Marinierskazerne

Visser zocht al langer naar alternatief Vlissingen

Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie, VVD) zocht al veel langer naar een andere locatie voor de marinierskazerne in Doorn dan ze in de Tweede Kamer vertelde. Dat heeft de Volkskrant zaterdag onthuld op basis van vertrouwelijke Defensiestukken.

Begin dit jaar werd bekend dat de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen toch niet doorging. De staatssecretaris gaf aan dat ze al vanaf mei 2019 zocht naar een alternatieve locatie. Dit kwam haar op flinke kritiek te staan. Volgens de Volkskrant was ze al een jaar langer op zoek naar een alternatief.

Zo zou Visser in juni 2018 oud-bewindsman Co Verdaas (PvdA) hebben gevraagd om uit te zoeken of het mogelijk was de verhuizing af te blazen. Ze zou hem hebben gevraagd om met Utrechtse bestuurders te spreken over de mogelijkheid om de kazerne toch in Doorn te houden. Ook zou in september 2018 al gesproken worden over Rotterdam als alternatieve locatie. Uiteindelijk werd in februari bekend dat de kazerne gaat verhuizen naar Nieuw Milligen, bij Apeldoorn.

Het besluit leidde tot woede bij Zeeuwse bestuurders, die nooit waren ingelicht en miljoenen hadden geïnvesteerd om de aangewezen locatie bouwklaar te maken.

In de Tweede Kamer is zaterdag met ergernis gereageerd op het nieuws. Visser wacht donderdag een zwaar Kamerdebat. (NRC)