Brieven

Hoe kan de binnenstad floreren zonder toeristen?

Een vrijwel uitgestorven Rokin, eind maart 2020.
Een vrijwel uitgestorven Rokin, eind maart 2020. Foto Olivier Middendorp

Toerisme Amsterdam

Situatie nu desastreus

Hoe kan de binnenstad (Dankzij corona kwam de leefbaarheid terug – ‘houden zo’, 06/6) economisch floreren als je én geen toeristen meer wilt én provincialen niet meer met de auto de stad in mogen en ook niet met ov vanaf een P&R-terrein naar de binnenstad kunnen reizen, en de Amsterdammers van buiten het centrum inmiddels hun eigen winkel en horecavoorzieningen hebben of online bestellen? Het zal nu best lekker rustig zijn voor de bewoners van het centrum na jarenlang overtoerisme, maar de huidige situatie is desastreus. En dan weer de bekende langspeelplaat van het weren van auto’s: het laat weer zien waar de prioriteiten liggen van deze actievoerders die meestal of een gesubsidieerde baan hebben of een uitkering genieten. En zich dus over hun inkomen, in tegenstelling tot de bedrijven en middenstand van het centrum, niet druk hoeven maken.


via nrc.nl

Pretpark Amsterdam

Al eens uit je werk gekomen naar je huis in de binnenstad en de mensen die bij je op de stoep zitten moeten vragen opzij te gaan zodat je naar binnen kan? Hun achtergelaten vreetbakken moeten opruimen? Al eens door de wietdampen moeten lopen langs apathisch onderuitgezakte wietsmoorders? Al eens tussen twee groepen Italianen gelopen waar de ene met de andere schreeuwt over jou heen, op de hoek het trottoir af moeten omdat een groep Russen niet wenst te wijken? Bij warm weer met de ramen dicht moeten slapen vanwege de herrie van de cafés? Met Koningsdag en Gay Parade op tijd je eigen stad uit moeten vluchten om de hordes zatte provincialen te vermijden? Een kleine greep uit het leven in pretpark Amsterdam.


via nrc.nl

Straks komen ze weer

Ervan uitgaande dat het leven eens weer normaal wordt, met een ov dat ten volle kan worden benut, zou het inderdaad een zegen zijn als de binnenstad autoluw wordt. Als dat gepaard gaat met een parkeerverbod voor de grachten, kan je de schoonheid van de stad weer zien en begrijp je waarom dit Werelderfgoed is. Maar dat is niet voldoende. De wildgroei aan overnachtingsmogelijkheden moet worden ingedamd. Ook moet een einde worden gemaakt aan de drugshandel die weinig inkomsten voor de stad genereert. Voorwaarde daarvoor is legalisering. Via een doordacht vestigingsbeleid kan de gemeente behoorlijk wat invloed uitoefenen op de invulling van de winkels. Erg optimistisch ben ik overigens niet. Over een jaar of wat komt de stroom van heinde en ver weer op gang. Merk hoe ongeduldig veel Nederlanders zijn om weer naar het buitenland met vakantie te kunnen. Die buitenlanders zijn echt niet anders.


via nrc.nl

1012 werd ook sof

Van de week burgemeester Halsema gezien op AT5. Grootse plannen voor aanpakken overlast binnenstad. Ik help het haar hopen dat haar plannen omgezet kunnen worden in daadwerkelijk krachtig beleid. Project 1012 bleek helaas ook een sof.


via nrc.nl

Afval dumpen

Ook de elite in Baarn

Daarvoor (Rotzooi, domheid en bizarre onverschilligheid, column Auke Kok 23/5) hoef je niet in Amsterdam te wonen. In Baarn doet de zogenaamde elite het ook.


via nrc.nl

Overal een chip in

De grootste ergernissen (Singapore aan de Amstel, column Auke Kok 30/5) zijn afgedankt witgoed en oude matrassen, die nemen veel plaats in. De laatste zijn ongelooflijk smerig om te zien.

Waarom niet eens geëxperimenteerd met chips – wel een weggelopen hond kunnen opsporen maar geen weggewandelde wasmachine.


via nrc.nl

Boekwinkels verdwijnen

Koop in winkels

Grondprijzen, de wijze waarop wij omgaan met publiek, gezamenlijk bezit, ligt aan de basis van veel dat scheefloopt in de economie (huishouding) (De lokale boekhandel als sociaal instituut verdwijnt, 23/5). Dus ook voor boekhandelaren. Dusdoende raakte Antiquariaat Egidius in de Haarlemmerstraat zijn ruimte kwijt (aan de eigenaar van New York Pizza, Philippe Vorst, in dit geval). Maar daarnaast zijn het de handelaren zelf die verzuimd hebben handen ineen te slaan. Libris bijvoorbeeld had Bol de pas kunnen afsnijden door antiquaren een concurrerend aanbod te doen. Wanneer men te veel doelen blijft nastreven (literair, sociaal, sfeer, etc.) verstarren die domeinen één voor één en gaan dus dood. Ondanks of juist door (vrijwilligers vormen een sociaal-economische mist in vele branches) goede bedoelingen.

Ik onderschrijf intussen de oproep: koop boeken in winkels. Bol of Amazon, dat zijn parasieten.


via nrc.nl

Groene stad

En het Gaasperpark?

Wethouder Laurens Ivens heeft gelijk (Ondanks het bouwen moet de stad ook vele malen groener worden, 23/5), de Amsterdammer wil meer groen. Maar waarom moet het Gaasperpark, het enige echte natuurgebied in Amsterdam, dan toch meer stedelijke functies krijgen en festivals herbergen? Het behoort tot het NNN, Natuurnetwerk Nederland! De Groenvisie laat hier een steek vallen. Dit is afbraak van natuur en biodiversiteit!


via nrc.nl

Stilte

Wat een verademing

Een reflectie naar mijn hart (Laten we de stilte blijven koesteren, al is ze nu soms somber makend, 09/5). Stilte en schone lucht, wat een verademing. Opkijken en denken: hé, er rijdt een auto langs. Of opkijken en je verbazen een vliegtuig in de lucht te zien en te horen. Op dit moment zie ik de pas aangekomen gierzwaluwen boven mijn hoofd cirkelen in een strakblauwe lucht. Als dit in de anderhalvemetersamenleving kan worden opgenomen, teken ik ervoor.


via nrc.nl

Graag op naar minder

Heerlijk artikel, de stilte is geroofd: laten we in hemelsnaam ophouden met dat scandaleuze en eeuwige economische adagium van meer en meer... graag op naar minder, inclusief bevolkingsgroei!


via nrc.nl