Egyptische president wil vredesgesprekken Libië hervatten

Burgeroorlog Libië In aanwezigheid van krijgsheer Khalifa Haftar, die de afgelopen tijd zware verliezen heeft geleden, kondigde president Sisi een staakt-het-vuren aan dat maandag in gaat.
Deze week heroverden regeringstroepen nog twee strategisch belangrijke steden op Haftar.
Deze week heroverden regeringstroepen nog twee strategisch belangrijke steden op Haftar. Foto EPA

De Egyptische president Abdel-Fattah al-Sisi wil dat de strijdende partijen in Libië weer om tafel gaan om een einde te maken aan de burgeroorlog in het buurland van Egypte. Dat zei hij zaterdag tijdens een bijeenkomst in Caïro, schrijft persbureau AP. Het initiatief wordt gesteund door de voornaamste opponent van de Libische regering, de krijgsheer Haftar Khalifa, die ook aanwezig was in de Egyptische hoofdstad. Vanaf maandag zal een staakt-het-vuren ingaan in Libië.

Sisi riep daarnaast alle buitenlandse strijders op zich terug te trekken uit Libië. De vredesgesprekken moeten uiteindelijk leiden tot vrije verkiezingen in het door burgeroorlog verscheurde land. De door de VN erkende regering in Tripoli heeft nog niet gereageerd op de oproep van de Egyptische president. Zij lijkt de strijd voorlopig nog door te zetten. Zaterdag nog werd de stad Bani Walid in het noordwesten van het land heroverd op Haftar en hetzelfde gebeurde vrijdag met de stad Tarhuna. De regeringstroepen zouden nu oprukken richting Sirte, wat een bolwerk was van de in 2011 vermoorde dictator Moammar Gaddafi.

Lees ook: Haftar dreigt bondgenoten te verliezen

Zware verliezen voor Haftar

De afgelopen weken hebben Haftars troepen zware verliezen geleden. Met de hulp van Turkije – dat met huursoldaten, wapens en drones de regering in Tripoli steunt – werd veel terrein op heroverd op de krijgsheer. Inmiddels zou Haftar zevenduizend manschappen zijn verloren in het conflict, een derde van zijn totale legermacht.

Haftar krijgt ruggensteun van onder andere Rusland, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten, maar deze landen lijken zich door de recente nederlagen steeds meer af te keren van de generaal. De positie van de regering in Tripoli is door de geïntensiveerde steun van Turkije juist versterkt.

Libië verkeert in een staat van burgeroorlog sinds dictator Moammar Gaddafi in 2011 ten val werd gebracht. Het land heeft nu twee regeringen, de officiële in het westen in Tripoli die wordt erkend door de VN en een clandestiene in het oosten, gesteund door generaal Haftar. In januari zaten de partijen al om de tafel tijdens een vredesconferentie in Berlijn. Die gesprekken liepen toen op niets uit omdat de Emiraten door bleven gaan met het sturen van militaire versterkingen.

Correctie (6 juni 2020): In een eerdere versie van dit artikel stond dat Tripoli in het oosten ligt. Dit is aangepast.