In beeld

Een weekend van wereldwijd protest

In de hele wereld is dit weekend gedemonstreerd tegen geïnstitutionaliseerd racisme en politiegeweld. De beweging – op gang gekomen na de gewelddadige dood van George Floyd tijdens zijn arrestatie in Minneapolis, nu twee weken geleden – kreeg navolging in onder meer Nederland, België, Frankrijk en Duitsland, maar ook Australië en Zuid-Afrika.
In New york ging Hawk Newsome, frontman van de Black Lives Matter-beweging, voorop in het protest.
Foto Bryan R. Smith / AFP
In alle vijftig Amerikaanse staten werd gedemonstreerd, hier passeert een menigte een politievoertuig in Dallas, Texas.
Foto Cooper Neill / Getty Images / AFP
In navolging van de Verenigde Staten gingen dit weekend ook in steeds meer Europese steden mensen de straat op, zoals hier op het Piazza del Popolo in Rome.
Foto Roberto Monaldo / LaPresse via AP
In Londen lieten demonstranten hun borden achter voor de tuinen van het parlementsgebouw.
Foto Isabel Infantes / AFP
In het centrum van de Britse stad Bristol haalden demonstranten een standbeeld van slavenhandelaar Edward Colston van een sokkel, om het vervolgens in de plomp te gooien.
Foto Ben Birchall / PA via AP
In Sydney voerden een aantal oorspronkelijke bewoners van Australië een ritueel uit voor aanvang van de demonstratie. Zij voerden in het bijzonder actie voor de behandeling van Aboriginals door de Australische politie.
Foto Peter Parks / AFP
Na de massademonstratie van vorige week maandag op de Dam, lagen nieuwe bijeenkomsten in Nederland onder een vergrootglas. In Park de Wezenlanden was in verband met het coronavirus afstand houden tot elkaar verplicht.
Foto Vincent Jannink / EPA
Afstand houden deden ook de demonstranten op het Stadhuisplein in Eindhoven.
Foto Rob Engelaar / ANP
Op andere plekken, zoals hier in Marseille, werd minder rekening gehouden met de anderhalve meter afstand-regel.
Foto Daniel Cole / AFP
In Parijs werd behalve bij de dood van Floyd ook stilgestaan bij de dood van Adama Traoré, die na een ruwe arrestatie vier jaar geleden overleed in een politiecel. epa08470432 Protesters take part in a demonstration to protest in support of the George Floyd and anti-police brutality protests in the United States, and also to commemorate a similar circumstance in France when Adama Traore, a 24-year-old Frenchman was killed in 2016 by police, during an rally in Champ de Mars next to the Eiffel Tower in Paris, France, 06 June 2020. EPA/MOHAMMED BADRA
Foto Mohammed Badra / EPA
Op veel plekken was dezelfde symboliek te zien. Zoals het knielen van een man in Minnaepolis hier.
Foto Kerem Yucel / AFP
Tot gebalde vuisten, zoals hier in Brussel.
Foto Yves Herman / REUTERS
In het Zuid-Afrikaanse Johannesburg ging een select gezelschap op een knie voor het Amerikaanse consulaat.
Foto Marco Longari / AFP
Op het Lafayette Plein Washington D.C. – waar de politie vorige week nog een vreedzame demonstratie beëindigde – gingen honderden mensen tegelijk op de knieën.
Foto Luis Magana / AFP