Antiracismeprotesten

Duizenden mensen bij Black Lives Matter-protest in Amsterdam Zuidoost

In binnen- en buitenland wordt gedemonstreerd tegen politiegeweld en racisme. De protesten zijn een reactie op het overlijden van de Amerikaan George Floyd, die eind mei stierf nadat een agent minutenlang op zijn nek knielde. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de protesten tegen racisme en politiegeweld in de Verenigde Staten en daarbuiten is gesloten. Volg de laatste ontwikkelingen in ons nieuwe blog:

Antiracismeprotesten Amerikaanse autosportklasse NASCAR verbiedt Confederatievlag

Tienduizend mensen bij protest in Amsterdam

Op de Black Lives Matter-demonstratie in het Amsterdamse Nelson Mandelapark zijn woensdag naar schatting tienduizend mensen afgekomen. Volgens de gemeente Amsterdam biedt het park in stadsdeel Zuidoost voldoende ruimte om afstand tot elkaar te houden en doen demonstranten dat ook. De sfeer is gemoedelijk, voegt de gemeente toe.

Tijdens de demonstratie werden naast verschillende toespraken ook twee minuten stilte voor de slachtoffers van zinloos (politie-)geweld. Na de demonstratie van vorige week maandag op de Dam, werd dinsdag door gemeente en politie besloten de demonstratie van woensdag van het Anton de Komplein in Zuidoost te verplaatsen naar het Nelson Mandelapark. De gemeente en organiserende partijen hadden maakten daar ruimte voor 18.000 mensen.

De demonstratie in het Nelson Mandelapark verloopt gemoedelijk en vreedzaam. De inschatting is dat er ruim 10.000 mensen aanwezig zijn. Er is voldoende ruimte om afstand te kunnen houden. pic.twitter.com/xzeX4O8Mz3

— Gemeente Amsterdam (@AmsterdamNL) June 10, 2020

Korpschef Minneapolis kondigt hervormingen aan

De korpschef in Minneapolis, de Amerikaanse stad waar George Floyd door verstikking stierf, heeft woensdag aangekondigd dat er meer toezicht komt op agenten. Een nieuw systeem moet sneller inzicht bieden in het optreden van agenten waardoor „vroege signalen van wangedrag” snel kunnen worden geïdentificeerd. „Voor het eerst in de politiegeschiedenis krijgen leidinggevenden de mogelijkheid om direct te handelen als een agent zich misdraagt", zei politiechef Medaria Arradondo tijdens een persconferentie. Details over het nieuwe systeem gaf hij niet.

Verder benadrukte hij dat racisme in het korps hard moet worden aangepakt. „De zwarte gemeenschap heeft de zwaarste prijs betaald - en dat is met hun leven.”

Eerder deze week stemde een meerderheid van de gemeenteraad al in met de ontmanteling van de politie in zijn huidige vorm. De raadsleden willen een nieuw systeem van openbare veiligheid opzetten in hun stad. Het is nog niet bekend hoe dat eruit zou moeten komen te zien.

De gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, zei woensdag te verwachten dat hij deze week nog een handtekening zet onder hervormingsplannen van de politie. Zo komt er een verbod op het toepassen van een nekklem.

Lees ook: Geen cent voor de politie, als ze niet verandert

Meerdere beelden van Columbus vernield in de VS

Meerdere beelden van Christopher Columbus zijn tijdens acties tegen racisme in de VS vernield. Actievoerders in de stad Richmond, Virginia, trokken dinsdagavond (lokale tijd) een beeld om, melden lokale media. Vervolgens werd het beeld in brand gestoken en in een meer gegooid. In de stad Boston (Massachusetts) werd de beeltenis van Columbus onthoofd.

In Richmond spanden actievoerders meerdere lijnen om het monument om te trekken. Ook werd op het beeld de tekst 'Columbus vertegenwoordigt genocide' geverfd. Columbus wordt op veel plekken in de VS geëerd voor zijn 'ontdekking' van Amerika. De afgelopen jaren is echter steeds meer kritiek op de manier waarop de ontdekkingsreiziger wordt afgeschilderd. Columbus verhandelde zelf slaven en wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de genocide op de oorspronkelijke bevolking van Amerika.

In de Britse stad Bristol werd zondag tijdens een demonstratie tegen racisme een beeld van de zeventiende-eeuwse slavenhandelaar Edward Colston omgetrokken en in het water gegooid. Het stadsbestuur laat woensdag weten dat het vernielde monument uit het water zal worden gehaald en in een museum wordt geplaatst.

Het onthoofde beeld van Columbus in Boston. Foto Joseph Prezioso/AFP

Duizenden protesteren in Amsterdam Zuidoost

In het Nelson Mandelapark in Amsterdam Zuidoost is woensdagmiddag door naar schatting tienduizend mensen gedemonstreerd tegen systemisch politiegeweld en racisme. De demonstratie zou aanvankelijk plaatsvinden op het (kleinere) Anton de Komplein, maar werd in verband met de verwachte toeloop dinsdag verplaatst naar een park dat ruimte biedt aan meer mensen.

De gemeente Amsterdam had de organiserende partijen – onder meer Black Lives Matter en Kick Out Zwarte Piet – toestemming gegeven voor een bijeenkomst met zo'n 18.000 mensen, mits die zich zoveel mogelijk aan de in verband met het coronavirus geldende regels houden. Dat betekent dat mondkapjes verplicht zijn en anderhalve meter afstand tot elkaar houden ook. Op de Dam in het centrum van de hoofdstad gebeurde dat vorige week onvoldoende.

Terwijl het Nelson Mandelapark volliep, verweerde burgemeester Femke Halsema zich in de Amsterdamse gemeenteraad voor haar optreden rondom de demonstratie vorige week op de Dam. Die trok veel meer mensen dan was voorzien, maar Halsema besloot niet in te grijpen. De Amsterdamse VVD-fractie heeft daarom woensdag een motie van wantrouwen tegen haar ingediend.

 

Amerikaans woordenboek Merriam-Webster past definitie van racisme aan

De redactie van het bekende Amerikaanse woordenboek Merriam-Webster gaat de definitie van het woord 'racisme' aanpassen. De beslissing volgt op een verzoek van Kennedy Mitchum, een zwarte vrouw uit de stad Saint Louis, om in de omschrijving beter de onderdrukking van mensen van kleur te vatten. Redactiechef Peter Sokolowski bevestigt tegenover persbureau AFP woensdag dat Merriam-Webster gehoor zal geven aan de oproep.

Momenteel hanteert het woordenboek, dat sinds 1847 verschijnt, drie omschrijvingen waarmee racisme wordt gedefinieerd. De tweede omschrijving spreekt van „een doctrine of politiek programma gebaseerd op de aanname van racisme, en ingericht om deze principes na te leven” en „een politiek of sociaal systeem gebaseerd op racisme”. Dat dekt volgens Sokolowski enigszins de lading, maar raakt inderdaad nog te weinig aan het systeem van onderdrukking. Bij een volgende uitgave zal dat punt „nog duidelijker” worden toegelicht.

„Het is niet simpelweg een afkeer vanwege hun afkomst”, schrijft Kennedy Mitchum in een toelichting op Facebook. De onlangs afgestudeerde Mitchum deed het verzoek om de definitie van racisme aan te passen. „De huidige strijd is bewijs dat levens gevaar lopen vanwege een systeem van onderdrukking die hand in hand gaat met racisme.”

'IOC: protestgebaren tegen racisme tijdens Olympische Spelen niet toegestaan'

Sporters mogen tijdens de Olympische Spelen geen protestgebaren maken tegen racisme en discriminatie. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dinsdag gezegd tegen de Britse krant The Telegraph. Het IOC zegt ondanks de wereldwijde golf aan antiracismeprotesten, na de dood van George Floyd, vast te houden aan de richtlijnen die sinds jaar en dag gelden op de Spelen.

Artikel 50 van het Olympisch Handvest schrijft voor dat politieke en religieuze gebaren en protest op raciale gronden niet zijn toegestaan tijdens de Spelen. In januari publiceerde het IOC een document met extra richtlijnen rondom het artikel. Atleten en hun begeleiders mogen onder meer op het sportveld, in het olympisch dorp en bij de openings- en sluitingsceremonie geen kleding dragen met een politieke boodschap. Of atleten die toch een gebaar van protest maken ook daadwerkelijk worden bestraft, wil het IOC niet zeggen.

Lees ook: Knielen en armgebaren zijn in Tokio straks verboden

Veel sporters hebben zich de afgelopen tijd openlijk uitgesproken tegen racisme. Zo knielen de spelers en scheidsrechter voorafgaand aan wedstrijden in de Duitse Bundesliga rond de middencirkel als protestgebaar.

De Olympische Spelen zouden eigenlijk deze zomer plaatsvinden in Tokio. Vanwege de coronapandemie is het sportevenement een jaar uitgesteld.

‘Nederlandse overheid moet meer doen om discriminerend gedrag tegen te gaan’

De Nederlandse overheid moet meer doen om discriminerend gedrag in de samenleving tegen te gaan. Dat stelt het College voor de Rechten van de Mens in het jaarverslag van 2019 dat woensdag is gepubliceerd. Het college noemt discriminatie in Nederland een omvangrijk probleem dat structureel in de hele samenleving voorkomt. De huidige golf van antiracismeprotesten onderstreept volgens het college het probleem.

Lees ook: ‘Ook Nederland kent genoeg racisme’

Volgens het College passen twee op de drie mensen die te maken krijgen met discriminatie hun leven praktisch aan. Zo vermijden ze bepaalde plekken, passen hun kleding aan of lopen niet langer hand in hand over straat. Uit cijfers van het college blijkt dat bij 28 procent van de mensen die te maken krijgen met discriminatie in de openbare ruimte, dat op grond van hun etniciteit gebeurt.

Het College doet verschillende aanbevelingen aan de overheid om discriminerend gedrag tegen te gaan. Zo zou een coördinator moeten worden aangewezen voor de aanpak van discriminerend gedrag in de openbare ruimte en moeten professionals, zoals politieagenten, beter worden opgeleid. Ook moet de regering zich meer richten op preventief beleid en moeten effectieve interventieprogramma’s worden opgezet.

Topman CrossFit stapt op om uitspraken over Floyd

De Amerikaanse topman en oprichter van CrossFit, Greg Glassman, is dinsdag opgestapt nadat hij in opspraak was gekomen door een tweet over George Floyd. Het besluit komt nadat grote merken als Reebok de banden met het Amerikaanse bedrijf hadden verbroken vanwege Glassmans uitspraken.

In een reeks tweets maakte Glassman zijn vertrek bekend. Hij zei een ,,breuk geslagen te hebben” in de CrossFit-gemeenschap, en ook erkende hij met zijn uitspraken CrossFitters gekwetst te hebben. ,,Floyd is een held in de zwarte gemeenschap en niet slechts een slachtoffer, dat had ik moeten inzien”, liet Glassman dinsdag weten.

Twitter avatar CrossFit CrossFit .@CrossFitCEO: "I, CrossFit HQ, and the CrossFit community will not stand for racism. I made a mistake by the words I chose yesterday. My heart is deeply saddened by the pain it has caused. It was a mistake, not racist but a mistake.

Zaterdagavond tweette Glassman de tekst FLOYD-19, waarmee hij indirect de coronapandemie vergeleek met politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Enkele uren voor de tweet zou hij in een Zoom-gesprek met sportschooleigenaren zich hardop hebben afgevraagd waarom hij „om de dood van Floyd zou moeten rouwen”, aldus de BBC. Hij zou daaraan hebben toegevoegd dat dit alleen zou moeten „omdat het hoort”. De uitspraken lekten in de media uit. Daarop maakte onder meer Adidas AG, het moederbedrijf van Reebok, bekend niet meer met CrossFit te zullen werken.

CrossFit is een vorm van fitness die in de jaren negentig ontstond, waarbij de focus ligt op het werken aan kracht en conditie, vaak zonder fitnessapparaten.

Populaire Amerikaanse politieserie ‘Cops’ van de buis gehaald

Paramount Network heeft de politieserie Cops na 33 seizoenen van de buis gehaald. Dat meldt persbureau AP. Hoewel het netwerk verder geen toelichting geeft over de annulering van de show, zou de aanleiding de protesten tegen politiegeweld in de Verenigde Staten zijn.

Eind mei werd de show al tijdelijk van tv gehaald en op dinsdag liet het kanaal weten dat de serie definitief niet meer zal terugkeren. In de serie worden politieagenten in steden door de Verenigde Staten gevolgd op hun patrouilles. In de jaren negentig was de serie ook in Nederland te zien, op Nederland 2.

Cops is niet de enige politieserie in de VS die voorlopig niet meer wordt uitgezonden. Op dinsdag maakte de zender A&E al bekend te stoppen met Live PD, een serie waar agenten ook gevolgd worden door een cameraploeg.

Lees ook: Geen cent voor de politie, als ze niet verandert

Dodelijkste dag in zestig jaar in Chicago tijdens protesten

In de Amerikaanse stad Chicago zijn er op 31 mei binnen 24 uur 18 moorden gepleegd. Daarmee is het de dodelijkste dag in zestig jaar volgens onderzoekers van de University of Chicago. Op diezelfde dag vonden er rellen en plunderingen plaats in de stad, waar net als in andere Amerikaanse steden protesten tegen de dood van George Floyd uit de hand waren gelopen.

Volgens het onderzoek was het merendeel van de slachtoffers zwart. In een interview aan de Chicago Sun-Times zegt een van de onderzoekers: „Ik weet niet eens hoe ik het in context moet plaatsen. Het gaat verder dan alles wat we ooit hebben gezien.”

De toename van het aantal moorden zou te maken hebben met de protesten waar de politie in Chicago die dag zijn handen aan vol had. Op 31 mei kwamen in Chicago 65.000 meldingen binnen bij de alarmcentrale, 50.000 meer dan op een normale dag.

Chicago heeft een van de hoogste moordcijfers in de Verenigde Staten. In 2018 werden er 561 moorden gepleegd, wat meer is dan in New York en Los Angeles bij elkaar.

Lees ook: Amerikaanse steden stellen avondklok in na escalerende protesten

Veel belangstelling voor uitvaart Floyd in Houston

Circa vijfhonderd mensen hebben dinsdag in Houston de begrafenis bijgewoond van George Floyd, de man die eind mei om het leven kwam door een hardhandige arrestatie. „Dit was niet simpelweg een tragedie, het was een misdaad”, zei activist en predikant Al Sharpton tijdens de uitvaartdienst. Aanwezigen droegen mondkapjes, sommigen hadden exemplaren met de tekst „I can't breathe” - de uitroep die Floyd meerdere keren deed terwijl hij door agent Derek Chauvin tegen de grond werd gedrukt.

Bekijk hier een serie met foto's van George Floyds uitvaartdienst

Ook New York wil verbod op gebruik nekklem door politie

Een wetsvoorstel dat het gebruik van de nekklem door de politie verbiedt, is aangenomen door de New Yorkse volksvertegenwoordiging. Dat meldt persbureau Reuters dinsdag. Gouverneur Andrew Cuomo heeft laten weten de maatregel te steunen en het wetsvoorstel te willen ondertekenen.

De politiebond in New York heeft de nieuwe wet beoordeeld als een aanval op de politie. Eerder werd de nekklem door de politie al in de ban gedaan in de stad Minneapolis, waar George Floyd overleed doordat hij in een nekklem werd gehouden.

Trump: 75-jarige man die verwond werd door politie was misschien linkse 'provocateur'

De 75-jarige man die vorige week in de Amerikaanse stad Buffalo zwaargewond raakte doordat een agent hem op de grond duwde, was volgens president Donald Trump wellicht een „provocateur van Antifa”. Dat schrijft de president dinsdag op Twitter.

Trump suggereert bovendien dat de man, de vredesactivist Martin Gugino, zich misschien expres liet vallen. „Ik heb gekeken, en het ziet eruit alsof hij harder viel dan hij geduwd werd”, aldus Trump. „Het zou een valstrik kunnen zijn?” Trump zegt ook, zonder daar bewijs voor aan te voeren, dat Gugino op de beelden van het incident met een scanner de communicatie van de politie probeert te onderscheppen, om zo het politienetwerk „plat te leggen”.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Buffalo protester shoved by Police could be an ANTIFA provocateur. 75 year old Martin Gugino was pushed away after appearing to scan police communications in order to black out the equipment. @OANN I watched, he fell harder than was pushed. Was aiming scanner. Could be a set up?

Gugino stond afgelopen donderdag in Buffalo, in de staat New York, tegenover een groep agenten. Hij bleef staan toen de agenten hem naderden, waarna een van hen hem een duw gaf. Gugino struikelde, viel achterover en klapte met zijn hoofd op straat. Daar bleef hij roerloos liggen terwijl er bloed uit zijn hoofd stroomde. De agenten liepen voorbij zonder zich om hem te bekommeren. Het voorval werd gefilmd door een lokale nieuwssite.

Afgelopen maandag lag Gugino nog altijd in „ernstige, maar stabiele” toestand in het ziekenhuis, liet zijn advocaat weten aan een plaatselijk tv-station. Twee agenten werden vrijdag geschorst, nadat beelden van het incident naar buiten waren gekomen. Ze zijn inmiddels aangeklaagd voor mishandeling en ontkennen schuld.

Martin Gugino ligt bloedend op straat nadat een agent hem omver heeft geduwd. Foto Jamie Quinn/Reuters

Gemeente Antwerpen haalt beeld van Leopold II weg

Een standbeeld van koning Leopold II (1835-1909) is dinsdag uit de stadskern van Ekeren in de gemeente Antwerpen verwijderd. Het standbeeld van de koning werd in de afgelopen weken beklad met rode verf en in brand gestoken. Het is nu ondergebracht in het Antwerpse Middelheim Museum, waar het wordt gerestaureerd. Of het beeld terugkomt naar Ekeren is echter nog de vraag.

Volgens Vlaamse media heeft de burgemeester van Ekeren, Koen Palinckx, verklaard over de terugkeer van het standbeeld overleg gepleegd zal worden. Het zou kunnen dat het beeld in het museum blijft. Palinckx zei in 2017 tegenover Terzake TV nog dat het niet mogelijk is om de geschiedenis te veranderen door standbeelden te verwijderen. „Je gaat de klok daarmee niet terugdraaien.”

De reden voor de woede van demonstranten is dat Leopold II een schrikbewind overzag in zijn privébezit Congo-Vrijstaat, waar de inheemse bevolking werd tewerkgesteld in onder andere de rubberplantages. Standbeelden van de vroegere koning zijn de afgelopen dagen in verschillende Belgische plaatsen beklad. Ook in musea zijn beelden van Leopold II niet veilig: in de tuin van het Afrikamuseum in Tervuren werd een beeld beklad met verf, meldde VRT News vorige week.

Het beeld van koning Leopold II in Ekeren, afgelopen vrijdag. Het beeld werd beklad en in brand gestoken. Foto Olivier Hoslet/EPA

Black Lives Matter-demonstratie in de Bijlmer verplaatst naar grotere locatie

Een demonstratie tegen racisme en politiegeweld in de Bijlmer komende woensdag is vanwege grote belangstelling verplaatst. Het Black Lives Matter-protest zou aanvankelijk op het Anton de Komplein gehouden worden, maar is nu verplaatst naar het aangrenzende en grotere Nelson Mandelapark. Dat heeft de gemeente in overleg met de organisatie besloten, meldt het Parool dinsdag.

Met inachtneming van de coronamaatregelen zouden op het Anton de Komplein maximaal drieduizend demonstranten passen. Op Facebook hebben ondertussen zesduizend mensen zich geïnteresseerd getoond in de demonstratie in de Bijlmer. Volgens de regionale zender AT5 is voor de nieuwe locatie gekozen om te voorkomen dat er „taferelen ontstaan zoals bij het protest op de Dam”.

Vorige week kwamen in het centrum van Amsterdam onverwachts duizenden mensen bijeen op de Dam om te protesteren tegen racisme en politiegeweld. Het verkeerd inschatten van het aantal demonstranten en het besluit het protest niet te ontbinden kwam burgemeester Femke Halsema op veel kritiek te staan. Door de drukte was het voor veel mensen onmogelijk om afstand te houden.

Lees ook: Halsema heeft heel wat uit te leggen, vinden vriend en vijand

Beeld controversiële generaal Lee uit voormalige Confederatie-hoofdstad mag niet weggehaald

Het standbeeld van de controversiële Confederatie-generaal Robert E. Lee in Richmond, Virginia, mag de komende tien dagen niet weggehaald worden. Dat heeft de rechter in Richmond maandag bepaald, meldt The Washington Post. Te midden van antiracismeprotesten, ook bij het beeld zelf, kondigde gouverneur Ralph Northam van Virginia vorige week aan het beeld weg te halen.

Het beeld staat al zo'n 130 jaar in de voormalige hoofdstad van de Confederatie. Omwonenden werden eerder deze week geïnformeerd dat het weggehaald zou worden.

Lees meer over de discussie rondom het neerhalen van standbeelden: Beeldenstorm tegen ‘foute’ historische figuren

Reden voor weigering door de rechter is een document dat de stad in 1890 ondertekende. In de akte zou de stad beloofd hebben het beeld „trouw te bewaken en liefdevol te beschermen”. De zaak tegen het weghalen van Lee's beeld, dat ruim vier meter hoog is en op een voetstuk van vijftien meter staat, werd aangespannen door een achterkleinzoon van ondertekenaars van de akte uit 1890.

Generaal Lee voerde de Zuidelijke staten aan tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865). Zij verzetten zich destijds tegen de afschaffing van de slavernij. Veel Confederatiesymbolen, zoals de vlag, worden vandaag de dag nog gebruikt door extreem-rechts.

De discussie over het weghalen van Confederatiemonumenten woedt al jaren in verschillende Amerikaanse steden. Oproepen en plannen voor verwijdering van soortgelijke beelden leidden op verschillende momenten tot tegenreacties door betogers. De demonstraties van duizend extreem-rechtse, bewapende betogers in Charlottesville in 2017 zijn hiervan het bekendste voorbeeld: bij deze protesten, gehouden tegen de verwijdering van het standbeeld van Lee in die stad, vielen uiteindelijk drie doden.

Een afbeelding van George Floyd werd eerder deze week geprojecteerd op het standbeeld van Robert E. Lee in Richmond, Virginia. Het beeld is een verzamelpunt geworden voor antiracismeprotesten. Foto Steve Helber/AP

Halsema stelt onafhankelijk onderzoek in naar demonstratie op de Dam

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft in een brief aan de raad laten weten dat er een extern onderzoek komt naar de manier waarop de politie en de gemeente zijn omgegaan met de demonstratie tegen racisme op de Dam. Bij die demonstratie vorige week maandag kwamen veel meer mensen opdagen dan vooraf werd verwacht, waardoor de sociale afstandsmaatregelen niet in acht genomen konden worden. Woensdag houdt de raad een spoeddebat over die kwestie.

Volgens Halsema wisten de gemeente en de politie niet dat er zoveel mensen zouden komen. Op basis van aanmeldingen op sociale media ging de politie uit van zo’n zevenhonderd aanwezigen. Hoeveel mensen er precies aanwezig waren, moet uit het onderzoek blijken. „Had de driehoek een realistische inschatting gehad dan was er een alternatief plan gemaakt, bijvoorbeeld door een andere locatie aan te wijzen”, schrijft Halsema.

De politie greep niet in omdat er volgens hen voelbare spanning was op de Dam. Er zouden „radicale antifascistische activisten” aanwezig zijn geweest en er zou weinig voor nodig zijn geweest „om het een en ander te laten ontbranden”.

Bij de GGD in Amsterdam zijn er voorlopig nog geen aanwijzingen dat de demonstratie op de Dam tot nieuwe besmettingen heeft geleid. „De meeste mensen zullen hooguit vluchtige blootstelling hebben gehad en lopen laag risico op besmetting indien er besmette personen aanwezig waren”, schrijft de Amsterdamse burgemeester in de brief.

Lees ook deze analyse: Halsema heeft heel wat uit te leggen, vinden vriend en vijand

Presidentskandidaat Joe Biden ontmoet familie George Floyd

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft maandag nabestaanden van George Floyd ontmoet in Amerikaanse stad Houston. Volgens de advocaat van de familie betekende het gesprek van een uur „de wereld” voor hen. Biden „luisterde en deelde hun pijn”, is te lezen op Twitter.

Biden was uit zijn thuisstaat Delaware naar Texas afgereisd, waar een wake voor Floyd werd gehouden. Honderden mensen namen daar afscheid van de overleden arrestant, wiens goud gekleurde kist was neergezet in een kerk. Dinsdag wordt hij begraven. Biden zal daar zelf niet bij aanwezig zijn, maar heeft wel een toespraak opgenomen die wordt getoond tijdens de dienst.

Pictured after meeting with #GeorgeFloyd’s family: VP @JoeBiden, @TheRevAl, @AttorneyCrump, Rep. @CedricRichmond, and Roger Floyd (George Floyd’s uncle) pic.twitter.com/KJvsrTEORt

— Ben Crump (@AttorneyCrump) June 8, 2020

Sinds de protesten in de nasleep van de dood van George Floyd heeft Biden opgeroepen tot hervormingen tegen „systemisch racisme” bij de politie. Tegelijkertijd liet zijn campagneteam maandag weten dat de voormalig vicepresident niet vindt dat er minder geld naar de politie moet, zoals veel actievoerders eisen. President Donald Trump heeft zover bekend geen ontmoetingen op de planning staan met de familie van Floyd.

Zitprotest in Middelburg verloopt rustig

Een groep van zo'n achthonderd mensen heeft maandag een protestactie tegen racisme gehouden op het Abdijplein in Middelburg. Het ging om zogenoemde sit-in waarbij demonstranten aan het einde van de middag massaal op de grond zaten. De actie, die ongeveer een uur duurde, verliep volgens persbureau ANP rustig en aanwezigen behielden voldoende afstand van elkaar. Op het plein zouden eigenlijk maar vijfhonderd mensen worden toegelaten, dat werden er uiteindelijk zo'n achthonderd. Ook buiten de poorten verzamelden zich veel mensen die niet meer het plein op konden komen.

Agent verdacht van moord op George Floyd voor het eerst voor de rechter

De Amerikaanse agent die verdacht wordt van de moord op George Floyd is maandag voor het eerst voor de rechter verschenen in Minneapolis. Voor Derek Chauvin, die negentien jaar voor de politie werkte, werd een borgtocht vastgesteld van 1,25 miljoen dollar (ongeveer 1,11 miljoen euro), melden Amerikaanse media. Op 25 mei drukte de voormalig agent bijna negen minuten zijn knie op de nek van Floyd waardoor de zwarte man overleed.

Een foto van Derek Chauvin, de oud-agent bij wie op video werd vastgelegd hoe hij George Floyd in een nekklem zette. Foto AFP

Chauvin (44) was via een videoverbinding aanwezig bij de zitting, die slechts een kwartier duurde. Volgens justitie van de staat Minnesota is er sprake van een vluchtrisico gezien „de ernst van de aantijgingen” en de publieke opinie over de oud-agent. Sinds de dood van Floyd zijn verspreid door de VS en in veel andere landen protesten uitgebroken tegen racisme en politiegeweld. De advocaat van Chauvin ging niet in tegen het besluit. De volgende zitting is op 29 juni.

Vier dagen na de dood van Floyd werd Chauvin aangeklaagd voor moord. Drie oud-collega's die aanwezig waren bij het incident worden vervolgd voor medeplichtigheid. Ook zij zitten momenteel vast en voor hen is een borgtocht van 1 miljoen dollar vastgesteld.

Democraten knielen in het Capitool bij het herdenken van George Floyd

Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi heeft maandag in het Capitool in Washington DC met een groep andere Democratische Congresleden geknield uit solidariteit met de antiracismeprotesten in de VS. Daarbij waren ze 8 minuten en 46 seconden stil, de tijd dat een witte agent zijn knie op de nek van de zwarte Amerikaan George Floyd drukte waarna hij overleed. Ook de Democratische leider in de Senaat, Chuck Schumer, deed mee aan de actie.

De symbolische geste van take a knee werd in 2016 ingezet door Colin Kaepernick, de zwarte american-footballspeler, uit protest tegen ongelijke behandeling van gekleurde mensen en het politiegeweld waarmee minderheden in verhouding vaker te maken krijgen. Dat deed hij tijdens het zingen van het Amerikaanse volkslied, wat door sommige Amerikanen werd gezien als een belediging. President Donald Trump heeft zich herhaaldelijk uitgesproken tegen het knielen.

De Democraten presenteerden maandag wetgeving om politiegeweld harder en sneller aan te pakken. Zij willen dat wandaden door agenten beter geregistreerd worden en de nekklem zou volledig in de ban moeten worden gedaan. Naar verwachting kunnen deze hervormingen op weinig steun rekenen van Republikeinen.

Congressional Democrats take a knee as they observe a nearly nine minute moment of silence for George Floyd at Emancipation Hall at the U.S. Capitol. https://t.co/JnqDlzMFDq pic.twitter.com/8CBdgtLUjz

— ABC News (@ABC) June 8, 2020

Correctie (9 juni 2020): In een eerdere versie van dit stuk stond dat Colin Kaepernick in 2017 voor het eerst knielde tijdens het volkslied. Dat moest 2016 zijn. Ook stond er ten onrechte dat Kaepernicks statement gericht was tegen ongelijke behandeling van sporters met een minderheidsachtergrond. Hierboven is dit aangepast.

F1-coureur Hamilton: alle beelden van slavenhandelaren moeten weg

De Britse Formule 1-coureur Lewis Hamilton heeft opgeroepen alle standbeelden van slavenhandelaren weg te halen. „Alle beelden van racistische mannen die geld verdienden met het verkopen van menselijke wezens moeten omver worden getrokken!”, schreef de coureur zondagavond op Instagram. De sporter reageerde op de vernieling van een omstreden standbeeld van slavenhandelaar Edward Colston in de Britse stad Bristol.

Hamilton tijdens een persconferentie. Foto Loren Elliott/Reuters

Hamilton liet op zijn Instagram-pagina blijken dat hij het eens is met de betogers die zondag het beeld van Colston omver trokken en in de rivier de Avon gooiden. „Ons land vereerde een man die Afrikaanse slaven verkocht!”, schrijft hij onder een foto van het vallende beeld. „Welk beeld is hierna aan de beurt?” Daarna benadrukt Hamilton wel dat de beelden op een „vreedzame manier” moeten worden verwijderd.

De afgelopen dagen heeft de coureur zich via sociale media fel uitgelaten over „de totale minachting” voor de levens van zwarte mensen. Hij sprak ook zijn afkeur uit voor witte collega's die zich wat hem betreft onvoldoende publiekelijk achter de antiracismeprotesten hadden geschaard. Hamilton kreeg bijval van andere coureurs, die zich alsnog uitspraken tegen racisme. De 35-jarige Brit is een van de weinige donkere coureurs die in de Formule 1 hebben geracet. Met zes wereldtitels en 84 overwinningen is hij één van de meest succesvolle rijders uit de geschiedenis van de sport.

Bekijk dit BBC-interview van eind jaren negentig, waarin Hamilton vertelt over het racisme waarmee hij te maken kreeg:

Aangifte tegen rapper Akwasi om speech over trappen Zwarte Piet

Tegen rapper Akwasi is aangifte gedaan vanwege uitspraken die hij vorige week deed in zijn speech tijdens het antiracismeprotest in Amsterdam. De artiest zei toen dat als hij een zwarte piet zou zien, hij hem „hoogstpersoonlijk op zijn gezicht” zou trappen. Volgens degene die de aangifte deed, zette Akwasi hiermee aan tot haat en geweld. Dat meldt een woordvoerder van de Amsterdamse politie.

Het Openbaar Ministerie kijkt nu of er inderdaad sprake is van strafbare feiten. Als dit zo is, zal de politie verder onderzoek doen. Er zijn nog meer mensen die aangifte willen doen tegen Akwasi, het is onbekend hoeveel. De indieners moeten eerst hun motivatie eerst mondeling toelichten voordat de aangiftes officieel worden.

Akwasi ontving naar aanleiding van zijn toespraak via sociale media zowel bijval als dreigementen. Volgens zijn manager overweegt Akwasi zelf ook aangifte te doen vanwege de dreigementen. De uitspraken van de rapper moeten volgens zijn manager „worden gezien als een oproep tot verzet, niet tot geweld”.

„Zolang er Nederlanders zijn die zich in blackface schminken rondom een kinderfeest, voelt dat voor vele Nederlanders als een klap in het gezicht”, zegt de manager van de rapper. „Aan die emotie heeft Akwasi woorden willen geven in zijn speech.”

Akwasi spreekt demonstranten toe op de Dam. Foto Nico Garstman/ANP

D66 wil verbod op nekklem en stelt 'torenhoge' boetes op racisme voor

D66 wil dat er een verbod komt op het gebruik van de nekklem door de politie. Dat heeft partijleider Rob Jetten maandag gezegd. Het voorstel is onderdeel van een aantal veranderingen die volgens D66 doorgevoerd moeten worden in de strijd tegen racisme en politiegeweld.

Met de voorstellen reageert D66 op de protesten die de Verenigde Staten in hun greep houden sinds de Amerikaan George Floyd overleed nadat een agent minutenlang op zijn nek knielde. De nekklem is in Nederland ook omstreden, onder meer vanwege het overlijden van Mitch Henriquez. Hij stierf in 2015 nadat hij bij zijn arrestatie in een nekklem was gelegd door agenten. De methode is momenteel niet verboden in Nederland, hoewel agenten er ook niet op worden getraind.

Verder stelt D66 onder meer voor dat er „torenhoge boetes” moeten komen te staan op het op racistische gronden benadelen van mensen op de woning- of arbeidsmarkt. Als er sprake is van racisme bij makelaars of uitzendbureaus, zouden de boetes moeten oplopen tot 10.000 euro. Verder vindt de partij dat officieel erkend moet worden dat racisme in Nederland is geïnstitutionaliseerd.

Een demonstratie van de nekklem. Foto Sander Koning/ANP

Man rijdt in op antiracismeprotest Seattle en schiet op demonstrant

Een man is zondagavond ingereden op een antiracismeprotest in de Amerikaanse stad Seattle en heeft vervolgens vanuit zijn auto op de demonstranten geschoten. Dat melden lokale media. Er is één demonstrant gewond geraakt doordat hij door een kogel werd geraakt.

In een video van vlak na het incident vertelt het 27-jarige slachtoffer, die in zijn arm werd geraakt, al lopend dat hij zijn mededemonstranten probeerde te verdedigen. Op een foto is te zien hoe hij aan de bestuurderskant met de auto van de schutter meerent en met een hand naar binnen reikt. Hij is door aanwezige hulpverleners in stabiele toestand naar het ziekenhuis gebracht. De dader, wiens motief onbekend is, is aangehouden.

Honderden demonstranten kwamen zondag samen in de stad aan de westkust van de Verenigde Staten om te demonstreren tegen geïnstitutionaliseerd racisme en politiegeweld. Net als in andere steden roepen demonstraten in Seattle het lokale bestuur nu op om geen gemeenschapsgeld meer in het lokale politiekorps te investeren.

New York kort op budget politie

New York heeft zondag aangekondigd te zullen korten op het budget van de politie en wil het geld dat daarmee vrij komt beschikbaar stellen voor jeugdontwikkeling en sociale diensten voor Afrikaans-Amerikaanse gemeenschappen. Burgemeester Bill de Blasio: „Dit college heeft al veel dingen veranderd aan de politie in onze stad, maar er is duidelijk nog werk te doen in het versterken van het vertrouwen tussen de politie en de New Yorkers.”

In New York wordt net als in tientallen andere Amerikaanse steden al twee weken gedemonstreerd tegen geïnstitutionaliseerd racisme en politiegeweld. Groepen die zondagmiddag vreedzaam door het centrum van Manhattan trokken, hadden volgens persbureau Reuters borden met slogans als „financier scholen, niet de politie”. De Blasio wil behalve een korting op het budget ook het takenpakket van de politie herzien. Zo wil hij bijvoorbeeld de handhaving van illegale straatverkoop uitbesteden, zodat de politie zich kan concentreren „op echte criminaliteit”. In 2014 verstikten vier New Yorkse agenten de zwarte Eric Garner, die ze staande hadden gehouden omdat hij op straat sigaretten verkocht.

Avondklok

Tijdens de protesten die uitbraken na de dood van de net als Garner zwarte en ongewapende George Floyd in Minneaepolis, twee weken geleden, botsten de politie en demonstranten in New York een aantal keer stevig. Daarom hanteerde de stad een aantal dagen een avondklok, maar die heeft De Blasio zondag opgeheven. De gemeenteraad zal zijn plannen voor hervorming van de politie nog moeten goedkeuren.

De New York Police Department (NYPD) heeft op jaarbasis bijna zes miljard dollar te besteden. Hoeveel De Blasio daar precies op wil beknibbelen is nog niet geheel duidelijk. Vorige week publiceerde een financieel toezichthouder van de gemeente New York een plan om de komende vier jaar telkens 265 miljoen te bezuinigen en het geld naar de meest kwetsbare gemeenschappen te sluizen.

BREAKING: @NYCMayor announces new policing reforms in New York City: pic.twitter.com/aWQgz0NBDK

— City of New York (@nycgov) June 7, 2020

Meerderheid gemeenteraad Minneapolis belooft politie te hervormen

Een meerderheid van de gemeenteraad van de Amerikaanse stad Minneapolis heeft zich zondag bij een protestmars uitgesproken voor ontmanteling van de politie in zijn huidige vorm - een belangrijke stap met het oog op de demonstraties tegen politiegeweld. Negen van de twaalf raadsleden van de stad schaarden zich achter het idee, melden Amerikaanse media.

De raadsleden willen een nieuw systeem van openbare veiligheid opzetten in hun stad, waar de politie al lange tijd wordt beschuldigd van racisme. De dood van de zwarte en ongewapende George Floyd – twee weken geleden slachtoffer van politiegeweld in Minnaepolis – heeft aanleiding gegeven tot hevige protesten in de Verenigde Staten en daarbuiten.

Volgens de raadsleden kan het huidige politiestelsel niet worden hervormd, verklaarden ze zondag tegenover betogers in een park in de stad. Ze beloofden „het proces te beginnen” om de politie in zijn huidige vorm te ontmantelen. „We gaan een einde maken aan het huidige politiesysteem", verklaarde raadslid Alondra Cano op Twitter.

Twitter avatar MplsWard9 Council Member Alondra Cano, City of Minneapolis A veto-proof majority of the MPLS City Council just publicly agreed that the Minneapolis Police Department is not reformable and that we're going to end the current policing system.

„Het is duidelijk dat ons politiesysteem onze gemeenschappen niet veilig houdt”, zei Lisa Bender, voorzitter van de raad. „Onze pogingen tot hervorming in kleine stappen hebben gefaald.” Het politiekorps van Minneapolis bestaat uit ongeveer 800 mensen.

Activisten bepleiten al jarenlang drastische hervormingen van politiemachten in de VS, die volgens hen te gemilitariseerd zijn en te hardhandig optreden. De slogan 'Defund the police' is daarbij een oproep om miljarden dollars die elk jaar worden besteed aan politiekorpsen op andere manieren in te zetten. Een stap in die richting in Minneapolis zou een doorbraak betekenen.

Demonstranten in de Amerikaanse stad Minneapolis roepen zaterdag onder het motto 'Defund the police' op tot ontmanteling van de politie in de stad. Foto Stephen Maturen / Getty Images / AFP

Het is niet de eerste keer dat een Amerikaanse stad overweegt de politie te ontmantelen. In Ferguson, Missouri, waar een witte agent in 2014 de 18-jarige zwarte man Michael Brown doodschoot, is het ook overwogen. Daar werd uiteindelijk besloten de politie in stand te houden, maar grondig te hervormen.

De staat Minnesota, waar Minneapolis ligt, heeft naar aanleiding van de dood van George Floyd een onderzoek ingesteld naar hoe de politie van de stad met burgerrechten omgaat. De stad heeft wurggrepen en nekklemmen verboden. Burgemeester Jacob Frey van Minneapolis zei dit weekend dat hij geen voorstander is van een „volledige afschaffing” van de politie. Betogers jouwden hem daarop uit en scandeerden „schande, schande!”

Chef opinie New York Times weg na publicatie omstreden artikel

De chef opinie van The New York Times is opgestapt en zijn plaatsvervanger is overgeplaatst, heeft de krant zondag bekendgemaakt. De aankondiging volgt op een hevige controverse naar aanleiding van de publicatie van een opiniestuk van de Republikeinse senator Tom Cotton, waarin hij opriep tot de inzet van het leger in Amerikaanse steden waar protesten tegen racisme zijn uitgelopen op geweld.

Eind vorige week liet The New York Times weten dat het artikel 'Send in The Troops', „niet aan de standaarden van de krant” voldeed. Het bevatte volgens de krant onder meer misinformatie over de oorzaken van ongeregeldheden, die indruiste tegen de eigen verslaggeving. Dat het toch was gepubliceerd, werd geweten aan „een overhaast redactieproces”.

James Bennet, die de opinieredactie van de krant sinds mei 2016 leidde, had de publicatie ervan verdedigd in een essay, met het argument dat de opiniepagina's diverse perspectieven moeten weergeven. Tientallen medewerkers van de krant tekenden echter protest aan. Zijn plaatsvervanger, James Dao, is overgeplaatst naar de nieuwsredactie.

Uitgever A.G. Sulzberger van The New York Times sprak in een interne e-mail van „een grote hapering van ons redactieproces", meldt The Washington Post. Hij noemde het opiniestuk van Cotton, een senator namens de staat Arkansas, daarin niet. President Donald Trump, die The New York Times als een vijand beschouwt, wees zondagavond op de rel bij de krant in een tweet, waarin hij het stuk van Cotton „uitstekend” noemde.

Zeker 150 arrestaties na rellen in Brussel

De politie van Brussel heeft zeker 150 arrestaties verricht nadat een demonstratie tegen racisme en politiegeweld uitliep op ongeregeldheden. Dat heeft burgemeester Philippe Close zondagavond verklaard, meldt AP.

Close weet de rellen, waarbij ook winkels werden geplunderd, aan „delinquenten met als enige doel de sfeer te verzieken en dingen stuk te maken", schreef hij op Twitter.

Twitter avatar PhilippeClose Philippe Close Het vreedzame eerbetoon aan George Floyd wordt verstoord door groepen delinquenten met als enige doel de sfeer te verzieken en dingen stuk te maken. Onze politie is talrijk aanwezig en gaat over tot arrestaties om de rust zo snel mogelijk te laten terugtreden.

De ongeregeldheden volgden op een vreedzame demonstratie waar ongeveer tienduizend mensen aan deelnamen. Camerabeelden worden bestudeerd om mogelijk nog meer relschoppers op te sporen. Maandag wordt geïnventariseerd hoe groot de schade is.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog brengt NRC het belangrijkste nieuws over de antiracismeprotesten die wereldwijd zijn ontstaan naar aanleiding van de dood van George Floyd in de Verenigde Staten.

Lees hier het vorige blog terug: Britse demonstranten trekken beeld van slavenhandelaar omver