Vermoeden corruptie

Spaanse justitie onderzoekt financiën van ex-koning

Een openbaar aanklager bij het Spaanse Hooggerechtshof doet onderzoek naar de voormalige koning van Spanje, Juan Carlos, wegens mogelijke corruptie. De vader van de huidige koning, Felipe VI, zou grote sommen geld hebben gekregen voor de aanleg van een hogesnelheidslijn in Saoedi-Arabië. Vraag is of Juan Carlos (82) vervolgd kan worden voor zijn rol bij de aanleg. Hij verloor in juni 2014 zijn koninklijke immuniteit door na een reeks schandalen af te treden.

De beslissing volgt op een breder strafrechtelijk onderzoek naar de aanleg van de spoorlijn tussen Medina en Mekka in Saoedi-Arabië. De opdracht ging in 2011 naar een Spaans consortium. De Zwitserse krant Tribune de Genève onthulde eerder dat Juan Carlos in 2008 zo’n 100 miljoen dollar had gekregen van de koning van Saoedi-Arabië.

Juan Carlos was bijna vier decennia aan de macht. De oud-koning was over het algemeen populair vanwege de succesvolle transitie van Spanje naar een democratie, na het fascistische bewind van dictator Francisco Franco. Al langer bestaan echter vraagtekens over het enorme vermogen van de oud-koning. Zijn zoon Felipe besloot eerder dit jaar afstand te doen van de toekomstige erfenis van zijn vader. Voor het eerst wordt nu ook strafrechtelijk onderzoek gedaan naar de financiën van Juan Carlos. (NRC)