Constitutioneel Hof: Kritiek Duitse minister Seehofer op AfD had niet gemogen

Kritiek De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Horst Seehofer noemde de Alternatieve für Deutschland in 2018 in een interview „buitengewoon gevaarlijk voor de Duitse staat”.
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer.
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer. Foto Christian Marquardt/EPA

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer had zijn kritiek op de AfD twee jaar geleden niet op de website van het ministerie mogen publiceren. Dat oordeelt het Constitutioneel Hof van Kalsruhe dinsdag. Volgens het hof was de publicatie in strijd met het beginsel van de staatsneutraliteit; de Duitse overheid zou zich altijd neutraal moeten opstellen tegenover politieke partijen.

Lees ook dit profiel: Horst Seehofer: altijd Merkels keiharde tegenspeler

Twee jaar geleden verscheen een versie van een interview met Seehofer, die lange tijd premier was van deelstaat Beieren namens de CSU, op de website van het ministerie. Daarin sprak hij zich zeer kritisch uit over de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland. Seehofer zei onder meer dat de AfD „tegen de staat was”. Ook noemde hij de partij „buitengewoon gevaarlijk voor de Duitse staat” en veroordeelde hij de manier waarop AfD-afgezanten in de Duitse Bondsdag politiek bedreven.

Symbolische overwinning

Alternative für Deutschland stapte daarop naar de rechter. AfD-voorman Jörg Meuthen noemt het oordeel van het hof dinsdag „een belangrijke bijdrage aan de politieke hygiëne in Duitsland”. Volgens Duitse media is de uitspraak van het hof slechts een symbolische overwinning voor de AfD en hoeft Seehofer niet te vrezen voor zijn positie. Het interview zelf werd in oktober 2018 al verwijderd van de website.

Seehofer geldt als een van de voornaamste critici van bondskanselier Angela Merkel. Vooral het immigratiebeleid van de regering onder leiding van Merkel - waar Seehofer ook deel van uitmaakt - kon de afgelopen op veel kritiek rekenen van de minister van Binnenlandse Zaken. Mede door de conflicten met Merkel verloor de CSU in Beieren in 2018 voor het eerst sinds de jaren vijftig de absolute meerderheid. Dat leidde uiteindelijk het einde in van het partijvoorzitterschap van Seehofer.