Belgische overheid belooft gratis ov-ritten, vervoerders weten van niets

In België heeft de zogeheten superkern – drie regeringspartijen plus de zeven grootste in de opppositie – zaterdag een aantal maatregelen aangekondigd die de Belgische economie en het binnenlands toerisme moeten stimuleren. Eén daarvan was een gratis Railpass, een soort tienrittenkaart, voor iedere Belg. Alleen wist vervoerder NMBS daar niet van.

„De manier waarop gisteren zonder enig overleg een beslissing is genomen”, twitterde topvrouw Sophie Dutordoir zondag, „stelt zeer ernstige vragen”. Ze schrijft bezorgd te zijn over de druk op het treinverkeer als straks iedere Belg tien keer een gratis treinrit mag maken. De vervoerder heeft volgens Dutordoir hard gewerkt aan het coronabestendig maken van het treinverkeer en zal die veiligheid „onder geen beding in gevaar laten brengen”. „De NMBS vraagt alle noodzakelijke hulp om elk risico op overbezetting van treinen en perrons te voorkomen.” Ook moeten er afspraken worden gemaakt met betrekking tot de logistiek.

Daarnaast is het de NMBS onduidelijk voor wiens rekening het gratis reizen door alle Belgen komt, zegt een woordvoerder tegen dagblad De Morgen. „En hoe geraken die Railpasses verdeeld onder de bevolking? Daarover is nog helemaal niets afgesproken.”

Tegen omroep VRT zegt een woordvoerder van vervoersminister François Bellot dat de tweet van Dutordoir „op zich niet nodig was”. De minister en bestuurder hebben dagelijks contact en het zaterdag bekendgemaakte plan moet nog worden uitgewerkt. „Uiteraard is de veiligheid en vlotheid van het treinverkeer altijd topprioriteit.” (NRC)