Commissie-Remkes: Nederland doet onvoldoende tegen stikstofuitstoot

Milieu Nederland moet volgens het Adviescollege Stikstofproblematiek de uitstoot van stikstof halveren en doelen om de natuur te beschermen wettelijk vastleggen.
Remkes presenteerde het eindrapport maandag.
Remkes presenteerde het eindrapport maandag. Foto Sem van der Wal/ANP

Nederland doet onvoldoende om de stikstofproblematiek voor de lange termijn aan te pakken. Tot die conclusie komt het Adviescollege Stikstofproblematiek onder leiding van oud-minister Johan Remkes in een maandag gepresenteerd eindrapport. Om de diversiteit van de natuur te beschermen, moet Nederland de uitstoot van stikstof halveren en tegelijkertijd serieus werk maken van natuurherstel. Het behalen van de natuurdoelen en de afname van stikstofuitstoot moeten bovendien wettelijk worden vastgelegd, aldus de commissie.

In het rapport ‘Niet alles kan overal’ schrijft het Adviescollege dat de huidige plannen van minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) niet ver genoeg gaan. De commissie kan zich naar eigen zeggen „niet aan de indruk onttrekken” dat de voorgestelde aanpak „overeenkomsten vertoont” met het PAS, het vorige stikstofbeleid dat door de rechter werd verworpen.

Schouten wilde dat binnen tien jaar in 50 procent van de natuurgebieden niet meer stikstof neerdaalt dan maximaal is toegestaan. Hiervoor zou de stikstofuitstoot met 26 procent moeten afnemen. Volgens de commissie-Remkes is dit onvoldoende en moet de emissie met 50 procent afnemen. Er is volgens het Adviescollege „robuust herstel” van Natura 2000-gebieden nodig om de economische activiteit in het land weer verantwoord terug op peil te kunnen brengen. Een van de suggesties voor dit herstel is om natuurgebieden uit te breiden.

Lees ook: Kabinet trekt 5 miljard extra uit om schade stikstof terug te dringen

‘Uitkopen veehouders moet selectief’

Ook bekritiseert de commissie het kabinetsplan om veehouderijbedrijven uit te kopen. Dit heeft volgens het Adviescollege alleen zin „als het gaat om bedrijven met een relatief grote dispositielast nabij kwetsbare en relatief zwaar belaste natuur”. De commissie-Remkes adviseert dan ook slechts „heel selectief” over te gaan op het uitkopen van dit soort bedrijven. In de huidige kabinetsplannen zou het initiatief bij de veehouder zelf liggen, volgens het Adviescollege moet de regering bij kwetsbare natuurgebieden dwingende maatregelen kunnen nemen.

In eerdere tussenrapporten adviseerde de commissie-Remkes de regering al om de maximumsnelheid te verlagen en de luchtvaart niet verder uit te breiden zolang vliegtuigen niet minder vervuilend worden. Dat eerste rapport leidde ertoe dat de regering de maximumsnelheid op de snelweg overdag terugbracht van 130 naar 100 kilometer per uur.