Journalistieke prijs voor onthullingen NOS en NRC over Hawija

Journalistieke prijzen In een aangepaste ceremonie werden maandag de Tegels uitgereikt. De journalistieke prijzen gingen onder meer naar de onthullingen over Hawija van NOS en NRC en naar fotograaf Ilvy Njiokiktjien en het videoteam van NRC over Zuid-Afrikaanse jongeren.

De onthullingen over Hawija leidden tot fel debat in de Nederlandse politiek. De Tweede Kamer debatteerde onder meer op 27 november 2019.
De onthullingen over Hawija leidden tot fel debat in de Nederlandse politiek. De Tweede Kamer debatteerde onder meer op 27 november 2019. Foto David van Dam
Lees ook: Dossier Hawija

Kees Versteegh en Jannie Schipper van NRC en Ben Meindertsma en Lex Runderkamp van de NOS hebben een Tegel gewonnen voor hun primeurs over Hawija. De journalisten van NRC en NOS legden bloot dat bij een bombardement van Nederlandse F16’s in Irak in 2015 zeventig burgers omkwamen. De vier wonnen de journalistieke vakprijs in de categorie nieuws.

Lees ook: Born Free, de ‘kinderen van Mandela’

Fotograaf Ilvy Njiokiktjien en het videoteam van NRC wonnen de Tegel in de categorie online. Samen maakten zij de multimediale productie Born Free: de ‘kinderen van Mandela’. Njiokiktjien volgde twaalf jaar jonge Zuid-Afrikanen uit diverse lagen van de bevolking. De productie combineert tekst en bewegend beeld.

Maandag werden de journalistieke prijzen uitgereikt in een alternatieve ceremonie – in de vorm van een informatieve talkshow vanuit Den Haag over de journalistieke praktijk met veel webcambeelden en inhoudelijke gesprekken. Vanwege de coronacrisis verviel de feestelijke uitreiking. ’s Middags werden zeven prijzen uitgereikt; ’s avonds volgden nog zeven prijzen. In totaal zijn 450 journalistieke producties ingestuurd – van interviews en achtergrondverhalen tot audiovisuele producties en podcasts.

Lees ook: Bij hoogleraar B. moesten de vrouwen hakken dragen

Ook NRC-redacteuren Clara van de Wiel en Hugo Logtenberg wonnen een Tegel. Dat werd vorige week al bekendgemaakt. In de categorie achtergrond kregen zij een prijs voor hun verhaal over het ernstige seksueel grensoverschrijdende gedrag van UvA-hoogleraar B.

Ook de volgende producties wonnen een Tegel:

Verslaggeving

Yelle Tieleman, Peter Koop, Carla van der Wal en Tobias den Hartog van het AD kregen de prijs voor hun verslaggeving na de tramaanslag in Utrecht op 18 maart 2019.

Buitenland

Siebe Sietsma en Luuk Mulder van Nieuwsuur wonnen in de categorie buitenland voor hun productie Paspoorthandel vanuit Malta.

Interview

Coen Verbraak kreeg de Tegel voor het beste interview. Hij interviewde Nederlandse veteranen van de oorlog in Indië. In Onze Jongens op Java (BNNVARA) liet hij „mannen aan het woord op de drempel van de dood”, aldus Verbraak. De programmamaker vertelde tijdens de uitreiking dat hij werkt aan een soortgelijk drieluik over Srebrenica.

Storimans

De prijs voor beste camerawerk, genoemd naar de overleden cameraman van RTL Nieuws Stan Storimans, ging naar Ruben Cox (NOS) voor zijn werk over de behandeling van kanker en de kwaliteit van leven.

Publieksprijs

Ruim 2.200 van de 13.500 uitgebrachte stemmen gingen naar een gezamenlijke productie van Pointer (KRO-NCRV), Reporter Radio en Follow the Money over ‘zorgcowboys’, over marktwerking in de gezondheidszorg.

Audio

Veel podcasts waren genomineerd voor deze categorie waarin ook radioprogramma’s kunnen winnen. Maarten Dallinga van Omroep Gelderland won de audio-Tegel voor zijn podcastserie Verstrikt. Daarin bespreekt hij suicide in Nederland. ,,Een podcast over een loodzwaar thema hoeft zelf niet loodzwaar te zijn”, aldus Dallinga tijdens de uitreiking.

Onderzoek

Eerder was al bekend dat Pieter Klein (RTL Nieuws) en Jan Kleinnijenhuis (Trouw) de Tegel voor onderzoeksjournalistiek kregen. Hun dossier Belastingdienst Toeslagen leidde onder meer tot het vertrek van staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66).

Regio

Verslaggevers Judith Janssen en Rik van Hulst van Dagblad De Limburger kregen de Tegel voor regionale en lokale journalistiek voor hun Project 46. Daarin geven ze slachtoffers van verkeersongevallen in de provincie Limburg een gezicht.

Tekst

Michael Persson, correspondent van de Volkskrant in de Verenigde Staten, kreeg de journalistieke prijs voor zijn verhaal ‘Mississippi Hanging’. Hij schrijft over een zwarte man in Mississippi die zich zou hebben opgehangen aan een boom. Of was het moord? Persson hoorde dat hij de prijs had gewonnen onderweg op het vliegveld naar Houston voor de uitvaart van George Floyd.

Data

De kwaliteit van datajournalistiek in Nederland stijgt, zei juryvoorzitter Hille van der Kaa tijdens de uitreiking. Die kwaliteit blijkt volgens haar onder meer uit de winnaar van de ‘data-Tegel’, gesponsord door het Centraal Bureau voor de Journalistiek. Joxta van Boxmeer, Gaby de Groot en Erik van Rein van Het Financieele Dagblad kregen de prijs voor hun productie Grondspeculatie: De versnippering van Nederland. Zij gebruikten data van het Kadaster voor onderzoek naar grootschalige grondhandel.

Pionier

De voormalige Tegel voor journalistiek talent, nu de categorie pionier, tot slot ging naar Jolanda van de Beld, Aldert Bergstra, Eline Huisman, Anouk Kootstra en Linda van der Pol. Zij deden vanuit de masterclass onderzoeksjournalistiek van Platform Investico onderzoek naar misdaadcijfers van de politie.