Öztürk stapt op als partijvoorzitter van Denk

Denk De positie van Öztürk stond al langer onder druk. Hij zegt dat de coronacrisis zijn plannen heeft versneld om de partij over te dragen aan een nieuwe generatie.
Selçuk Öztürk (Denk) tijdens het wekelijks vragenuur in de Tweede Kamer.
Selçuk Öztürk (Denk) tijdens het wekelijks vragenuur in de Tweede Kamer. Foto Bart Maat/ANP

Met het vertrek van Selçuk Öztürk als partijvoorzitter van Denk breekt een nieuwe periode aan voor de partij. Maar of de partij het vertrouwen in zichzelf heeft kunnen herstellen, na de chaotische taferelen van de afgelopen weken, en de openlijke ruzies binnen de partijtop, blijft onduidelijk.

De algemene ledenvergadering van deze zaterdagmiddag, die vanwege corona digitaal was, begon met een toespraak van Öztürk waarin hij zijn aftreden bekend maakte. Die mededeling kwam niet als een verrassing: de positie van Öztürk stond al een tijd ter discussie. Dat kwam zowel door zijn dubbelfunctie, als partijvoorzitter en als Tweede Kamerlid. Maar ook vanwege zijn stijl: hij staat bekend als onberekenbaar en iemand die hard en op de man speelt.

Intern was er al langer kritiek op die stijl en de manier waarop hij zijn invloed als partijvoorzitter aanwendde. In de afgelopen maanden zwol die kritiek ook steeds openlijker aan: eind maart ontstond er openlijk ruzie tussen Öztürk en mede-partijoprichter Tunahan Kuzu. Öztürk zou Kuzu gechanteerd hebben met een buitenechtelijke en „grensoverschrijdende” affaire en ertoe hebben gedwongen zijn fractievoorzitterschap neer te leggen.

Öztürk gaf zijn privéleven zaterdag als reden voor zijn vertrek. Hij zei dat zijn gezin een beroep op hem deed en dat hij die vraag niet kon negeren. „De coronacrisis heeft mijn plannen om de partij over te dragen aan een nieuwe generatie versneld”, zei Öztürk geëmotioneerd. Er komen nu twee interimbestuurders in het bestuur van Denk: Metin Çelik, nu Statenlid in Zuid-Holland en Gürcü Polat, raadslid in Schiedam. Na de zomer wordt een nieuw, definitief bestuur gekozen.

De twee uur durende vergadering werd live uitgezonden vanaf het partijbureau waar dertig mensen bij elkaar waren. Vijfhonderd ingelogde leden keken mee vanuit hun huizen – zij kunnen tot 21u vanavond stemmen over de verschillende moties die er werden ingediend. Dat er niet live gestemd kon worden met een uitslag die direct zichtbaar is, was even onderwerp van discussie. Maar deze manier zou veiliger zijn, aldus de dagvoorzitter, en beter beschermd tegen manipulaties van stemmen en hacks.

Lees ook wat we eerder schreven over de ontwikkelingen in Denk: Denk: trouwe achterban, crisis of niet

Dat de bijeenkomst digitaal was, had tot nadeel dat veel leden niet van zich konden laten horen. Het aantal verzoeken om in te spreken was ingekookt tot een minimum, het aantal thema’s dat aan bod kwam was geclusterd tot drie: crisis en verzoening, democratisering en diversiteit. Met name over de crisis waren er indringende vragen. Die werden door de Tweede Kamerleden inhoudelijk niet beantwoord. Wel boden Tunahan Kuzu en Farid Azarkan hun excuses aan.

Het is de vraag of zij de duidelijke onrust in de partij hebben kunnen bezweren. Dat Öztürk opstapt is voor veel leden een opluchting – ook voor Kuzu en Azarkan: Azarkan had Öztürk in april een filmpje opgeroepen om op te stappen. Of zijn vertrek een wezenlijke verandering betekent, zal moeten blijken.

Farid Azarkan greep wel het moment aan voor een vlammend betoog over de grondbeginselen van de partij: racisme en discriminatie. Na een week vol anti-racisme protesten in Nederland refereerde Azarkan veelvuldig aan institutioneel racisme dat ook in Nederland plaatsvindt. Hij haalde uit naar de PvdA en D66 die hier, volgens hem, geen oplossing voor hebben. “De gevestigde partijen die deze instituties hebben gebouwd, zullen nooit in staat zijn om deze af te breken.”

Öztürk en Kuzu richtten in 2015 Denk op, nadat zij door de PvdA uit de fractie waren gezet. In 2016 sloot Farid Azarkan zich bij Denk aan. In 2017 kwam de partij verrassend met drie zetels in de Kamer.

Luister ook naar deze aflevering van onze podcastserie NRC Haagse Zaken: Denk: geschiedenis, gedoe en het grote verhaal

U kunt zich ook abonneren via Apple Podcasts, Stitcher, Spotify, Castbox of RSS.