Amsterdam: maak soa-test bij huisarts gratis

Hiv-bestrijding Amsterdam denkt dat gratis soa-testen bij de huisarts helpen bij de hiv-bestrijding. Nu gaan die nog van het eigen risico af.

Een medewerker van de wereldwijde Aids Healthcare Foundationneemt een hiv-test af in Amsterdam.
Een medewerker van de wereldwijde Aids Healthcare Foundationneemt een hiv-test af in Amsterdam. Foto Koen van Weel / ANP

Amsterdam wil dat soa-testen bij de huisarts gratis worden. Nu moet daarvoor eerst nog het eigen risico worden aangesproken. De hoofdstad denkt dat de gratis test voor veel mensen een financiële drempel wegneemt om zich te laten testen. Jaarlijks nemen huisartsen in Nederland ongeveer 300.000 soa-testen af.

De oproep is onderdeel van het hiv-beleid dat wethouder Simone Kukenheim (zorg, D66) donderdag presenteert. De stad streeft naar nul nieuwe hiv-infecties in 2026. In 2018 werden er in Amsterdam nog zo’n 150 hiv-diagnoses gesteld, landelijk ligt dat aantal op ruim 650.

Lees meer over het nieuwe hiv-beleid: Amsterdam wil naar nul hiv-infecties

Hoeveel geld gratis soa-testen het Rijk zouden kosten, kan Amsterdam niet zeggen, „omdat een hiv- en soa-test maatwerk is”. Zo wordt er niet altijd op alle soa’s getest, en kan ook de manier waarop de test wordt afgenomen verschillen. Aidsfonds-Soa Aids Nederland schat de gemiddelde kosten van een soa-test op 150 euro. Om te weten hoeveel soa-testen van het eigen risico afgaan, is er verder onderzoek nodig, laat zorganalysebureau Vektis weten.

Preventie

Volgens Peter Reiss, directeur van Stichting Hiv Monitoring, zouden de kosten van een gratis soa-test bij de huisarts uiteindelijk kunnen meevallen, omdat het voorkomen van soa naar verwachting ook geld uitspaart.

Het Aidsfonds heeft al langer gepleit voor gratis soa-tests bij de huisarts, en denkt dat een nieuwe lobby kansrijk is. „Er is een nieuw politiek geluid, waarbij de aandacht steeds vaker uitgaat naar preventie”, zegt directeur Mark Vermeulen.

Bij de GGD is een soa-test gratis, maar die zijn niet voor iedereen bedoeld. Jongeren tot 25 en mannen die seks hebben met mannen kunnen daar bijvoorbeeld wel terecht, evenals wanneer je soa-klachten hebt of gewaarschuwd bent. In 2018 namen GGD’s 150.000 soa-testen af.