Brieven

Racisme (1)

Excuses van Halsema? Ze beschermde een grondrecht!

Foto ANP

„Burgemeester Halsema heeft heel wat uit te leggen” klinkt het in de Nederlandse media (3/6). Ze greep niet in bij de antiracismedemonstratie en daar spreken zelfbenoemde weldenkenden hun onbegrip over uit. Want het grote goed De Volksgezondheid staat op het spel, en die gaat boven alles. Deze mening heeft sinds de uitbraak van het virus in Nederland menig talkshowgast tot held gemaakt. Toen de overheid echter een aanbesteding uitschreef voor een app die de verspreiding van het virus traceert, en alle kanshebbers de verzamelde gegevens onvoldoende beschermden, kwam er geen app. Had een datalekkende app levens kunnen redden? Zeker, maar onze overheid respecteert onze grondrechten en privacy is er daar één van. Net als het recht op een overheid die ingrijpt als onze gezondheid in gevaar komt. Net als het recht om te demonstreren en op gelijke behandeling. Kan een demonstratie op de Dam levens redden? Niet meer dat van George Floyd, maar wel van anderen die in de toekomst te maken krijgen met racistisch machtsmisbruik. Femke Halsema heeft inderdaad iets uit te leggen: dat ieder grondrecht evenveel waard is en dat je een demonstratie tegen politiegeweld niet met politiegeweld de kop in kunt drukken. In plaats daarvan zal zij haar excuses moeten aanbieden in een poging haar functie als burgemeester te behouden. Als we toch bezig zijn, kan ik vele anderen bedenken die iemand excuses verschuldigd zijn. Politieagenten, werkgevers, uitsmijters, belastinginspecteurs. En iedereen die de afgelopen decennia zijn ogen sloot voor het racisme dat niet het oude, niet het nieuwe, maar het voortdurende normaal is. Laat het sorry zeggen beginnen.