Soedanese rebellenleider Kushayb opgepakt vanwege oorlogsmisdaden

Rebellenleider Ali Kushayb wordt door het Internationale Strafhof verdacht van aanvallen op burgers tijdens het conflict in Darfur, begin deze eeuw.
Het Internationale Strafhof in Den Haag, waaraan Ali Kushayb is uitgeleverd.
Het Internationale Strafhof in Den Haag, waaraan Ali Kushayb is uitgeleverd. Foto Peter De Jong/AP

De Soedanese rebellenleider Ali Kushayb is, nadat dertien jaar geleden een arrestatiebevel werd uitgevaardigd, in de Centraal-Afrikaanse Republiek gearresteerd. Dat meldt het Internationaal Strafhof dinsdag. Kushayb wordt verdacht van het plegen van oorlogsmisdaden tijdens het gewapende conflict in Darfur begin deze eeuw. Bij de gevechten kwamen zo’n 300.000 mensen om het leven.

Lees ook dit artikel over de voormalig Soedanees president Omar al-Bashir: De vraag is nu: komt Bashir echt?

Kushayb is uitgeleverd aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. Het strafhof houdt de rebellenleider persoonlijk verantwoordelijk voor aanvallen op Soedanese burgers. Kushayb had tijdens het conflict in Darfur de leiding over de Janjaweed-milities, die tegen het regeringsleger vochten. Meer dan 2 miljoen mensen hebben door de gevechten hun huizen moeten verlaten.

Kushayb zou zich eerder deze week vrijwillig hebben overgegeven aan de autoriteiten in de Centraal-Afrikaanse Republiek, dicht bij de grens met Soedan. Wanneer precies hij is aangehouden, is niet duidelijk. Hoe lang hij zich in het land heeft verscholen is evenmin bekend.