Laatste nieuws Covid-19

Wereldbank: coronacrisis zorgt voor ergste recessie sinds WOII

Sinds vorige week zijn restaurants en cafés weer geopend. Nederlandse kinderen kunnen weer naar school. Ook in andere landen worden versoepelingen van de coronamaatregelen doorgevoerd. Lees in dit blog de laatste ontwikkelingen in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op maandag 8 juni de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier het coronablog van dinsdag 9 juni

Dit was het belangrijkste nieuws van maandag:

 • Bij het RIVM zijn maandag drie nieuwe meldingen van gestorven coronapatiënten gedaan. Daarmee kwam het totaal aantal coronadoden in Nederland op 6.016. Het aantal coronapatiënten op de intensive care daalde het afgelopen etmaal met 4 tot 92. Er worden dagelijks „enkele Covid-patiënten” opgenomen, zei voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 • De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 6,4 procent, berekent De Nederlandsche Bank (DNB). De economische klap door de coronacrisis is daarmee „bijna twee keer zo zwaar als die van de kredietcrisis”, aldus DNB-directielid Olaf Sleijpen die spreekt van „historisch dieptepunt”. In Spanje is de klap met in het ergste geval -15 procent krimp nog zwaarder.
 • De wereldeconomie krimpt naar verwachting met 5,2 procent, bleek uit een raming van de Wereldbank, de grootste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog.
 • Ondertussen hamert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erop dat landen over de hele wereld blijven strijden tegen het coronavirus. WHO-baas Ghebreyesus benadrukte dat hoewel het in het westen van Europa beter gaat, de situatie mondiaal gezien nog altijd verslechtert, onder meer in Oost-Europa, Centraal-Azië en vooral Latijns-Amerika. Volgens hem is het „geen tijd om gas terug te nemen”.
 • WHO-chef: geen tijd om gas terug te nemen in strijd tegen virus

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hamert erop dat landen over de hele wereld blijven strijden tegen het coronavirus. Ruim zes maanden nadat de pandemie uitbrak is het „geen tijd om gas terug te nemen”, zei directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO maandag tijdens een online briefing over de pandemie, meldt persbureau Reuters.

  Ghebreyesus benadrukte dat hoewel het in het westen van Europa beter gaat, de situatie mondiaal gezien nog altijd verslechtert. In onder meer Oost-Europa, Centraal-Azië en met name Latijns-Amerika neemt het aantal besmettingen met Covid-19 nog altijd toe. De Amerikaanse WHO-epidemioloog Maria Van Kerkhove zei tijdens de briefing dat een „alomvattende aanpak” essentieel is in Zuid-Amerika.

  Ook de Ierse WHO-bestuurder Mike Ryan maakt zich grote zorgen over de verspreiding van het virus. Ryan riep maandag op tot sterk leiderschap in Latijns-Amerika en vroeg om internationale steun voor die regio. Volgens de WHO zijn wereldwijd nu ruim 400.000 mensen overleden aan het coronavirus. Van de ruim 7 miljoen vastgestelde besmettingen zijn bijna 3,5 miljoen mensen genezen, meldt de organisatie.

  Wereldbank: coronacrisis zorgt voor ergste recessie sinds WOII

  Door de coronacrisis gaat de wereldeconomie dit jaar met 5,2 procent krimpen, de grootste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat schrijft de Wereldbank in een maandag gepubliceerde raming. De klap zal drie keer zo zwaar zijn als tijdens de vorige economische crisis, berekende het instituut dat leningen aan ontwikkelingslanden verstrekt.

  De wereldwijde krimp zal volgens Wereldbank-bestuurder Ceyla Pazarbasioglu waarschijnlijk voor „langdurige littekens” zorgen. In grotere economieën zal de krimp met circa 7 procent het grootst zijn. Voor opkomende economieën en ontwikkelingslanden voorspelt de Wereldbank een gemiddelde krimp van 2,5 procent. Het zou de eerste keer in zes decennia zijn dat deze groep zwakkere landen tezamen met krimp te maken krijgt. Volgend jaar zou de wereldeconomie weer met 4,2 procent moeten groeien.

  De prognoses zijn echter met onzekerheid omgeven, waarschuwt het instituut. Als de pandemie lang voortduurt zullen de gevolgen groter zijn. Dat kan in het zwartste scenario leiden tot een mondiale krimp van 8 procent dit jaar. De grootste wereldwijde economische achteruitgang ooit, in 1945, bedroeg bijna 10 procent.

  NOC-NSF schrapt verkiezingen voor beste sporters van het jaar

  Het Sportgala, waarop de prijzen voor beste Sportman, Sportvrouw en Sportploeg van het Jaar worden uitgereikt, gaan dit jaar niet door. Dat heeft NOC-NSF maandag bekendgemaakt. Volgens de sportkoepel is er vanwege de coronacrisis „geen sprake van een volwaardig sportjaar”. Nederlandse sportprestaties uit 2020 gaan meetellen voor het Sportgala van 2021.

  Technisch directeur van NOC-NSF Maurits Hendriks spreekt van een „onontkoombaar besluit”. „Ook de sport is hard geraakt door het coronavirus. Naast het wegvallen van bepalende evenementen is er ook door heel veel sporters geruime tijd niet of anders getraind. Vanzelfsprekend besteden we eind van dit jaar aandacht aan de Nederlandse topprestaties die ondanks alles nog wel zijn geleverd. Op welke wijze dat gaat plaatsvinden zal de komende maanden worden bepaald.”

  Vorig jaar gingen de prijzen op het Sportgala naar Mathieu van der Poel (Sportman van het Jaar), Sifan Hassan (Sportvrouw van het Jaar) en de Nederlandse handbalsters (Sportploeg van het Jaar).

  Grote sportevenementen als de Olympische Spelen en het EK voetbal zijn vanwege de coronapandemie uitgesteld naar 2021. Het nationale en internationale clubvoetbal heeft maanden stilgelegen en wordt nu voorzichtig weer opgepakt. De Tour de France is opgeschoven naar de nazomer, terwijl Wimbledon helemaal niet doorgaat.

  Bibian Mentel, Kjeld Nuis en Suzanne Schulting tijdens het NOC*NSF Sportgala 2018. Foto Remko de Waal/ANP

  Vier coronapatiënten minder op de IC

  Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat op de intensive care ligt is het afgelopen etmaal met 4 afgenomen tot 92. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) op maandag.

  Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zegt dat dagelijks „enkele COVID-patiënten” worden opgenomen. „Indien dit beeld stabiel blijft, zal het totaal aantal Covid patiënten in het ziekenhuis nog verder dalen.”

  Verder zijn momenteel nog 365 mensen met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis die niet op de IC liggen. Dat zijn er 98 minder dan in het weekend.

  Spaanse economie krimpt flink en Franse regering steunt luchtvaartindustrie

  Een greep uit het coronavirus-gerelateerde nieuws uit het buitenland.

  • In het slechtste geval kan de Spaanse economie dit jaar met 15 procent krimpen, blijkt uit nieuwe ramingen van de centrale bank van het Zuid-Europese land. Dat meldt persbureau Bloomberg maandag. De anticoronamaatregelen in Spanje zijn streng en bovendien is het land grotendeels afhankelijk van de stilgevallen toerismesector. In het gunstigste scenario zal de economie dit jaar met 9 procent krimpen. Volgens de centrale bank gaat de economie in 2021 en 2022 hoe dan ook weer groeien. Vorig jaar groeide het Spaanse bbp met 2 procent.
  • De Franse regering gaat miljarden euro's uitgeven om de nationale luchtvaartindustrie te redden. Dat heeft minister van Transport Jean-Baptiste Djebbari zondag gezegd, bericht Bloomberg. Het geld is bedoeld voor vliegtuigmaker Airbus, vliegtuigmotorfabrikant Safran, techologiebedrijf Thales en honderden toeleveranciers. De ondernemingen hebben veel last van de coronacrisis. Franse media melden dat het zou gaan om een totaalbedrag van 10 miljard euro.
  • Rusland gaat de reisbeperkingen voor zijn inwoners iets verlichten. Russen die naar het buitenland moeten om daar te werken, studeren of voor familieleden te zorgen, krijgen weer toestemming de grens te passeren. Dat meldt persbureau Reuters. Eind maart gingen de Russische grenzen op slot. Ook in hoofdstad Moskou worden de maatregelen versoepeld. Zo mogen mensen weer de straat op wanneer ze dat willen en kunnen restaurants hun terrassen vanaf volgende week openen.

  Zeven personeelsleden jeugdgevangenis Spijkenisse besmet met coronavirus

  In jeugdgevangenis De Hartelborgt in Spijkenisse zijn zeven personeelsleden besmet geraakt met het coronavirus. Dat heeft de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) aan persbureau ANP bevestigd na berichtgeving van het AD. De negentig gedetineerden hebben vooralsnog geen symptomen die duiden op een besmetting met het virus. De medewerkers zouden elkaar hebben besmet en hebben op één iemand na milde klachten.

  De gedetineerden vertonen geen klachten. Foto Robin Utrecht

  Naar aanleiding van de uitbraak zijn inmiddels twintig andere personeelsleden getest. Zes van hen testten negatief, van de overige dertien is de uitslag nog niet bekend. De GGD in Spijkenisse gaat steekproefsgewijs nog eens dertig medewerkers testen op het virus dat Covid-19 veroorzaakt en neemt op basis daarvan mogelijk extra maatregelen. Er worden voorlopig in elk geval geen nieuwe plaatsingen gedaan en bezoek en verlof worden voorlopig uitgesteld.

  In de gevangenis gelden nu nog strengere regels. Om te voorkomen dat ‘de boeven’ gaan muiten, krijgen ze soms een extraatje, zoals een pakje shag.

  Van der Valk stopt met dinershows na uit de hand gelopen feest in Tiel

  Het Van der Valk-hotel in Tiel gaat geen dinershows meer aanbieden, omdat zo'n 'huiskamerarrangement' zaterdag uit de hand is gelopen. Een optreden van volkszanger John West voor negentig gasten in de eetzaal ontaardde in een dans- en feestpartij. De coronaregels werden daarbij niet altijd in acht te nemen, is te zien op videoplatform Dumpert. Het hotel heeft maandag zijn „oprechte” excuses aangeboden aan „alle betrokkenen”.

  Gasten konden bij het Tielse hotel een overnachting boeken inclusief diner en een aansluitend concert. De coronarichtlijnen laten dat toe: in hotels mogen meer mensen bijeen komen dan in restaurants en cafés, mits iedereen voldoende afstand houdt. Aanwezigen moesten een vragenlijst invullen en een temperatuurmeting ondergaan, laat manager van het hotel Annabel van der Valk weten aan Omroep Gelderland.

  Volgens Van der Valk ging het optreden van West „dik een uur goed”. „Het ging mis tegen het einde, toen de artiest door het publiek ging lopen. Mensen sloten daarbij aan.” Daarna werd het concert beëindigd, aldus Van der Valk. „Helaas hebben wij de situatie onderschat”, schrijft het hotel maandag op Facebook. Ook vergelijkbare arrangementen in andere vestigingen van de keten zijn geschrapt. Het management van John West komt nog met een reactie.

  RIVM: 3 nieuwe meldingen over coronadoden, 5 ziekenhuisopnames

  Het RIVM heeft de afgelopen dag drie nieuwe meldingen ontvangen over gestorven coronapatiënten. Dit zijn niet per se allemaal mensen die daadwerkelijk sinds zondagmiddag zijn overleden - vaak zit er een vertraging tot een sterfgeval en het rapporteren ervan. In totaal zijn in Nederland 6.016 mensen overleden aan Covid-19.

  Daarnaast zijn volgens het RIVM vijf Nederlanders met corona opgenomen in het ziekenhuis. Ook hierbij geldt dat er dikwijls sprake is van een vertraging in het melden. Al met al zijn 11.794 Nederlanders opgenomen (geweest) in het ziekenhuis vanwege een corona-infectie.

  Het aantal Nederlanders dat positief is getest op het coronavirus, is met 165 toegenomen tot 47.739. In werkelijkheid ligt het aantal besmettingen hoger. Vooral in de eerste maanden van de uitbraak werd lang niet iedereen met corona-achtige klachten getest. Op de intensive care lagen zondag nog 96 Covid-19-patiënten. Later op maandag komt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding met nieuwe cijfers.

  DNB verwacht 6,4 procent economische krimp

  De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 6,4 procent, verwacht De Nederlandsche Bank (DNB). Volgens DNB-directielid Olaf Sleijpen is de economische klap door de coronacrisis „bijna twee keer zo zwaar als die van de kredietcrisis”. Hij spreekt van een „historisch dieptepunt”.

  Lees hier het hele artikel: DNB: economie krimpt dit jaar met 6,4 procent

  Belgische tak bagage-afhandelaar Swissport vraagt faillissement aan

  Bagage-afhandelaar Swissport heeft maandag faillissement aangevraagd voor zijn Belgische tak. Het bedrijf verwerkt op de Brusselse luchthaven Zaventem bagage en verricht daar schoonmaakwerkzaamheden. Dat betekent dat een kleine 1.500 banen op de tocht staan: 1.309 afhandelaars en 160 schoonmakers.

  De Belgische afdeling van Swissport leed al jaren verlies, maar de „de wereldwijde instorting van de markt als gevolg van de coronapandemie” heeft het bedrijf de das om gedaan. Swissport zal wel de vrachtvluchten op de luchthavens van Brussel en Luik blijven verwerken.

  Het hoofdkantoor van Swissport Belgium in Brussel. Foto Olivier Hoslet/EPA

  Of in Nederland eenzelfde scenario mogelijk is, is niet bekend. Swissport Nederland was maandagmiddag niet bereikbaar voor commentaar. Bestuurder van FNV-luchtvaart Egon Groen zegt dat de vakbond geen signalen heeft dat de Nederlandse tak van Swissport op korte termijn eenzelfde lot wacht, maar het zou hem naar eigen zeggen niets verbazen als dat wel binnenkort zou gebeuren bij de een van de afhandelaars die actief zijn op Schiphol.

  Op de Amsterdamse luchthaven zijn vijf afhandelaars actief die gezamenlijk dertig procent van de bagage verwerken die het vliegveld passeert. De overige zeventig procent van de afhandeling is in handen van KLM.

  Proef met corona-app begint in vier Italiaanse regio's

  In vier Italiaanse regio's begint maandag een proef met een corona-app. De toepassing, die Immuni heet, is bedoeld om de contacten van mensen met een coronabesmetting op te sporen. Alle Italianen kunnen de app downloaden, maar de test beperkt zich tot de Abruzzen, Apulië, Ligurië en de Marken. De regering wil dat het programma eind juni in het hele land ingezet kan worden.

  De app is sinds de lancering vorige week door 2 miljoen Italianen gedownload, zegt het hoofd van de Italiaanse coronabestrijdingscommissie maandag tegen de Corriere della Sera. Zondag zei deze Domenico Arcuri al op televisie dat dat aantal te laag is. De app is volgens deskundigen pas effectief als 60 procent van de 60 miljoen inwoners hem gebruikt. Volgens Arcuri is de app niettemin „een erg handig onderdeel” van de strategie om een einde te maken aan de lockdown in Italië, waar verkeer tussen de regio's sinds vorige week weer is toegestaan en ook toeristen weer welkom zijn.

  Immuni registreert via bluetooth alle contacten van de gebruiker. In de vier proefregio's kan de app vanaf vandaag worden gebruikt voor het versturen van waarschuwingen. De behandelend arts van iemand die positief is getest, voert daarvoor de unieke tiencijferige code in van de coronapatiënt. De app waarschuwt dan iedereen die de voorbije twee weken gedurende minstens een kwartier binnen anderhalve meter van de geïnfecteerde is geweest. Dat gebeurt anoniem: wie wordt gewaarschuwd, krijgt niet de naam door van de besmette persoon in kwestie maar alleen het advies om een coronatest te ondergaan.

  Het invoeren van de Italiaanse corona-app was niet zonder moeilijkheden. Zo waren er technische problemen: de toepassing bleek niet op alle mobiele telefoons te werken. Ook ontstond er ophef over een vermeende stereotyperende afbeelding op de Immuni-website, waar een vrouw werd afgebeeld met een baby terwijl haar man op een laptop werkt.

  Een non met een mondkapje, handschoenen en een mobiele telefoon op het Sint-Pietersplein in Rome. Foto Yara Nardi/Reuters

  Pakistan ziet aantal besmettingen oplopen tot boven 100.000

  • In Denemarken mogen vanaf maandag vijftig mensen tegelijkertijd elkaar ontmoeten. Dat waren er eerst maximaal tien. In het land worden stapsgewijs de maatregelen die waren genomen tegen verspreiding van het coronavirus afgeschaald. Denemarken was begin maart een van de eerste landen in Europa die dergelijke stappen zetten. Sindsdien zijn voor zijn voor zover bekend 589 Denen overleden aan de gevolgen van Covid-19.
  • Luchtvaartmaatschappij Ryanair is niet van plan om vluchten van en naar het Verenigd Koninkrijk te schrappen, de Britse quarantaineregels ten spijt. Met ingang van maandag moet iedereen die op Britse bodem landt, verplicht twee weken in quarantaine. Volgens topman Michael O'Leary van de Ierse budgetmaatschappij boeken dagelijks duizenden Britse staatsburgers een vlucht. Maandagochtend zei de vaak controversiële O'Leary tegen Sky News: „Britten negeren massaal deze regels, omdat ze onzinnig zijn.”
  • Pakistan is volgens officiële cijfers de 100.000 besmettingen met het coronavirus gepasseerd en het aantal nieuwe gevallen schiet al bijna twee weken lang omhoog. Hoewel dat ten dele komt omdat er meer tests worden uitgevoerd, neemt de Pakistaanse regering wel maatregelen. Op plekken waar de al geldende maatregelen niet worden nageleefd, zijn winkels en markten gesloten. Planningsminister Asad Umar heeft volgens Reuters op een persconferentie gezegd dat er strenger zal worden gehandhaafd.
  • In India zullen daarentegen vanaf maandag juist weer maatregelen worden versoepeld, meldt persbureau AFP. Eind maart voerde de Indiase regering de grootste lockdown ter wereld in, voor alle 1,3 miljard inwoners. Een aantal deelstaten, zoals Maharashtra in het westen, houdt de lockdown nog in stand. Elders mogen onder meer gebedshuizen, winkelcentra en restaurants – mits ze zich aan strenge voorwaarden houden – maandag weer open. Van hygiënische voorschriften tot een beperkt aantal bezoekers en diensten op een dag. Experts vrezen dat het te vroeg gebeurt. In India zijn 256.611 besmettingen met het coronavirus bekend en 7.135 mensen overleden.

   

  In Pakistan werden mobiele testcentra voor het coronavirus ingericht, zoals hier in Islamabad. Foto Aamir Qureshi/AFP

  Industriële productie Duitsland loopt in april opnieuw flink terug

  De productie van de Duitse industrie is tussen maart en april gekelderd met bijna 18 procent. Daarmee zet de daling van 8,9 procent van een maand eerder sterker door. De daling van de productie in maart was al de sterkste terugloop sinds 1991, het beginpunt van de metingen van de Duitse industriële productie. Dat meldt persbureau AP op basis van cijfers van het Duitse ministerie van Economie.

  Bestellingen bij Duitse fabrieken liepen in april met ruim 25 procent terug, waar een maand eerder al een terugloop van 15 procent te zien was. De auto-industrie werd hierdoor hard geraakt. Volgens onderzoekinstituut Ifo verwachten Duitse fabrikanten dat hun productieniveau in de komende drie maanden nog verder zal dalen, al zal het in een langzamer tempo gaan dan voorheen. De Duitse coronamaatregelen worden momenteel langzaamaan versoepeld.

  Duitsland is - in tegenstelling tot bijvoorbeeld Italië, Frankrijk en Spanje – nooit overgegaan tot een volledige lockdown. Hoewel fabrieken konden openblijven, stokte de productie in meerdere gebieden desondanks voor een belangrijk deel. Onder meer omdat werkomstandigheden onveilig werden geacht, de leveringsketen niet meer goed liep of de vraag naar producten afnam.

  Maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te gaan, hebben de productie van de meeste Europese economieën flink onder druk gezet. De Duitse economie is zo in een recessie terechtgekomen. De regering maakte vorige week bekend een stimuleringsfonds van 130 miljard euro op te tuigen om de economie weer aan te wakkeren.

  Ballonnen en tekeningen op het raam bij heropening basisscholen

  De heropening van de basisscholen voor alle leerlingen is maandagochtend op meerdere plekken feestelijk verlopen. Bij basisschool De Sjofar in Apeldoorn werden de leerlingen onthaald met ballonnen en slingers en in het Drentse Valthermond kon men zelfs vanaf een afstand lezen dat de scholen weer helemaal open zijn. „Fijn om weer samen in de klas te zijn”, staat in gekleurde letters op de ramen van een van de basisscholen in het dorp.

  Voor basisschoolleerlingen is het niet verplicht om anderhalve meter afstand van elkaar te houden, wat betekent dat zij vanmorgen op het schoolplein konden „knuffelen en high fiven”. Wel moeten de leerlingen zich aan een aantal andere coronamaatregelen houden. Zo mogen ze bij het buitenspelen alleen met hun eigen klasgenoten spelen en moeten ze na schooltijd direct naar huis of de opvang. Ouders mogen bovendien niet op het schoolplein en in het schoolgebouw komen.

  Twitter avatar DeSjofar PCBO De Sjofar We mogen allemaal weer naar school! #welkom #desjofar https://t.co/pDguqaIcuR

  De basisscholen sloten op 16 maart na politieke druk omdat ouders en leerkrachten vreesden dat de scholen een brandhaard voor het coronavirus zouden kunnen zijn. Vanaf die dag volgden kinderen thuisonderwijs en hadden ze af en toe digitaal contact met hun juffen, meesters en klasgenoten. Op 11 mei gingen de scholen weer gedeeltelijk open, waarbij de anderhalvemetermaatregel van kracht was. Dit betekende voor veel leerlingen dat ze enkele dagen per week naar school mochten, of halve dagen les kregen.

  Hierop liet het RIVM onderzoek doen naar de verspreiding van het coronavirus onder jonge kinderen, waaruit afgelopen woensdag bleek dat er „geen aanwijzingen” zijn dat kinderen een belangrijke rol spelen in de verspreiding van het Covid-19-virus. Later op de dag maakte het kabinet bekend dat de scholen vanaf vandaag daarom weer volledig open mochten.

  Vlaamse minister wil dat thuiswerken voor ambtenaren de norm wordt

  Wat verandert maanden thuiswerken aan onze visie op ons werkende leven? Het is een vraag die al vaker de revue is gepasseerd sinds Covid-19 mensen dwong om te werken vanuit hun thuiskantoor. Wat de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur Bart Somer betreft, is het antwoord: veel. De minister van de Vlaamse deelregering wil dat ook ná de coronacrisis thuiswerken de norm blijft voor de bijna dertigduizend Vlaamse ambtenaren, schrijft de krant De Morgen maandag.

  Volgens Somers, die naast minister in de Vlaamse deelregering ook burgemeester van Mechelen is, zijn de voordelen van thuiswerken talrijk: personeel zou gelukkiger zijn en efficiënter werken. Ook is minder kantoorruimte nodig en hoeven werknemers minder te reizen waardoor het fileprobleem kleiner wordt. „Het is tijd dat we afstappen van de zeer klassieke kijk waarbij werken gelijkstaat met op het kantoor aanwezig zijn”, zegt de minister in de Vlaamse krant. „Het zijn de prestaties die tellen. Op dat vlak heeft de coronacrisis voor een grote psychologische omwenteling gezorgd op de werkvloer.”

  Somers verwijst in De Morgen naar een enquête die vorige week werd afgenomen onder bijna zevenduizend thuiswerkende Vlaamse ambtenaren. Ruim 70 procent van de respondenten vond dat werk en privé goed op elkaar was af te stemmen en 85 procent liet weten dat het in het algemeen goed met hen gaat. Ook zou uit onderzoek van de universiteit van Gent blijken dat werkgevers positief staan tegenover thuiswerken.

  Wat Somers betreft wordt thuiswerken niet verplicht maar wel de nieuwe norm. Om ambtenaren zich blijvend te laten ontwikkelen, trekt de Vlaamse minister extra geld uit voor digitale lesprogramma’s. Ook maakt hij geld vrij om leidinggevenden te leren hoe ze van afstand hun werknemers kunnen begeleiden.

  Minister Bart Somers tijdens een persconferentie in Brussel. Foto Laurie Dieffembacq

  Nieuw-Zeeland lijkt vrij van coronavirus

  Nieuw-Zeeland lijkt vrij te zijn van het coronavirus. De laatste patiënt in het land die met het virus was besmet, is maandag volgens persbureau AP genezen verklaard.

  Zeventien dagen geleden werd in Nieuw-Zeeland voor het laatst een nieuwe besmetting vastgesteld en maandag waren er voor het eerst sinds februari helemaal geen actieve gevallen meer. Gezondheidsautoriteiten waarschuwen dat nieuwe gevallen nog wel van buitenaf kunnen komen. Het land heeft zijn grenzen gesloten voor alle reizigers behalve staatsburgers en mensen met een permanente verblijfsvergunning, afgezien van enkele uitzonderingen.

  Ashley Bloomfield, directeur-generaal van het ministerie van Gezondheid, noemde de ontwikkeling „een belangrijke stap bij onze reis”, maar waarschuwde dat „waakzaamheid tegen Covid-19 geboden blijft".

  Volgens deskundigen heeft Nieuw-Zeeland succes geboekt bij de strijd tegen het coronavirus door een combinatie van de geïsoleerde ligging van het land en de snelle afkondiging van een strikte lockdown door de regering van premier Jacinda Ardern. In het land van 5 miljoen inwoners zijn in totaal ruim 1.500 gevallen van Covid-19 vastgesteld. 22 mensen zijn aan de ziekte overleden.

  Suriname perkt bewegingsvrijheid verder in

  Surinamers mogen de komende twee weken nog minder vrij bewegen, om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Alleen voor urgente gevallen mogen ze hun huis verlaten. Dat heeft Danielle Veira, directeur Nationale Veiligheid, zondagavond verklaard in Paramaribo.

  Verdere verscherping van de coronabeperkingen is nodig om de sterke groei van het aantal besmettingen van Covid-19 van de laatste week in te dammen. Zondag is het totaal aantal geregistreerde besmettingen in Suriname gestegen van 100 naar 122. Negen mensen zijn hersteld. Tot nu toe is voor zover bekend één Surinamer overleden aan de gevolgen van de longziekte.

  Het is de bedoeling dat de Surinamers de komende weken gespreid boodschappen doen. De eerste letter van de achternaam bepaalt wie op welke dag naar de winkel mag. Op woensdag en zondag blijven alle winkels in het land gesloten. Tijdens het winkelen moeten mensen verplicht een mondkapje dragen en anderhalve meter afstand in acht nemen. Ook dienen ze zich te kunnen legitimeren. Noodzakelijke bezoeken aan ziekenhuizen, apotheken en de politie zijn wel toegestaan.

  Mensen in financiële problemen kunnen een beroep doen op de overheid. Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting zal pakketten met eerste levensbehoeften verstrekken aan inwoners die zich gemeld hebben voor noodhulp.

  Lees ook: Gezondheidsadviseur Suriname hoopt op Nederlandse hulp bij coronabestrijding

  Welkom in een nieuw blog

  In dit blog houdt NRC maandag de belangrijkste nieuwsontwikkelingen rond de coronacrisis bij. Dit waren de hoofdpunten van zondag:

  • Zondag kreeg het RIVM twee nieuwe meldingen over coronadoden binnen. Het coronavirus heeft in Nederland nu voor zover bekend aan 6.013 mensen het leven gekost. Aan de situatie op de intensive care veranderde niets. Er lagen zondag 96 Nederlanders met Covid-19 op de IC, precies even veel als een dag eerder.
  • De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa wil in 2023 alle overheidssteun terug hebben betaald. Het concern gaat waarschijnlijk 9 miljard euro aan staatssteun ontvangen, geld dat nodig is om niet failliet te gaan tijdens de coronacrisis. „Tot het einde van het jaar verliezen we elk uur geld”, aldus topman Carsten Spohr.
  • Nederlanders zijn in principe vanaf 1 juli weer welkom op Curcaçao, net als burgers van een aantal andere Europese landen. Volgens de regering komt er wel een maximum aantal van tienduizend toeristen per maand. Wie aankomt op het eiland, moet eerste een coronatest ondergaan. Bij een positieve uitslag volgt een verplichte quarantaine van twee weken.

   

  Lees hier het blog van zondag terug