Gesloten liveblog

Coronabesmettingen op nog vier nertsenfokkerijen

Sinds vorige week zijn restaurants en cafés weer geopend. Nederlandse kinderen kunnen weer naar school. Ook in andere landen worden versoepelingen van de coronamaatregelen doorgevoerd. Lees in dit blog de laatste ontwikkelingen in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op dinsdag 9 juni de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier het coronablog van woensdag 10 juni

Dit was het belangrijkste nieuws van dinsdag:

 • Bij het RIVM zijn in een etmaal vijftien nieuwe meldingen over gestorven coronapatiënten binnengekomen. Het aantal Nederlandse patiënten met Covid-19 dat op de intensive care ligt, nam af tot 91.
 • Bij het fraudemeldpunt van het UWV zijn de eerste meldingen binnengekomen van mogelijke fraude met de NOW-regeling. Tot nu toe zijn er 21 meldingen gedaan.
 • Goed nieuws voor bezoekers van campings. De sanitaire voorzieningen op kampeerplaatsen mogen namelijk twee weken eerder open dan gepland: op 15 juni in plaats van 1 juli.
 • Bijna 17.000 zorgmedewerkers tussen de 18 en 69 jaar hebben het coronavirus opgelopen. 3 procent van hen werd met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis.
 • Coronabesmettingen op nog vier nertsenfokkerijen

  Op nog vier nertsenbedrijven zijn coronabesmettingen vastgesteld, in Noord-Brabant en Limburg. Dat schrijven de ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) en Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het longvirus is nu op dertien nertsenhouderijen vastgesteld.

  Twee van de bedrijven bevinden zich in het Brabantse Landhorst, één in het Brabantse Volkel en één in het Limburgse Castenray. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is een onderzoek gestart naar de bron van de besmettingen. In overleg met de GGD worden mogelijk medewerkers getest op het coronavius.

  Lees ook: Ruimen van nertsen wordt ‘pittig’, maar in de stal sluimert het virus

  Aangezien nertsen een riscio vormen voor de verdere verspreiding van Covid-19 bij mensen, zijn de eerste nertsenbedrijven met zieke dieren inmiddels geruimd. De NVWA begon daar zaterdag mee en kan per dag twee tot drie bedrijven ruimen. Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de verdere corona-aanpak bij de nertsenbedrijven.

  Een nertsenbedrijf in Deurne werd zaterdag al geruimd. Foto Rob Engelaar/ANP

  Kamer wil duidelijkheid van RIVM over besmettingsrisico vliegtuigen

  De Tweede Kamer wil dat de risico's op coronabesmetting in vliegtuigen zo snel mogelijk in kaart worden gebracht door het Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM. Het parlement nam dinsdag daarover een motie aan van D66. Op basis van het advies van het OMT zullen nieuwe maatregelen voor in vliegtuigen worden opgesteld, die specifiek betrekking zullen hebben op het houden van voldoende afstand.

  De Kamer wil uiterlijk 15 juni duidelijkheid, omdat op die dag meerdere reisadviezen worden versoepeld. Reizigers kunnen dan weer naar een aantal Europese landen, ook met het vliegtuig.

  Lees meer over de vliegtuigkwestie: RIVM wil geen rol in vliegdebat

  Er is volgens de Kamer nog veel onbekend over de verspreidingsrisico's in het vliegtuig, en daarom wordt het OMT nu gevraagd onderzoek te doen. In de motie wordt verwezen naar Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen die kiezen voor het vrijhouden van de middelste stoel in een rij van drie.

  Eerder zorgden uitspraken van Jaap van Dissel, directeur Infectieziekten van het RIVM, voor verwarring. In en zondag gepubliceerd interview op de NOS-website zei hij dat de kans dat een heel vliegtuig besmet raakt door één persoon, buitengewoon klein is. Later zei een woordvoerder van het RIVM dat de organisatie er nog geen oordeel over heeft.

  Een smiley op een afgesloten motor van een Transavia-vliegtuig op Schiphol. Foto Sem van der Wal/ANP

  Eiffeltoren vanaf 25 juni weer open voor publiek

  De Eiffeltoren wordt vanaf 25 juni weer opengesteld voor bezoekers. Dat meldt persbureau AFP dinsdag. Het gebouw in de Franse hoofdstad Parijs was vanwege de uitbraak van het coronavirus bijna drie maanden gesloten, de langste sluiting sinds de Tweede Wereldoorlog.

  Er zijn wel veiligheidsvoorwaarden voor het betreden van het monument, dat in 1889 werd gebouwd door Gustav Eiffel ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling. Alle bezoekers vanaf elf jaar oud moeten een mondkapje dragen, het monument is alleen via de trappen te betreden en enkel tot de tweede etage. Bezoekers kunnen binnenkort via internet kaartjes kopen en mogen dan in een vast tijdslot de toren beklimmen.

  Twee mensen met mondkapjes nemen halverwege mei een selfie bij de Eiffeltoren. Foto Gonzalo Fuentes/Reuters

  Franse rechter: seizoen Ligue 1 definitief beëindigd, geen degradatie

  Het Franse voetbalseizoen is definitief gestaakt. Drie clubs waren tegen de beslissing van de organisatie achter de competitie om het seizoen vanwege het coronavirus voortijdig te beëindigen in beroep gegaan. Het Conseil d'État, de Franse equivalent van de Raad van State, heeft dinsdag het beroep van Olympique Lyon, Amiens en Toulouse verworpen, meldt persbureau AFP.

  De rechter besloot ook dat er dit jaar geen clubs degraderen vanuit de Ligue 1, het hoogste Franse niveau, naar de Ligue 2. De twee clubs stonden respectievelijk op de negentiende en twintigste plaats van de Ligue 1, op relatief grote afstand van de veilige plekken. Olympique Lyon stond zevende en loopt door de voortijdige beëindiging Europees voetbal mis. De club doet nog wel mee aan de Champions League en zou zich - mits het miljoenenbal wordt hervat - nog via die weg voor het volgende Europese seizoen kunnen plaatsen.

  In september besloot de Franse regering dat de voetbalcompetitie niet meer zou worden hervat. Alleen de Franse bekerfinale wordt nog gespeeld, waarschijnlijk in juli of augustus. Ook in Nederland is het voetbalseizoen voortijdig geëindigd. In onder meer Duitsland, Spanje, Italië en Engeland worden de resterende wedstrijden nog wel afgewerkt.

  Sanitaire voorzieningen campings twee weken eerder open

  Vanaf 15 juni kunnen bezoekers van campings weer gebruik maken van toiletten en douches. Dat heeft minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) woensdag gezegd tegen persbureau ANP. De heropening van sanitaire voorzieningen op campings stond eigenlijk gepland voor 1 juli.

  De Jonge zegt dat het kabinet hoopt dat mensen hun vakanties zullen spreiden. „En dan moeten die toiletgebouwen natuurlijk open zijn. Dus u kunt gaan boeken", aldus de minister.

  15 juni is ook de datum waarop toeristen uit diverse Europese landen weer welkom zijn in Nederland. De ANWB heeft campings gevraagd of zij kunnen voldoen aan de richtlijnen van het RIVM. Kampeerplekken die daarop positief hebben gereageerd, krijgen van de bond een speciaal logo.

  Een kampeerplek op een camping bij Garderen is voorzien van een houten huisje met eigen privésanitair. Foto Remko de Waal/ANP

  Eén coronapatiënt minder op de IC

  Het aantal Nederlandse patiënten met Covid-19 dat op de intensive care ligt, is het afgelopen etmaal afgenomen tot 91. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) op dinsdag. Maandag ging het nog om 92 IC-patiënten met het coronavirus.

  Dat het aantal coronapatiënten op de IC's elke dag langzaam afneemt, is volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg „geheel in lijn met het stabiele beeld van het aantal nieuwe Covid-ziekenhuisopnames per dag.”

  Eerste meldingen van mogelijke fraude NOW-regeling binnen bij UWV

  Bij het fraudemeldpunt van het UWV zijn tot nu toe 21 meldingen gedaan van mogelijke fraude met de NOW-regeling. Het gaat om meldingen waarbij bedrijven bewust met hun omzetcijfers hebben geschoven om zo in aanmerking te komen voor subsidie, bevestigt het UVW dinsdag na berichtgeving van de NOS. Bedrijven die kunnen aantonen dat zij door de coronacrisis een groot deel van hun omzet hebben misgelopen, kunnen via de NOW-regeling steun aanvragen. Het subsidiebedrag is bedoeld om doorlopende vaste lasten mee te betalen.

  In totaal hebben tot de deadline, afgelopen vrijdag, meer dan 148.000 bedrijven een steunaanvraag gedaan. Het eventuele omzetverlies wordt pas na de uitgekeerde subsidie gecontroleerd door verschillende instanties, waaronder het UWV zelf. Er is tot nu toe 4,5 miljard euro uitgekeerd. De huidige fraudemeldingen worden onderzocht en mogelijk doorgezet naar de Belastingdienst of de FIOD, zegt het UWV.

  Eerder meldde de Financial Intelligence Unit (FIU), die onderzoek doet naar ongebruikelijke financiële transacties, dat in de afgelopen maanden 46 dossiers gerelateerd aan de coronacrisis zijn doorgezet naar opsporingsdiensten zoals de FIOD. Onder meer zouden meldingen zijn binnengekomen van misbruik met de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS), de subsidieregeling van het kabinet waarbij getroffen ondernemers eenmalig een bedrag van 4.000 euro wordt uitgekeerd.

  UWV-medewerkers bekijken in april de binnenkomende NOW-aanvragen, Foto Evert Elzinga/ANP

  Vijftien nieuwe sterfgevallen door Covid-19 gemeld bij RIVM

  Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal vijftien sterfgevallen door Covid-19 gemeld. Niet al deze mensen zijn ook daadwerkelijk in de afgelopen 24 uur overleden. Het officiële dodental in Nederland is opgelopen tot 6.031. Het werkelijke dodental ligt hoger omdat niet ieder sterfgeval door Covid-19 als zodanig wordt geregistreerd.

  Het instituut heeft daarnaast zes meldingen over ziekenhuisopnames van Covid-19-patiënten ontvangen. Tot dusver zijn 11.800 Nederlanders opgenomen (geweest) met de ziekte. Het aantal mensen dat positief getest is op het nieuwe coronavirus is met 164 opgelopen tot 47.903. Later op de dag maakt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding bekend hoeveel Covid-19-patiënten er op de IC's verzorgd worden.

  Venezuela ziet burgers uit het buitenland liever niet terugkeren

  • De Venezolaanse president wil liever niet dat Venezolanen in het buitenland terugkeren naar hun thuisland, vanwege de angst voor besmetting. De president noemde de migranten een „biologisch wapen” van Colombia en Brazilië. Hij roept migranten op om niet meer via onofficiële grensovergangen het land binnen te gaan. Wie een teruggekeerde migrant ziet, wordt opgeroepen de politie of het plaatselijke ziekenhuis hiervan op de hoogte te stellen zodat „zij deze persoon kunnen opsporen”. Volgens de Spaanse krant El País zal het gevolg zijn dat er zo'n 80 procent minder migranten kunnen terugkeren.

   Nu de economische gevolgen steeds sterker merkbaar worden in Latijns-Amerika, keren veel Venezolanen terug omdat zij geen werk meer kunnen vinden in het buitenland. Het Colombiaanse El Tiempo telde in april al vijfhonderd terugkerende migranten per dag. Officieel zijn er in Venezuela 22 sterfgevallen door het virus geregistreerd, maar het dodental ligt in werkelijkheid mogelijk hoger.

  • De Zweedse minister van Economie Madgalena Andersson zegt dat de economie van het Scandinavische land weer langzaam aantrekt. Het gaat om een voorzichtig herstel vanaf een „zeer laag” niveau, waarbij een grote mate van onzekerheid is, aldus de minister. In Zweden werden weinig maatregelen voor het coronavirus genomen, wat er onder andere toe heeft geleid dat de Noren voorlopig nog de grens met het buurland dichthouden.
  • Slowakije opent vanaf morgen de grens voor nog eens zestien landen uit de EU, nadat al eerder de buitengrenzen met een aantal buurlanden al werden geopend. Nederlanders zijn nog niet welkom om direct naar Slowakije te vliegen.

  VN-rapporteur: honger dreigt in Noord-Korea erger te worden door corona

  In Noord-Korea dreigen de voedseltekorten en honger door de coronacrisis te verergeren. Daarvoor waarschuwt de VN-rapporteur voor mensenrechten in Noord-Korea Tomas Ojea Quintana dinsdag. Hij roept leden van de VN-Veiligheidsraad op de economische sancties tegen het land te heroverwegen zodat de voedselvoorziening gewaarborgd kan worden.

  Volgens Ojea Quintana zijn er signalen dat het aantal daklozen en straatkinderen in grote steden de afgelopen maanden is toegenomen. Ook zouden de prijzen voor medicijnen flink zijn gestegen en eten steeds meer Noord-Koreanen nog maar twee keer per dag of alleen maar maïs. Ook veel militairen en gevangenen zouden niet genoeg te eten hebben.

  Dit zou het gevolg zijn van de maandenlange sluiting van de grens met China. De handel met dat land is met 90 procent afgenomen sinds de grens vijf maanden geleden dicht ging. Ook voor de coronacrisis was de situatie „somber”, benadrukt woordvoerder Elisabeth Byrs van het VN-Wereldvoedselprogramma. Het geïsoleerde land kampt al jaren met voedseltekorten; volgens statistieken van de Verenigde Naties was voor de crisis al zo'n 40 procent van de 25 miljoen Noord-Koreanen ondervoed. Voor hoeveel mensen voedselnood dreigt als gevolg van he coronavirus, heeft de rapporteur niet toegelicht.

  Nederlanders luisteren meer radio tijdens coronacrisis

  Het aantal mensen in Nederland dat naar de radio luistert is sinds de uitbraak van het coronavirus toegenomen. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de Stichting Nationaal Luister Onderzoek (NLO). Volgens de stichting, die sinds 2012 het luistergedrag onder Nederlanders peilt, besteedden Nederlanders in de eerste vijf maanden van dit jaar zo'n 10 procent meer tijd aan het luisteren naar de radio dan in dezelfde periode vorig jaar.

  Vorige week lag de gemiddelde luistertijd per dag op 161 minuten, bijna drie uur. Doordat meer mensen thuis werken en de auto minder wordt gebruikt, is het percentage reizende luisteraars wel afgenomen. Voor de crisis lag dat nog op 19 procent, nu gaat het om 16 procent van alle luisteraars. Driekwart van de luisteraars zet de radio thuis aan.

  De gemiddelde luistertijd piekte in maart en april en is sindsdien weer licht afgenomen. NLO-directeur Frans Kok is benieuwd naar de luistercijfers in de zomermaanden, zo is te lezen in het rapport. Normaal gesproken daalt de luistertijd in die periode met zo'n 5 procent, vooral omdat mensen naar het buitenland op vakantie gaan. Nu dat minder lijkt te gebeuren, verwacht Kok dat de luistertijd zich zal stabiliseren.

  Lees ook: Vincent Bijlo doet verslag van een weekje ouderwets radio luisteren

  Bijna 17.000 zorgmedewerkers liepen coronavirus op

  Tot dinsdagochtend is bij 16.973 zorgmedewerkers tussen de 18 en 69 jaar het coronavirus vastgesteld. 529 van hen (3 procent van het geheel) werd opgenomen in het ziekenhuis, meldt het RIVM dinsdag. Elf zorgmedewerkers, allen tussen de 45 en 69 jaar, zijn overleden aan Covid-19. Bij zeven van hen waren onderliggende gezondheidsproblemen bekend.

  In totaal maken zorgmedewerkers de meerderheid uit van het totale aantal bevestigde besmettingen bij patiënten tussen de 18 en 69 jaar (56 procent). Dit komt doordat zorgmedewerkers sinds het begin bij milde klachten getest konden worden, wat tot 1 juni niet gold voor mensen die buiten de zorg werken.

  Het RIVM verwacht dat dit percentage kleiner wordt nu iedereen met milde klachten zich kan laten testen. Of de positief geteste zorgmedewerkers het virus tijdens hun werk opliepen is niet bekend en volgens het instituut bovendien niet te achterhalen. Wel is het besmettingspatroon van zorgmedewerkers „duidelijk anders” dan dat van andere coronapatiënten: zorgmedewerkers zijn gemiddeld vaker vrouw en jonger.

  Het is de tweede keer dat het RIVM cijfers naar buiten brengt over zorgmedewerkers en het coronavirus. Op 30 april meldde het instituut onder zorgmedewerkers bijna 14.000 besmettingsgevallen, 458 ziekenhuisopnames en negen sterfgevallen.

  De corona-afdeling van de IC in het Assense Wilhelmina Ziekenhuis. Foto Kees van de Veen

  Frankrijk steunt luchtvaart met 15 miljard euro

  Frankrijk is van plan de luchtvaart te steunen met een pakket ter waarde van 15 miljard euro. Dat heeft de minister van Economie Bruno le Maire dinsdag bekendgemaakt. Volgens de Franse minister staan er in de sector 100.000 banen op de tocht vanwege de economische gevolgen van het coronavirus, een derde van het totale aantal banen dat direct of indirect voortkomt uit de luchtvaartindustrie.

  De eerder aangekondigde steun van 7 miljard voor Air France is onderdeel van het steunpakket. Daarnaast zal er onder andere een deel van minstens een half miljard worden besteed aan het in stand houden van middelgrote bedrijven binnen de sector en 300 miljoen worden besteed aan modernisering. Aan het milieu wordt ook aandacht besteed binnen de steun: over een periode van drie jaar moet er anderhalf miljard worden gestoken in onderzoek naar milieuvriendelijke luchtvaarttechnologie.

  De minister meent dat Frankrijk met de steun een „sociaal drama” heeft voorkomen. „We moeten koste wat koste een stagnatie in deze sector ten opzichte van China en de Verenigde Staten vermijden.”

  Lees ook: Hoekstra stemt vergeefs tegen bonus Air France-KLM

  Troonrede verplaatst naar Grote Kerk in Den Haag vanwege coronamaatregelen

  Koning Willem-Alexander zal de Troonrede dit jaar niet uitspreken in de Ridderzaal, maar in de Grote Kerk in Den Haag. De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Jan Anthonie Bruijn en Khadija Arib, hebben besloten de toespraak te verplaatsen omdat de Ridderzaal te klein is om alle Kamerleden te ontvangen met inachtneming van anderhalve meter afstand. Dat meldt Arib dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

  De verplaatsing betekent dat alle 225 leden van de beide Kamers aanwezig kunnen zijn bij de Verenigde Vergadering op Prinsjesdag. Andere gasten, zoals de partners van de Kamerleden, worden dit jaar niet uitgenodigd. Het is voor het eerst sinds 1904 dat de Verenigde Vergadering niet op het Binnenhof plaatsvindt.

  Mocht de uitbraak van het coronavirus weer oplaaien, dan zou de bijeenkomst verder versoberd kunnen worden. De dag waarop de beleidsplannen van het kabinet worden bekendgemaakt, de Derde Dinsdag in September, vindt dit jaar op 15 september plaats.

  Brazilië moet volledige besmettingscijfers publiceren en Oostenrijk beperkt goedkope vluchten

  • Brazilië moet transparant zijn over de statistieken omtrent de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Dat heeft het Hooggerechtshof van het land maandag bepaald, meldt nieuwszender G1. Vorige week besloot de regering van Jair Bolsonaro de dagelijks bijgewerkte statistieken over het aantal bevestigde besmettingen en sterfgevallen in Brazilië te verwijderen en alleen data over de voorgaande 24 uur te publiceren.

   Nu moet het ministerie van Volksgezondheid „volledig en dagelijks” de cumulatieve data delen „zoals dat gebeurde tot 4 juni”. Opperrechter Alexandre de Moraes heeft het ministerie 48 uur gegeven om de data weer beschikbaar te stellen op zijn website. Volgens een consortium van Braziliaanse journalisten zijn tot dusver ruim 37.000 mensen in Brazilië overleden aan Covid-19. Ook de Amerikaanse Johns Hopkins University noemt een dergelijk aantal.

  • In Mexico is het dodental door het coronavirus opgelopen tot 14.053. Ook zijn in het afgelopen etmaal 2.999 nieuwe besmettingen met het virus vastgesteld, waarmee het aantal actieve gevallen op meer dan 18.000 komt. Volgens de staatssecretaris van Preventie en Gezondheidsbevordering Hugo López-Gatell Ramírez zit Mexico momenteel op de piek van de uitbraak en is de kans om besmet te raken met het coronavirus op dit moment het grootst. Hij benadrukte de ernst van de situatie en stelde dat de heropening van de economie nog niet aan de orde is, ook al gaan daar geruchten over rond.
  • De Franse economie zal dit jaar met 10,3 procent krimpen, verwacht de centrale bank van het land. Volgend jaar zal het bbp weer met 7 procent aansterken, in 2021 volgt een herstel van 4 procent. De economie zal medio 2022 weer terugkeren op het niveau van vóór de coronacrisis. In dit scenario blijft het coronavirus rondwaren en worden voorzorgsmaatregelen getroffen, maar blijft de uitbraak onder controle.

  • Oostenrijk legt als eerste Europese land de verkoop van spotgoedkope vliegtickets aan banden. Minister van Milieu Leonore Gewessler (Groenen) heeft maandagavond aangekondigd dat er een minimumprijs van ongeveer 40 euro komt en een extra heffing van 30 euro op tickets voor vluchten tot 350 kilometer. Ook zijn er maxima gesteld aan de CO₂-uitstoot in binnen- en buitenland en wordt de vliegverbinding tussen Salzburg en Wenen geschrapt.

   Met deze „koerswijziging in de luchtvaart” hoopt de Oostenrijkse regering 'excessen' te voorkomen en reizigers te motiveren korte afstanden met de trein te reizen. De regels zijn opgelegd als onderdeel van een steunpakket van de Oostenrijkse regering aan vliegtuigmaatschappij AUA. De dochtermaatschappij van het Duitse Lufthansa ontvangt een steunpakket à 600 miljoen euro om de coronacrisis te overleven.

  • De app die de verspreiding van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk in kaart moet brengen, is volgens The Times naar verwachting begin juli te gebruiken. De beschikbaarheid van de app wordt gezien als een belangrijke voorwaarde voor de versoepeling van de coronamaatregelen die in het land gelden. Hoe de versoepeling eruit ziet, is nog niet precies bekend. Volgens lobbygroeop voor de toerismesector Quash Quarantine wordt reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk vanaf 29 juni weer mogelijk voor inwoners van sommige landen. Hierbij zouden reizigers na aankomst niet meer in quarantaine hoeven.

  Grootste daling dagelijkse productie industrie sinds 2009

  De gemiddelde dagelijkse productie van de Nederlandse industrie lag afgelopen april 11 procent lager dan in dezelfde maand in 2019. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) dinsdag. Het is de grootste daling sinds half 2009.

  Vooral in de transportmiddelenindustrie is de productie flink gekrompen; daar is een afname van 50,8 procent te zien. Dit komt vooral door het stilvallen van veel autofabrieken door de coronacrisis. In de bedrijfsklasse 'reparatie, onderhoud en service' is een afname van 20,8 procent te zien, in de andere klassen is de krimp minder sterk. Alleen in de machine- en farmaceutische industrie is de productie toegenomen ten opzichte van april 2019.

  Rusland versoepelt lockdownmaatregelen ondanks stijgende cijfers

  Rusland versoepelt vanaf vandaag verschillende beperkingen die waren ingevoerd om de uitbraak van het coronavirus tegen te gaan. Zo wordt de lockdown in hoofdstad Moskou opgeheven. Daarnaast mogen winkels weer opengaan. Vanaf half juni zouden restaurants en cafés in het land weer open mogen.

  Rusland heeft na de Verenigde Staten en Brazilië het hoogste aantal vastgestelde besmettingen. Op maandag kwamen er bijna 9.000 nieuwe besmettingen bij. In Moskou, wat het epicentrum was van de uitbraak, lijken de strenge maatregelen effect te hebben gehad. Het aantal nieuwe besmettingen loopt daar terug.

  Lees ook: Geen werk, maar ook niet naar huis. Hoe overleven de gastarbeiders in Rusland?

  Minder zorgen bij ondernemers over voortbestaan bedrijf

  Het vertrouwen onder Nederlandse ondernemers over de toekomst van hun bedrijf is afgelopen maand sterk toegenomen. In veel branches steeg het aantal ondernemers dat denkt in de huidige economische situatie nog minstens een jaar te bestaan fors ten opzichte van de meting van april. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) dinsdag. In april waren veel bedrijven nog pessimistisch over het voortbestaan van hun bedrijf onder de toen geldende omstandigheden.

  De verdere versoepelingen van de coronamaatregelen op 6 mei spelen waarschijnlijk een belangrijke rol bij het opgeleefde optimisme, concluderen de onderzoekers van het CBS. Ook namen veel ondernemers zelf maatregelen, waarvan zij zelf kostenreductie en het hanteren van de anderhalvemeterregel de belangrijkste noemen. Met name in de detailhandel groeide het vertrouwen het nog minstens een jaar vol te houden, van 9 procent in april tot 65 procent in mei. Ook in de IT-dienstverlening en schoonmaakbranche hadden veel meer ondernemers vertrouwen in hun voortbestaan dan in april.

  Dat vertrouwen wordt niet in alle branches gevoeld. Ondernemers in de luchtvaart (2 procent), kansspelen en loterijen (6 procent) en in de reisbranche (10 procent) zijn nog altijd opvallend pessimistisch over de toekomst van hun bedrijf.

  Het laatste nieuws

  In dit blog houdt NRC de belangrijkste nieuwsontwikkelingen rond de coronacrisis bij. Dit waren de hoofdpunten van maandag:

  • Bij het RIVM zijn maandag drie nieuwe meldingen van gestorven coronapatiënten gedaan. Daarmee kwam het totaal aantal coronadoden in Nederland op 6.016. Het aantal coronapatiënten op de intensive care daalde het afgelopen etmaal met 4 tot 92. Er worden dagelijks „enkele Covid-patiënten” opgenomen, zei voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
  • De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 6,4 procent, berekent De Nederlandsche Bank (DNB). De economische klap door de coronacrisis is daarmee „bijna twee keer zo zwaar als die van de kredietcrisis”, aldus DNB-directielid Olaf Sleijpen die spreekt van „historisch dieptepunt”. In Spanje is de klap met in het ergste geval -15 procent krimp nog zwaarder.
  • De wereldeconomie krimpt naar verwachting met 5,2 procent, bleek uit een raming van de Wereldbank, de grootste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog.
  • Ondertussen hamert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erop dat landen over de hele wereld blijven strijden tegen het coronavirus. WHO-baas Ghebreyesus benadrukte dat hoewel het in het westen van Europa beter gaat, de situatie mondiaal gezien nog altijd verslechtert, onder meer in Oost-Europa, Centraal-Azië en vooral Latijns-Amerika. Volgens hem is het „geen tijd om gas terug te nemen”.

   

  Lees hier het blog van maandag terug
  [/up]