Vijf verdachten aangehouden in omvangrijke cybercriminaliteitszaak

Cybercrime De politie ontving meer dan tweehonderd aangiften van veelal oudere slachtoffers. In totaal werd ruim 4 miljoen euro buitgemaakt.
Vooral ouderen werden slachtoffers van oplichting en computervredebreuk.
Vooral ouderen werden slachtoffers van oplichting en computervredebreuk. Foto Koen van Weel/ANP

De politie heeft afgelopen week vijf personen aangehouden in verband met een omvangrijke cybercriminaliteitszaak. Zeker tweehonderd, veelal oudere, mensen deden aangifte. De verdachten zouden voor ruim 4 miljoen euro hebben buitgemaakt door oplichting, computervredebreuk en witwaspraktijken, zo meldt het Openbaar Ministerie zaterdag. Het gaat om twee mannen van 30 en 23 uit Veendam, een 25-jarige vrouw en een 23-jarige man uit Hilversum en een 21-jarige man uit Amersfoort.

Lees ook wat we eerder schreven over cybercriminaliteit tijdens corona: Met je server door de ‘wasstraat’ tegen coronacybercrime

Volgens het OM zouden de verdachten zich hebben voorgedaan als bankmedewerkers. Zij benaderden bewust oudere mensen die ze adviseerden hun geld over te maken naar een andere ‘veilige’ rekening, bijvoorbeeld vanwege dreiging door hackers. Via teamviewer - een app waarmee computerschermen gedeeld kunnen worden - werden de slachtoffers verleid tot het overboeken. Op die manier werden bedragen tussen de 10.000 en 100.000 euro buitgemaakt.

De acties hebben volgens het OM ernstige gevolgen voor de slachtoffers. „De schrik, schade en rompslomp zijn groot”, aldus het OM. Aangezien het onderzoek nog loopt, volgen mogelijk nog meerdere aanhoudingen. De verdachten moeten eind dit jaar voor de rechter verschijnen.