‘Visser zocht al langer naar alternatief kazerne Vlissingen’

marinierskazerne Volgens de Volkskrant zocht de Staatssecretaris een jaar langer naar een alternatieve locatie dan ze de Tweede Kamer vertelde.
Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie (VVD) na afloop van het Tweede Kamerdebat over de voorgenomen verhuizing van de marinierskazerne in Doorn.
Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie (VVD) na afloop van het Tweede Kamerdebat over de voorgenomen verhuizing van de marinierskazerne in Doorn. Foto Bart Maat/ANP

Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie, VVD) zocht al veel langer naar een andere locatie voor de marinierskazerne in Doorn dan ze in de Tweede Kamer vertelde. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van vertrouwelijke Defensiestukken.

Begin dit jaar werd bekend dat de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen toch niet doorging. De staatssecretaris gaf aan dat ze al vanaf mei 2019 zocht naar een alternatieve locatie. Dit kwam haar op flinke kritiek te staan. Maar volgens de Volkskrant was ze echter al een jaar langer op zoek naar een alternatief.

Lees ook: Door ‘Vlissingen’ staat staatssecretaris Visser plots vol in de wind

Zo zou Visser in juni 2018 oud-bewindsman Co Verdaas (PvdA) hebben gevraagd om uit te zoeken of het mogelijk was de verhuizing af te blazen. Ze zou hem hebben gevraagd om met Utrechtse bestuurders te spreken over de mogelijkheid om de kazerne toch in Doorn te houden. Ook zou in september 2018 al gesproken worden over Rotterdam als alternatieve locatie. Uiteindelijk werd in februari dit jaar bekend dat de kazerne gaat verhuizen naar Nieuw Milligen, bij Apeldoorn.

Compensatie

Het ministerie van Defensie zegt in een reactie tegen de Volkskrant dat de staatssecretaris formeel begon te zoeken naar alternatieven in mei 2019. „Alles wat daarvoor gebeurde, was slechts ‘een verkenning’”, aldus Defensie. Ook zou ze zich hebben versproken toen ze tijdens een Kamerdebat zei dat er sinds het najaar van 2019 werd gesproken over Rotterdam. Ze zou het najaar 2018 hebben bedoeld.

De provincie Zeeland, die miljoenen uitgaf in de voorbereiding op de verhuizing, wordt financieel gecompenseerd door het kabinet. Een speciaal gezant werkt aan een compensatieregeling. De provincie liet in april weten 53,3 miljoen euro compensatie te vragen.

Kamerleden van oppositiepartijen reageren zaterdag boos op Twitter. Chris Stoffer van de SGP vindt dat het kabinet Zeeland heeft „geschoffeerd ” en dat de provincie „ruimschoots moet worden gecompenseerd”. Sadet Karabulut van de SP schrijft dat Visser de Kamer „niet eerlijk geïnformeerd” heeft. Ze vraagt opheldering van de staatssecretaris.