Noord-Korea sluit telefoonlijnen met Zuid-Korea

Schiereiland Mogelijk speelt de slechte economische situatie in Noord-Korea een rol bij het besluit om de telefoonlijnen met Zuid-Korea te verbreken.
Deze Noord-Koreaanse scholieren demonstreerden eerder deze maand in Pyongyang tegen „overlopers uit het Noorden".
Deze Noord-Koreaanse scholieren demonstreerden eerder deze maand in Pyongyang tegen „overlopers uit het Noorden". Foto Jon Cholo Jin/AP

Noord-Korea heeft dinsdag een einde gemaakt aan de ‘hotline’ en andere communicatiekanalen met Zuid-Korea. Dat meldt persbureau Reuters op basis van het Noord-Koreaanse persbureau KCNA. Het zou de eerste stap zijn om alle contacten met Zuid-Korea te verbreken. De hotline is een belangrijke telefoonverbinding tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in.

Een van de andere telefoonlijnen verbindt de legers van beide landen. Normaal gesproken hebben de landen dagelijks even contact via de verschillende lijnen om te controleren of de kanalen werken. Dinsdagochtend reageerde Noord-Korea volgens de Zuid-Koreaanse overheid al niet op telefoontjes uit het zuiden.

Noord-Korea zegt Zuid-Korea met het afsluiten van de telefoonlijnen te willen straffen omdat het land pamfletten en ander materiaal met anti-Noord-Koreaans gedachtegoed naar het noorden zou hebben gestuurd, om ‘overlopers’ te beïnvloeden. Volgens analisten van Reuters spelen de economische gevolgen van de coronapandemie en de internationale sancties tegen Noord-Korea echter ook een rol.

De Amerikaanse Noord-Korea-expert Daniel Wertz benadrukt op Twitter dat het niet de eerste keer is dat Noord-Korea de telefoonlijnen afsluit, maar dat deze stap desalniettemin „gevaarlijk” is. Volgens hem zijn de „communicatiekanalen van belang in tijden van crisis”. Zuid-Korea zegt dinsdag zijn best te doen om „vrede en welvaart” te behouden op het Koreaanse schiereiland.

Twitter avatar djpwertz Daniel Wertz Regular communication channels are needed most during a crisis, and for that reason North Korea cuts them off to create an atmosphere of heightened risk. It’s a well-worn play for Pyongyang, but nonetheless a dangerous one. https://t.co/B0ScIpwUh7