Gemeenteraad Minneapolis wil politie in huidige vorm ontmantelen

Protesten VS

Een meerderheid van de gemeenteraad van de Amerikaanse stad Minneapolis heeft zich zondag bij een protestmars uitgesproken voor ontmanteling van de politie in zijn huidige vorm – als gevolg van de demonstraties tegen politiegeweld. Negen van de twaalf raadsleden van de stad schaarden zich achter het idee, melden Amerikaanse media.

De raadsleden willen een nieuw systeem van openbare veiligheid opzetten in hun stad, waar de politie al lange tijd wordt beschuldigd van racisme. De dood van de zwarte en ongewapende George Floyd – twee weken geleden slachtoffer van politiegeweld in Minneapolis – heeft aanleiding gegeven tot hevige protesten in de Verenigde Staten en daarbuiten.

Volgens de raadsleden kan het huidige politiestelsel niet worden hervormd, verklaarden ze zondag tegenover betogers in een park in de stad. Ze beloofden „het proces te beginnen” om de politie in zijn huidige vorm te ontmantelen. „Het is duidelijk dat ons politiesysteem onze gemeenschappen niet veilig houdt”, zei Lisa Bender, voorzitter van de raad. Het politiekorps van Minneapolis bestaat uit ongeveer 800 mensen.

Activisten bepleiten al jaren drastische hervormingen van politiemachten in de VS, die te gemilitariseerd zijn en te hardhandig optreden. Ze gebruiken de slogan ‘Defund the police’ als oproep om de miljarden dollars die naar politiekorpsen gaan op andere manieren in te zetten. Een stap in die richting in Minneapolis zou een doorbraak betekenen. (NRC)