Tien doden bij aanval op behandelcentrum Mexico

Aanslag Bij een aanval op een centrum voor verslavingszorg in Mexico zijn tien mensen om het leven gekomen. Behandelcentra waren in het verleden vaker doelwit van drugsgerelateerd geweld.
Mexicaanse soldaten patrouilleren in de straten van Irapuato.
Mexicaanse soldaten patrouilleren in de straten van Irapuato. Foto Rebecca Blackwell/AP

Bij een aanval door een gewapende groep op een centrum voor verslavingszorg in de Mexicaanse deelstaat Guanajuato zijn zaterdagmiddag zeker tien mensen om het leven gekomen. Dat meldt persbureau Reuters. Volgens Mexicaanse media zijn ook op andere plekken in de provincie nog twee mensen om het leven gekomen en enkele anderen gewond geraakt door schietpartijen.

Lees ook: Mexicaanse kartels ontginnen Nederland om ‘crystal meth’ te koken

In de namiddag kwamen drie gewapende personen een behandelcentrum in de stad Irapuato, ten noordwesten van Mexico-Stad, binnen en openden het vuur. Daarbij kwamen tien mensen om het leven en raakten twee mensen gewond. Op vrijdagavond werd in een nabijgelegen stad ook al een hotel aangevallen. Ook werden schoten en een ontploffing gehoord bij een autobedrijf, waarna dat is uitgebrand.

In Guanajuato is het geweld opgelaaid door de strijd tussen een nieuwe bende en een al gevestigde bende. In 2019 was deze deelstaat met 61 moorden per 100.000 inwoners de meest gewelddadige deelstaat van Mexico, met voornamelijk schietpartijen tussen bendes onderling. Het lokale kartel Santa Rosa de Lima, enkele jaren geleden voortgekomen uit de georganiseerde oliediefstal, zou strijd voeren met het al langer bestaande Jalisco Nuevo Generación, dat bekend staat om het gebruik van bruut geweld.

Verandering

De staat Guanajuato doet het economisch goed, vanwege de bloeiende auto-industrie en de goede verbindingen voor export naar de Verenigde Staten. Die infrastructuur is ook een reden dat er gestreden wordt tussen de bendes.

De Mexicaanse president López Obrador heeft beloofd een einde te maken aan het drugsgeweld in zijn land. Hij heeft een nieuwe militaire eenheid opgezet. Die slaagt er vooralsnog niet in het geweld een halt toe te roepen.