Misbruikzaak-Epstein

Amerikaanse justitie wil Britse prins Andrew horen

Justitie in de VS wil dat de Britse prins Andrew een getuigenis aflegt in het onderzoek naar de kindermisbruikzaak rond Jeffrey Epstein. De autoriteiten hebben een formeel verzoek ingediend bij de Britse regering, melden bronnen aan de BBC.

De VS doen een beroep op een Brits-Amerikaans verdrag voor juridische samenwerking. Als Andrew geen gehoor geeft aan het verzoek, kan hij onder dat verdrag verplicht worden ondervraagd in een Britse rechtbank.

De Amerikaanse justitie wil meer weten over Andrews omgang met zijn vriend, multimiljonair Epstein. Die werd verdacht van mensenhandel en misbruik van tientallen minderjarige meisjes. Voor hij berecht kon worden, pleegde hij vorig jaar zelfmoord in zijn cel.

Andrews advocaat ontkende in een verklaring dat de prins weigert mee te werken. Andrew zou de justitie in de VS „minstens drie keer” hebben aangeboden te getuigen.

Andrew kreeg kritiek omdat hij contact bleef houden met Epstein, nadat dat die in 2008 celstraf had gekregen voor het betalen van een minderjarig meisje voor seks. Andrew houdt vol dat hij nooit iets heeft gemerkt van Epsteins praktijken. Zelf is de prins ook beschuldigd van misbruik: een van Epsteins slachtoffers zegt dat ze gedwongen seks moest hebben met de Brit. (NRC)