OPEC-landen verlengen productiebeperking met een maand

Productieafspraken Als gevolg van de mondiale lockdowns door corona stortte de vraag naar olie in. Om de prijs weer op te krikken, zijn nieuwe productieafspraken gemaakt.

De zogenoemde OPEC+, de groep van olieproducerende landen aangevuld met Rusland, heeft afgesproken de drastische productiebeperkingen van mei en juni in elk geval met een maand te verlengen. Dat hebben de landen na stevige onderhandelingen dit weekend bekendgemaakt. Alleen Mexico doet niet mee met de nieuwe afspraken.

Het gevolg is dat de olieproductie tot eind volgende maand 9,6 miljoen vaten per dag minder zal bedragen dan normaal. Op die manier hopen de landen de prijs van olie, die fors was gedaald door de wegvallende vraag als gevolg van de mondiale coronalockdowns, weer iets zal herstellen. Anticiperend op de deal steeg de prijs van een vat ruwe Brentolie (ongeveer 159 liter) de afgelopen dagen al tot boven de 40 dollar (35,40 euro). Ook het feit dat Rusland en Saoedi-Arabië samen blijven optrekken werd als een geruststellend teken gezien, wat de prijs van olie de afgelopen dagen verder opdreef.

Voordat het coronavirus vanaf maart de wereld platlegde, waren de twee landen in een hevige prijzenoorlog om olie beland. Saoedi-Arabië besloot begin maart nog eenzijdig de olieproductie te verhogen om Rusland te dwarsbomen. Daarmee veroorzaakte het land een ongekende daling van de olieprijs met 30 procent. De olieproducerende landen besloten desondanks gezamenlijk om – in antwoord op de gedaalde vraag – hun productie in april en mei met ongeveer een tiende te verlagen ten opzichte van het normale schema. Van de 100 miljoen vaten die doorgaans per dag worden geproduceerd, schrapten zij er 9,7 miljoen, een historische beperking.

De vraag viel echter veel harder weg dan de productie werd afgeremd, waardoor de olieprijs inzakte. Een vat ruwe Brentolie kostte in mei minder dan 20 dollar, en door de enorme overproductie en een tekort aan opslagcapaciteit werd de prijs van een vat Amerikaanse olie zelfs kortstondig negatief. Wie een vat olie wilde kopen, kreeg er dus geld op toe.

Aanvankelijk werd verwacht dat de OPEC-landen de productie vanaf juli weer licht zouden opschroeven, tot het punt dat de productie 7,7 miljoen vaten onder het normale schema zou zitten.

Onderdeel van de nu gesloten deal is dat landen die zich de afgelopen maanden niet aan de opgelegde productiebeperking hebben gehouden, zoals Irak, Nigeria, Angola en Kazachstan, dat de komende maanden alsnog moeten inhalen, op nadrukkelijk verzoek van Saoedi-Arabië en Rusland, die juist een groter deel van de productiebeperking voor hun rekening hadden genomen. De wat armere olieproducerende landen werden hard geraakt door de productiebeperking én de prijsdaling en probeerden eraan te ontkomen door zich niet volledig aan de beperking te houden.

Persbureau ANP meldt dat Irak de OPEC heeft laten weten met spoed een opzet te maken om de olieproductie geleidelijk te beperken tot die voldoet aan de quota. Dat heeft een gedelegeerde van de organisatie zaterdag gezegd, in reactie op het nadrukkelijke verzoek aan Bagdad en andere achterblijvers aan te sluiten bij de deal over een rem op de olie-output.

Irak wil onder meer een overeenkomst sluiten met oliegiganten om de productie op de velden waar zij actief zijn aanzienlijk terug te brengen. Ook moet er overeenstemming worden bereikt met de Iraaks-Koerdische regio over een bijdrage aan de totale reductie.