Omstreden president Nkurunziza (55) van Burundi overleden

1964-2020 Pierre Nkurunziza was meer dan vijftien jaar aan de macht in Burundi. Onder zijn leiderschap verliet het land het Internationaal Strafhof.
President Pierre Nkurunziza steekt zijn vuist in de lucht als reactie op zijn supporters, net voor de verkiezingen in mei 2020.
President Pierre Nkurunziza steekt zijn vuist in de lucht als reactie op zijn supporters, net voor de verkiezingen in mei 2020. Foto AFP

De omstreden president van Burundi Pierre Nkurunziza is maandag overleden. De regering van het land meldt dinsdag in een verklaring dat hij een hartaanval kreeg.

Nkurunziza was ruim vijftien jaar aan de macht in het Oost-Afrikaanse land. Hij was bezig aan zijn laatste periode als leider. Bij de verkiezingen in mei, die ondanks de coronapandemie toch doorgingen en uiterst onrustig verliepen, werd Evariste Ndayishimiye van de regeringspartij gekozen.

Nkurunziza (55) werd zaterdagnacht in het ziekenhuis opgenomen omdat hij zich niet goed voelde. Zijn gezondheid zou maandag abrupt zijn verslechterd. De regering heeft een week van nationale rouw afgekondigd.

Tijdens zijn ambtstermijn weigerde de leider internationale onderzoeken naar de schending van mensenrechten in het land. Ook verliet Burundi onder zijn gezag als eerste land het Internationaal Strafhof. In 2015 schond Nkurunziza de grondwet door zich voor een derde keer verkiesbaar te stellen. Dit leidde tot protesten, waarbij honderden mensen om het leven kwamen en honderdduizenden Burundezen het land ontvluchtten.

Lees hier wat onze correspondent schreef over de verkiezingen in Burundi: Moorden en martelingen markeren verkiezingen Burundi

Correctie 09-06-2020: In een eerdere versie stond dat Pierre Nkurunziza de verkiezingen had verloren van zijn regeringspartij. Dat klopt niet, en is hierboven aangepast.