschap bij betrokken wordt.

De gemeenteraad gaat daarvoor belanghebbenden bij elkaar brengen om te spreken over geweldpreventie, burgerrechten, rassengelijkheid, gemeenschapsbetrekkingen en de hulpdiensten: „Samen gaan we kijken hoe veiligheid er voor iedereen uitziet”.

The City Council unanimously approved a resolution today declaring the intent to create a transformative new model for cultivating safety, committing to a year-long process of community engagement to the guide work. https://t.co/hA8Z8FN9QT

— City of Minneapolis (@CityMinneapolis) June 12, 2020

Premier League staat politieke statements en protest toe

Als de Engelse Premier League volgende week wordt hervat, mogen spelers en clubs zich op verschillende manieren tegen systemisch politiegeweld en racisme uitspreken. Dat hebben alle twintig clubs en de Engelse competitieorganisatie vrijdag afgesproken.

Zo zullen alle spelers de laatste twaalf wedstrijden niet meer hun achternaam op de rug dragen, maar de leus „Black Lives Matter”. Op alle shirts wordt bovendien een afbeelding van de nationale gezondheidsdienst NHS gedrukt, ter ere van het zorgpersoneel dat tijdens de coronacrisis in de Britse ziekenhuizen heeft gewerkt. Spelers die voor, tijdens of na de wedstrijd een statement willen maken door bijvoorbeeld te knielen krijgen daar ook de ruimte toe.

Voorafgaand aan wedstrijden in de Bundesliga – die een aantal weken geleden al is hervat – knielen spelers en scheidsrechters rond de middencirkel. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft woensdag gezegd protestgebaren tegen racisme bij de Zomerspelen van volgend jaar niet toe te staan.

We, the Players, stand together with the singular objective of eradicating racial prejudice wherever it exists, to bring about a global society of inclusion, respect, and equal opportunities for All, regardless of their colour or creed. pic.twitter.com/pRtXrI0aAr

— Gini Wijnaldum (@GWijnaldum) June 12, 2020

New York dwingt politie tot hervormingen

Gouverneur Andrew Cuomo van de Amerikaanse staat New York financiert met ingang van 2021 alleen nog de politiekorpsen die aantoonbaar hebben hervormd. Dat zei hij vrijdag op een persconferentie in Albany, de hoofdstad van de staat. Cuomo wil plannen zien op het gebied van vooringenomenheid en geweld. Zijn die niet overtuigend, dan kunnen korpsen worden gekort.

Het pakket wetgeving dat Cuomo introduceerde, verbiedt verder onder meer het gebruik van een nekklem door agenten. Wanneer een agent in New York in de toekomst iemand om het leven brengt tijdens zijn of haar werk, moet het oordeel over sanctionering voortaan door de officier van justitie worden geveld. Cuomo: „hervormingen laten al veel te lang op zich wachten. De dood van George Floyd is al de zoveelste moord.”

De Democraat is op (staats-)bestuurlijk niveau een van de meest uitgesproken voorstanders van herziening van het Amerikaanse politiebestand. Burgemeester Bill de Blasio van de stad New York kondigde eerder deze week aan te zullen korten op het budget van de politie.

In Minneaepolis – de stad waar de zwarte en ongewapende George Floyd bijna drie weken geleden tijdens zijn arrestatie overleed – wil de gemeenteraad een geheel nieuw systeem van openbare veiligheid introduceren en de politie in zijn huidige vorm ontmantelen.

Twitter avatar NYGovCuomo Andrew Cuomo I just signed into law nation-leading legislation that: -Ends 50-A
-Bans chokeholds
-Prohibits false race-based 911 calls
-Makes Attorney General the independent prosecutor in killings of unarmed civilians by police There is more to do & NY will lead the way. https://t.co/i4MUKe37IY

Gemeente Amsterdam gaat koloniale standbeelden van uitleg voorzien

Amsterdam gaat informatieborden plaatsen bij standbeelden, gebouwen en straatnamen die een link hebben met het koloniale verleden. Op de borden moet uitleg en context worden gegeven over de personen en situaties in kwestie. In een verklaring benadrukt het Amsterdams college voorlopig geen standbeelden te willen verwijderen.

„We zijn geen voorstander van uitwissen, we zijn een voorstander van uitleggen en duiden zodat mensen zelf een geïnformeerd oordeel kunnen vormen”, schrijft het college in een verklaring. Het vernielen, bekladden of omverhalen, zoals de afgelopen tijd in de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk is gebeurd, wordt niet geaccepteerd. „De Amsterdamse geschiedenis is rijk en soms pijnlijk. Dat verstoppen we niet maar bespreken we. Vernieling accepteren we niet en daar zullen we dan ook tegen optreden”.

Vannacht werd het Tropenmuseum in Amsterdam bekogeld met verfbommen, meldt Het Parool. Die actie werd opgeëist door het collectief Helden van Nooit, dat het Tropenmuseum in een verklaring een koloniaal instituut noemt „dat tot op heden menselijke resten uit voormalige koloniën in in zijn kelder waarborgt. Ondanks dat zij hun racistische en koloniale achtergrond erkennen, doet dit geen recht aan het verleden. Collecties zijn geroofd en tot de dag van vandaag nog steeds niet teruggekeerd naar het land van herkomst”. Tevens bekladde dit collectief standbeelden van Piet Hein en Pim Fortuyn in Rotterdam.

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zei op vrijdag dat ze de discussie over institutioneel racisme toejuicht. Daarbij zei ze dat het niet helpt “als mensen standbeelden van controversiële historische figuren omverhalen”.

Rotterdams kunstinstituut Witte de With verandert volgend jaar van naam

Het Rotterdamse kunstcentrum Witte de With verandert op 27 januari volgend jaar van naam. Dat bevestigt een woordvoerder naar aanleiding van berichtgeving van RTV Rijnmond. In de nacht van donderdag op vrijdag werd de instelling aan de gelijknamige straat in de Rotterdamse binnenstad beklad door een collectief dat naar eigen zeggen ook elders in Rotterdam en bij het Tropenmuseum in Amsterdam verf aanbracht.

De woordvoerder van Witte de With benadrukt dat de datum voor de naamsverandering intern al was vastgelegd vóór de bekladding van donderdagnacht en dat het incident niet de aanleiding vormde. Wel was de bekladding reden om de datum bekend te maken. In de nabije toekomst worden via internet fora georganiseerd om in gesprek te gaan over een nieuwe naam „en waarom de vorige niet kloppend was”.

Het centrum kondigde twee jaar geleden al aan een andere naam te willen omdat zijn naamgever – de koloniale zeeman Witte Corneliszoon de With – niet strookt „met de waarden waar het instituut voor staat”. De discussie was een jaar eerder losgebarsten na een protestbrief van cultuurcriticus Egbert Alejandro Martina, die navolging kreeg bij activisten en cultuurcritici.

Handafdrukken in rode verf op het gebouw kunstcentrum Witte de With in Rotterdam. Foto Robin Utrecht/ANP

Opnieuw beeld van Belgische koning Leopold II vernield

In België is donderdag op vrijdagnacht opnieuw een beeld van koning Leopold II vernield. Deze keer werd een monument in de Brusselse gemeente Oudergem door een tiental activisten omver getrokken. Dat is te zien op beelden van de Belgische omroep RTBF, die aanwezig was bij de actie. Ook werd in de gemeente een beeld van koning Boudewijn beklad.

Na vernielingen bij antiracismeprotesten in de VS en het Verenigd Koninkrijk, is ook in België het debat opgelaaid over symbolen van het kolonialisme. Op het Troonplein in het centrum van Brussel werd eerder deze week een ruiterstandbeeld van Leopold II met rode verf beklad, een verwijzing naar het bloedige Belgische koloniale verleden in Congo.

Het beeld in Oudergem werd niet alleen van zijn sokkel getrokken maar ook overgoten met rode verf. Daarbij werd een foto geplaatst van Patrice Lumumba, de eerste premier van onafhankelijk Congo. „Er zijn te veel symbolen van het kolonialisme in Brussel”, zeggen de anonieme activisten tegen RTBF.

Leopold II (1835-1909) voerde in de negentiende eeuw een schrikbewind in de toenmalige kolonie Congo, dat miljoenen burgers het leven kostte. De regio was tientallen jaren privébezit van Leopold II, totdat hij in 1908 vanwege de misstanden gedwongen werd de kolonie over te dragen aan de Belgische staat.

De Belgische prins Laurent, die in het verleden geregeld in opspraak is geraakt, nam het vrijdag op voor Leopold II. Diens rol bij de uitbuiting en onderdrukking zou volgens de prins beperkt zijn geweest. „Leopold II is zelf nooit in Congo geweest. Wel de vele mensen die voor de koning werkten”, zei Laurent in een vraaggesprek met een Belgische krant. „Zij hebben echt misdaden gepleegd. Maar ik zie niet in hoe de vorst de mensen daar zou hebben laten lijden. Het is belangrijk dat dat ook eens gezegd wordt.”

Ook Microsoft stopt verkoop software voor gezichtsherkenning aan politie

Microsoft verkoopt voorlopig geen gezichtsherkenningssoftware meer aan de Amerikaanse politie. Pas wanneer er wetgeving wordt aangenomen die de rechten van gefilmde individuen beschermt, wil het softwarebedrijf weer zaken doen.

Topman Brad Smith deed die toezegging donderdag tegen The Washington Post. Zijn bedrijf is deze week al het derde Amerikaanse technologiebedrijf dat zo'n stap zet. Amazon kondigde een moratorium van tenminste een jaar aan voor zijn Rekognition-software, IBM stopt helemaal met de ontwikkeling van software om gezichten te scannen en herkennen.

Uit een onderzoek van MIT en Microsoft blijkt dat gezichtsherkenningssoftware minder nauwkeurig is in opnames van personen met een getinte huidskleur. Met name bij foto's van zwarte vrouwen worden veel fouten gemaakt. Mensenrechtenorganisaties in de Verenigde Staten waarschuwen er mede daarom voor dat de technologie misbruik door de politie in de hand werkt, zo lang niet in wetten wordt vastgelegd hoe met beelden omgegaan dient te worden. Ook de EU overweegt een tijdelijk verbod van vijf jaar op gezichtsherkenningssoftware.

Gezichtsherkenning rukt op in het dagelijks leven en de technologie zit al in allerlei toepassingen. Maar er zijn zorgen over de privacyrisico's en ingebakken vooroordelen.

Johnson: schandalig dat beeld van Churchill risico loopt

De Britse premier Boris Johnson noemt het „absurd” en „schandalig” dat een beeld van oud-premier Winston Churchill in Londen het risico loopt om aangevallen of besmeurd te worden. „Ja, hij zei soms dingen die voor ons vandaag onacceptabel zijn, maar hij was een held.” Johnson is een groot bewonderaar van Churchill en schreef in 2014 een boek over de beroemde staatsman.

Eerder op de dag werd het beeld op Parliament Square uit voorzorg ingepakt met metalen platen. Dit weekend staan weer protesten gepland tegen racisme. Afgelopen weekend werd het beeld van Churchill voorzien van de tekst 'was een racist’.

Johnson zei dat het verleden niet veranderd of gecensureerd moet worden. Het standbeeld is volgens hem een „permanente herinnering aan zijn verdienste om dit land - en heel Europa - te redden van een fascistische en racistische tirannie”. De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, riep via Twitter iedereen op om thuis te blijven en een „veilige manier te vinden om je stem te laten horen".

Een beeld van Churchil in Londen is ingepakt uit voorzorg voor de geplande demonstraties dit weekend. Foto Tolga Akmen/AFP

Kick Out Zwarte Piet gaat bij twintig sinterklaasintochten demonstreren

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wil in november op meer dan twintig plekken gaan demonstreren „voor een inclusief sinterklaasfeest”. Dat laat de organisatie vrijdag weten in een persbericht. De acties zijn gepland bij intochten verspreid door Nederland „waar nog steeds wordt vastgehouden aan de raciale karikatuur zwarte piet”.

De demonstraties zijn vooralsnog gepland in Alkmaar, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Helder, Deventer, Dordrecht, Edam, Enkhuizen, Gouda, Heerhugowaard, Leeuwarden, Lelystad, Maastricht, Nijmegen, Purmerend, Rijswijk, Volendam, Wageningen, Weert, Weesp en Zaanstad. KOZP wijst erop dat de afgelopen weken „over de hele wereld gedemonstreerd is tegen institutioneel racisme, politiegeweld en ongelijke behandeling”. De actiegroep roept mensen op „ook in november aanwezig te zijn om van ons nationale sinterklaasfeest écht een kinderfeest te maken".

De afgelopen jaren heeft KOZP in de aanloop naar Sinterklaas acties gevoerd. Dat leidde meerdere keren tot soms agressieve tegenacties van aanhangers van Zwarte Piet. Waar de landelijke intocht dit jaar wordt gehouden, is nog niet bekend.

Beeld en kunstcentrum beklad in Rotterdam

Een standbeeld van Piet Hein in Rotterdam is in de nacht van donderdag op vrijdag beklad. Met verf is „killer” en „dief” op het beeldhouwwerk geschreven. Ook de gevel van kunstcentrum Witte de With is beklad.

De actiegroep Helden van Nooit zegt op Facebook verantwoordelijk te zijn voor de besmeuring van het Piet Hein-beeld. De groep zegt actie te voeren tegen „de verheerlijking van het Nederlands kolonialisme”. De actievoerders zeggen uit protest tegen diens „martelaarschap” ook actie te hebben ondernomen tegen het beeld van Pim Fortuyn. Daarop zit vrijdagmorgen alleen een stuk tape, meldt NRC-verslaggever Eppo König.

Op de gevel van het kunstcentrum hebben de actievoerders met rode verf handafdrukken achtergelaten. Die staan volgens hen „voor het koloniale geweld dat de naam van het instituut met zich meedraagt”. Het centrum, gelegen in de Witte de Withstraat, is vernoemd naar Witte Corneliszoon de With, een marineofficier uit de zeventiende eeuw.

De politie Rotterdam laat weten dat de gemeente Rotterdam aangifte gaat doen. Deze wordt vervolgens door de politie in behandeling genomen.

Het beeld van Fortuyn werd onlangs ook beklad. De PVV stelde maandag in de gemeenteraad vragen aan burgemeester Ahmed Aboutaleb over dreigingen om meerdere beelden te besmeuren met verf.

Twitter avatar e_konig Eppo König Standbeeld van Piet Hein in het Rotterdamse Delfshaven is vannacht beklad. ‘Killer’ en ‘Dief’ staat erop, rode verf is nog nat. Actiegroep noemt zich Helden van Nooit op Facebook en zou ook standbeeld van Pim Fortuyn en gevel van Witte de Withcentrum-kunstcentrum hebben beklad. https://t.co/phYNWlMkxU
Twitter avatar e_konig Eppo König Ook het Witte de With Center for Contemporary Art in het centrum van Rotterdam is gevingerverfd. https://t.co/57frZkDclB

Trump: 'Geen tientallen miljoenen fatsoenlijke Amerikanen als racistisch bestempelen'

President Donald Trump heeft op een bijeenkomst in Dallas gesproken over het politiegeweld en de protesten tegen racisme in de Verenigde Staten. Er werd verwacht dat Trump een hervorming van de politie zou aankondigen. Volgens de president werkt hij echter aan een wet om „politiediensten aan te moedigen te voldoen aan alleen de professionele normen van geweld”.

Bij de bijeenkomst, met een gemengd publiek van religieus leiders, politieagenten en ondernemers, ging Trump in op de protesten tegen racisme in zijn land. Volgens Trump zal er geen vooruitgang geboekt worden als men „tientallen miljoenen fatsoenlijke Amerikanen als racistisch of onverdraagzaam” bestempelt. Over het politiegeweld in de VS zei de president dat er slechts enkele „rotte appels” in het korps zitten die buitensporig geweld gebruiken. Hij noemde de agenten in het land doelwitten.

Volgens The Dallas Morning News waren de drie belangrijkste zwarte wetshandhavers in de regio, de regionale politiechef, de lokale sheriff en de officier van justitie, niet uitgenodigd voor de bijeenkomst.

Trump tijdens de bijeenkomst in Dallas. Foto Alex Brandon/AP

Trump wil ingrijpen bij autonome zone Seattle

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de burgemeester van Seattle en de gouverneur van de staat Washington opgeroepen om de autonome zone die is uitgeroepen in de stad door demonstranten terug in te nemen. Hij dreigt zelf in te grijpen als de gouverneur en de burgemeester niets doen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Radical Left Governor @JayInslee and the Mayor of Seattle are being taunted and played at a level that our great Country has never seen before. Take back your city NOW. If you don’t do it, I will. This is not a game. These ugly Anarchists must be stopped IMMEDIATELY. MOVE FAST!

Sinds maandag hebben demonstranten tegen politiegeweld en racisme in Seattle een stuk van zo'n zes straten afgezet. Zij laten daarbinnen geen politie meer toe. De voor een deel gewapende demonstranten hebben het gebied de Capitol Hill Autonomous Zone gedoopt, in een protest dat doet denken aan de Occupy-protesten van 2011.

Vrijwillige beveiligingsbeambte van de Capitol Hill Autonomous Zone. Foto David Ryder/AFP

Topgeneraal VS biedt excuses aan voor kerkwandeling met Trump

De hoogste generaal van het Amerikaanse leger Mark Milley heeft zijn excuses aangeboden omdat hij in uniform de Amerikaanse president Donald Trump vergezelde voor een fotomoment voor een kerk in Washington. Om de weg vrij te maken werden demonstranten die dag hardhandig met traangas verjaagd, waarna de president met zijn hand op de bijbel op de foto ging. Milley werd sterk bekritiseerd voor zijn aanwezigheid bij het fotomoment.

Milley stelde dat hij daar niet had moeten zijn. Zo liet hij weten in een videoboodschap aan de alumni van de National Defense University, de militaire academie van het ministerie van Defensie. „Het was een fout waarvan ik heb geleerd. Mijn aanwezigheid gaf het idee dat er sprake was van militaire bemoeienis in de binnenlandse politiek.”

Lees ook: In plaats van zijn land te verenigen, voert Trump de krijgsretoriek verder op

Agent betrokken bij dood Floyd vrij op borgtocht na inzamelingsactie

Thomas Lane, een van de vier politieagenten die betrokken was bij de fatale arrestatie van George Floyd, is woensdagmiddag vrijgekomen uit de gevangenis van Minneapolis door het betalen van een borgsom van 750.000 dollar. Dat melden de internationale persbureaus donderdag. De 37-jarige Lane wordt onder meer verdacht van medeplichtigheid aan moord of doodslag.

Voor Lane is een online inzamelingsactie opgezet. Op de crowdfundwebsite, die inmiddels offline is gehaald, werden donaties gevraagd via PayPal en stond dat Lane „alles deed wat hij kon” om het leven van Floyd te redden. Dat schrijft StarTribune, de grootste krant van Minnesota. Lanes advocaat Earl Gray heeft bevestigd dat de website legitiem was maar kon niet zeggen hoeveel geld er is opgehaald of wie de site heeft opgezet.

Gray zal naar verwachting een motie indienen voor het seponeren van alle beschuldigingen tegen zijn cliënt. Vorige week zei Gray dat Lane, die volgens Newsweek sinds februari 2019 in dienst was, „een groentje” was en dat hij alleen de voeten van Floyd vasthield zodat hij niet kon trappen. Het zou bovendien pas zijn vierde dag op patrouille zijn onder begeleiding van Derek Chauvin, de man die op Floyds nek knielde tot hij bewusteloos raakte en later stierf. „Wat moest mijn cliënt anders doen dan volgen wat zijn opleidingsfunctionaris zei?”, zei Gray eerder in een rechtszitting, meldden Forbes en andere media.

De inmiddels ontslagen Lane werd vrijgelaten onder voorwaarden. Zijn volgende hoorzitting is gepland voor 29 juni. De drie andere betrokken agenten zitten nog vast. Chauvin, wiens borgsom is vastgesteld op 1,25 miljoen dollar, is aangeklaagd voor doodslag en moord. Bij de twee andere agenten gaat het net als bij Lane om medeplichtigheid. Zij moeten net als Lane 750.000 dollar betalen om hun rechtszaak in vrijheid af te wachten.

Een rechtbanktekening van Thomas Lane. Foto Cedric Hohnstadt/AP

Australische premier: slavernij heeft hier nooit bestaan

De Australische premier Scott Morrison heeft in een radio-interview beweerd dat slavernij in zijn land nooit heeft bestaan, meldt persbureau Reuters donderdag. De opmerking heeft geleid tot grote kritiek van historici, parlementsleden en activisten die verwijzen naar de inheemse bewoners van het land die tot halverwege de twintigste eeuw werden gedwongen te werken op plantages, in de visserij en in het huishouden.

Een demonstrant met de kleuren van de Aboriginal-vlag op haar gezicht. Foto Saeed Khan/AFP

De wereldwijde antiracismedemonstraties hebben licht geworpen op de situatie van de inheemse bevolking van Australië, vaak Aboriginals genoemd. De groep heeft veel te maken met discriminatie en staat onderaan de sociale ladder van de Australische maatschappij, zeggen activisten. Ook zijn ze oververtegenwoordigd in de gevangenissen van het land. Ongeveer 2 procent van de Australiërs vanaf 18 jaar behoort tot de inheemse bevolking, terwijl zij 28 procent van het totaal aantal gevangenen opmaken. Eind vorig jaar gingen duizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen politiegeweld nadat een negentienjarige Aboriginal-man, Kumanjayi Walker, was doodgeschoten door een agent. Kort daarvoor stierf ook al een vrouw van inheemse afkomst door een politiekogel.

Premier Morrison heeft verzoeken verworpen tot het verwijderen van standbeelden van witte leiders. Activisten wilden dat onder meer het beeld van de eerste premier van het land, Edmund Barton, nabij een begraafplaats voor Aboriginals zou verdwijnen. Barton speelde een sleutelrol in het opstellen van de grondwet, waarbij de rechten van Aboriginals niet duidelijk werden erkend. Over aanpassing van de grondwet is al jaren discussie in het land.

Amazon verbiedt gebruik software voor gezichtsherkenning door politie

Amazon verbiedt een jaar lang het gebruik van zijn gezichtsherkenningssoftware door de politie. Dat heeft het Amerikaanse techbedrijf woensdag laten weten in een verklaring. Amazon hoopt dat het Amerikaanse Congres aan de twaalf maanden genoeg heeft om wetten te maken over ethisch gebruik van herkenningstechnologie.

Het is opmerkelijk dat Amazon nu besluit de politie toegang te ontzeggen tot zijn herkenningsprogramma, Rekognition. Burgerrechtenbeweging ACLU roept het bedrijf al twee jaar op te stoppen de software aan politiekorpsen te verkopen - iets waar Amazon zeer actief mee bezig is. Tot nu toe gaf het miljardenconcern geen gehoor aan de oproepen. In zijn persverklaring geeft Amazon woensdag geen reden waarom het zijn standpunt nu wijzigt.

Gezichtsherkenningssoftware als Rekognition kan de politie helpen bij het identificeren van verdachten of vermiste personen. Het programma kan foto's of video's vergelijken met materiaal in databases. Bij de wenselijkheid van die praktijk plaatst ACLU vraagtekens. Zo kan de software ook heimelijk worden ingezet om deelnemers van demonstraties te identificeren. Dat zou voor een inperking van grondwettelijke rechten kunnen zorgen. Ook is Rekognition gevoelig voor foute matches. Daarnaast is gebleken dat herkenningssoftware in het algemeen vaker de mist in gaat bij zwarte personen dan bij witte.

Lees meer over gezichtsherkenning: Herkend door de camera en niemand die het ziet

ACLU vind dat Amazon nog niet ver genoeg gaat met zijn politieverbod. Het bedrijf moet de verkoop van Rekognition „volledig stopzetten” totdat er nieuwe wetgeving is, aldus de beweging. Bovendien werd het volgens ACLU na twee jaar „hoog tijd dat Amazon onder ogen ziet welke gevaren gezichtsherkenning oplevert voor de zwarte gemeenschap en burgerrechten in het algemeen”.

Of het besluit van Amazon in de praktijk voor veel verandering zal zorgen, is de vraag. Clare Garvie, een privacyonderzoeker van de Amerikaanse Georgetown University, spreekt tegen persbureau AP van een „symbolische stap”. „Dit verandert het speelveld van de gezichtsherkenning in de VS niet echt, want Amazon is geen grote speler.” Concurrent IBM kondigde maandag al aan te stoppen met de verkoop van gezichtsherkenningssoftware.

Amerikaanse voetbalbond: knielen tijdens volkslied niet meer verboden

Voetballers en voetbalsters die voor de nationale ploeg van de Verenigde Staten uitkomen, mogen voortaan weer knielen tijdens het volkslied. Het bestuur van de Amerikaanse voetbalbond heeft een sinds 2016 geldend knielverbod geschrapt. „Het is duidelijk geworden dat dit beleid verkeerd was”, liet de bond woensdag weten.

Aanleiding voor het instellen van het verbod was een protestactie van topspeelster Megan Rapinoe in september 2016. Zij knielde tijdens het volkslieds voorafgaand aan een interland om haar steun te betuigen aan American Footballspeler Colin Kaepernick. Hij knielde in augustus 2016 voor het eerst tijdens het volkslied, uit protest tegen racisme en politiegeweld.

Lees ook dit profiel van de Amerikaanse voetbalvedette Megan Rapinoe

Het knielverbod dat de voetbalbond na Rapinoe's statement opstelde, „leidt af van de belangrijke boodschap van Black Lives Matter”, vindt de organisatie nu. „We hebben niet genoeg geluisterd naar de zeer reële en betekenisvolle ervaringen van zwarte mensen en andere minderheden. We verontschuldigen ons tegenover onze spelers - vooral onze zwarte spelers - onze medewerkers, onze fans en tegenover iedereen die het uitbannen van racisme ondersteunt. Sport is een krachtig platform om goede dingen te bewerkstelligen, en wij hebben ons platform niet zo effectief benut als had gemoeten.”

Megan Rapinoe knielt voorafgaand aan een interland tegen Nederland in september 2016. Foto Kevin C. Cox/AFP

Trump wil militaire bases met Confederatienamen niet hernoemen

De Amerikaanse president Donald Trump is tegen voorstellen om de namen van militaire bases in de Verenigde Staten die zijn vernoemd naar leiders van de zuidelijke Confederatie te veranderen. Dat heeft hij woensdag verklaard op Twitter. Trump keert zich daarmee tegen functionarissen bij het ministerie van Defensie, onder wie minister Mark Esper, die zich bereid hebben verklaard om er over te praten.

De Confederatie was een groep van zuidelijke Amerikaanse staten die zich tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog van 1861 tot 1865 inzette voor het behoud van slavernij. Tien militaire bases in de VS zijn vernoemd naar hun militaire leiders, waaronder Fort Bragg in North Carolina, Fort Hood in Texas en Fort Benning in Georgia. Volgens Trump zijn die „monumentale en zeer machtige bases deel geworden van een geweldig Amerikaans erfgoed", schreef hij op Twitter, verwijzend naar militairen die er zijn getraind voor onder meer de beide wereldoorlogen. „Mijn regering zal niet eens overwegen om deze grandioze en legendarische militaire installaties te hernoemen.”

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump It has been suggested that we should rename as many as 10 of our Legendary Military Bases, such as Fort Bragg in North Carolina, Fort Hood in Texas, Fort Benning in Georgia, etc. These Monumental and very Powerful Bases have become part of a Great American Heritage, and a...

Symbolen van de Confederatie, zoals de vlag, worden door velen gezien als symbolen van racisme. De geschiedenis van slavernij die er aan ten grondslag ligt beïnvloedt tot op heden rassenrelaties in de Verenigde Staten. De roep om ze te verwijderen zwelt sinds de dood van George Floyd in Minneapolis aan.

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, heeft het Congres woensdag opgeroepen om elf standbeelden van politieke leiders en militairen van de Confederatie te verwijderen uit het Capitool in Washington. „Hun beelden vormen een eerbetoon aan haat, niet aan erfgoed”, schreef Pelosi in een brief aan de commissie die over de beelden gaat. „Ze moeten worden weggehaald.”

Twitter avatar SpeakerPelosi Nancy Pelosi The statues which fill the halls of Congress should reflect our highest ideals as Americans. Today, I am once again calling for the removal from the U.S. Capitol of the 11 statues representing Confederate soldiers and officials. These statues pay homage to hate, not heritage.

Onder de standbeelden van Confederatieleiders in het Capitool, dat een groot aantal monumenten bevat voor figuren uit de Amerikaanse geschiedenis, zijn beelden van Generaal Robert E. Lee en de president van de Confederatie, Jefferson Davis. De commissie die over de oproep van Pelosi moet beslissen bestaat uit leden van beide partijen.

Eerder op woensdag kondigde de populaire Amerikaanse autosport Nascar aan dat de Confederatievlag wordt verboden bij zijn wedstrijden.

Nijmegen en Arnhem schaffen Zwarte Piet af

De gemeente Nijmegen verbiedt zwarte pieten bij de viering van Sinterklaas. Een grote meerderheid van de gemeenteraad stemde woensdagavond om „de figuur Zwarte Piet” niet meer te gebruiken. De gemeente gaat „andere piet-figuren” gebruiken, zoals roetveegpieten en gekleurde pieten. Ook Arnhem stopt met de zwarte pieten, zoals een aantal andere steden in het land al eerder heeft gedaan. Dat schrijft persbureau ANP.

GroenLinks, PvdA en de Partij voor de Dieren dienden deze week een motie in tegen Zwarte Piet. Volgens hen lieten veel inwoners van Nijmegen tijdens de antiracismedemonstratie vorige week in de stad horen dat ze Zwarte Piet als zeer kwetsend en racistisch ervaren. Actievoerder Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet riep bij die gelegenheid op Zwarte Piet uit Nijmegen te verbannen.

De gemeente is al met het plaatselijke Sinterklaascomité in gesprek over andere pieten tijdens de intocht. Nu heeft de raad besloten dat de organisatie van de intocht geen subsidie meer krijgt als er toch zwarte pieten blijven rondlopen.

In Arnhem diende woensdag een aantal fracties, die samen een raadsmeerderheid vormen, een motie in om „de racistische karikatuur Zwarte Piet” af te schaffen. Volgens initiatiefnemer GroenLinks wordt in Arnhem al jarenlang aangedrongen op het stoppen met Zwarte Piet, maar zonder succes. „De protesten tegen racisme hebben ons laten zien dat we nog veel stappen te zetten hebben, dit is er slechts één.”

Amerikaanse autosportklasse Nascar verbiedt Confederatievlag

De Amerikaanse autosportcompetitie Nascar verbiedt voortaan het vertoon van Confederatievlaggen - voor velen een symbool is van slavernij en racisme - bij zijn evenementen. Dat heeft de autosportklasse woensdag verklaard.

De Confederatievlag, een rode vlag met blauwwit kruis en witte sterren, vertegenwoordigde de zuidelijke staten bij de Amerikaanse Burgeroorlog in de negentiende eeuw, die zich verzetten tegen de afschaffing van slavernij. De vlag is vaak te zien bij races van Nascar, dat vooral populair is in het zuiden van de VS onder overwegend witte fans.

„De aanwezigheid van de Confederatievlag bij Nascarevenementen druist in tegen ons streven om een inclusieve omgeving te bieden waar iedereen welkom is, voor al onze fans, onze deelnemers en onze industrie", schreef de organisatie op Twitter.

Symbolen van de zuidelijke Confederatie, waaronder de vlag en diverse monumenten, zijn al lange tijd omstreden. De roep deze symbolen in de ban te doen is weer opgelaaid door de antiracismeprotesten die zijn ontstaan sinds de dood van George Floyd in Minneapolis op 25 mei.

Bubba Wallace, de enige zwarte coureur bij Nascar, heeft deze week opgeroepen tot uitbanning van de Confederatievlag. Volgens hem is er „geen plaats” voor het symbool in de sport. Hij reed woensdag een race in Virginia met de tekst 'Black Lives Matter' op zijn auto.

In 2015 probeerde Nascar de Confederatievlag ook te verbieden. Dat leidde tot woede onder fans. De organisatie heeft niet gezegd hoe ze het verbod wil afdwingen. Wegens het coronavirus is de competitie vorige maand hervat zonder publiek. Bij komende races in Florida en Georgia zal naar verwachting slechts een klein aantal fans aanwezig zijn.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog brengt NRC het belangrijkste nieuws over de antiracismeprotesten die wereldwijd zijn ontstaan naar aanleiding van de dood van George Floyd in de Verenigde Staten.

Lees hier het vorige blog terug: Duizenden mensen bij Black Lives Matter-protest in Amsterdam Zuidoost