Covid-19

‘Nederlandse toerist per 1 juli weer welkom op Curaçao’

Sinds deze week zijn restaurants en cafés weer geopend, ook kunnen Nederlandse kinderen weer naar school. Ook in andere landen worden versoepelingen van de coronamaatregelen doorgevoerd. Lees in dit blog de laatste ontwikkelingen in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op zondag 7 juni is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Suriname perkt bewegingsvrijheid verder in

Dit was het belangrijkste nieuws van zondag:

 • Zondag kreeg het RIVM twee nieuwe meldingen over coronadoden binnen. Het coronavirus heeft in Nederland nu voor zover bekend aan 6.013 mensen het leven gekost. Aan de situatie op de intensive care veranderde niets. Er lagen zondag 96 Nederlanders met Covid-19 op de IC, precies even veel als een dag eerder.
 • De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa wil in 2023 alle overheidssteun terug hebben betaald. Het concern gaat waarschijnlijk 9 miljard euro aan staatssteun ontvangen, geld dat nodig is om niet failliet te gaan tijdens de coronacrisis. „Tot het einde van het jaar verliezen we elk uur geld”, aldus topman Carsten Spohr.
 • Nederlanders zijn in principe vanaf 1 juli weer welkom op Curcaçao, net als burgers van een aantal andere Europese landen. Volgens de regering komt er wel een maximum aantal van tienduizend toeristen per maand. Wie aankomt op het eiland, moet eerste een coronatest ondergaan. Bij een positieve uitslag volgt een verplichte quarantaine van twee weken.

'Nederlandse toerist per 1 juli weer welkom op Curaçao'

Curaçao opent zijn luchthaven waarschijnlijk vanaf 1 juli weer voor vakantiereizigers uit een aantal Europese landen, waaronder Nederland. Dat heeft minister Steven Martina (Economische Ontwikkeling) zondag laten weten, meldt persbureau ANP. Wel komt er volgens hem een maximum van tienduizend reizigers per maand en kan de datum nog veranderen bij een nieuwe golf besmettingen van het coronavirus.

Toeristen die aankomen op het eiland moeten eerst een coronatest doen. Bij een besmetting volgt een verplichte quarantaine. Reizigers uit de Verenigde Staten en Latijns-Amerika moeten voorlopig sowieso twee weken in quarantaine in hun hotel. Naast Curaçao willen buureilanden Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba hun luchtruim onder soortgelijke voorwaarden heropenen.

Lees ook: Nú een vakantie boeken – hoe verstandig is dat?

Vanaf 15 juni is reizen naar een groot aantal landen in Europa weer mogelijk, zij het op eigen risico. Het reisadvies voor deze landen wordt dan versoepeld van code oranje naar code geel, wat staat voor „reizen is mogelijk, maar er zijn risico’s”. Andersom zijn toeristen uit de EU en Schengenlanden vanaf 15 juni ook weer welkom in Nederland. Reizigers van buiten de EU moeten veertien dagen in zelfquarantaine. Ook worden vakanties naar Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Zweden nog afgeraden en zijn toeristen uit die landen ook niet welkom in Nederland.

Een bord met informatie over coronamaatregelen op een strand in Willemstad. Foto Prince Victor/ANP

Aantal coronapatiënten op de intensive care blijft gelijk

Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat verzorgd wordt op een intensive care staat zondag net als een etmaal eerder op 96. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zondagmiddag. Maandag laat het LCPS weten hoeveel patiënten met andere aandoeningen dan Covid-19 op een IC liggen, zaterdag stond dat aantal op 549.

Doordat het aantal patiënten met Covid-19 onveranderd laag blijft, moet de reguliere IC-zorg komende week verder worden opgeschaald. „Het is daarbij belangrijk dat we de planbare overige zorg snel opschalen. Patiënten met klachten wordt geadviseerd naar de huisarts te gaan. Zij hoeven niet bang te zijn dat ze daardoor besmet raken. De zorg is echt veilig”, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Afgelopen vrijdag zakte het aantal coronapatiënten op de IC voor het eerst onder de honderd. De instroom van nieuwe Covid 19-patiënten op de IC ligt op minder dan vijf per dag, bleek een dag later. Kuipers noemde dat toen een „gunstig teken”.

Lufthansa-topman: volledige staatssteun in 2023 terugbetaald

De noodlijdende Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft zichzelf als doel gesteld om in 2023 alle overheidssteun te hebben terugbetaald. Dat zegt topman Carsten Spohr zondag in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Lufthansa staat op het punt om een reddingspakket van bijna 9 miljard euro te ontvangen van de Duitse staat om de coronacrisis te overleven.

Volgens Spohr is het in de luchtvaartindustrie niet ongebruikelijk dat de staat aandeelhouder is. Toch wil hij dat Lufthansa binnen drie jaar weer volledig particulier eigendom is. Hoe dan ook verwacht de topman voor dit jaar „verschrikkelijke” cijfers. „Tot het einde van het jaar verliezen we elk uur geld”, zegt hij in het interview. Het aantal verloren banen wordt geschat op tienduizend. Dat aantal kan nog verdubbelen, verwacht Spohr, als de komende tijd ook indirect banen verloren gaan, met name bij onderhoudsbedrijven.

Lees ook: Top Lufthansa alsnog akkoord met Europese eisen voor reddingsplan

Eind mei ging de raad van toezicht van Lufthansa na een pokerspel op hoog niveau met de Brusselse toezichthouders akkoord met het reddingsplan. Lufthansa ontvangt 5,7 miljard euro via een staatsfonds en leent nog eens 3 miljard euro. In ruil daarvoor krijgt de staat een belang van 20 procent en moet Lufthansa en diens dochterbedrijven Swiss, Austrian Airlines, Eurowings en Brussels Airlines in totaal 24 start- en landingsrechten inleveren in Frankfurt en München.

De aandeelhouders van Lufthansa stemmen op 25 juni over dit reddingsplan tijdens een ingelaste buitengewone aandeelhoudersvergadering. Volgens Spohr werkt het bedrijf achter de schermen aan een herstructureringsplan in geval de aandeelhouders niet akkoord gaan met de staatssteun.

Belgische regering belooft gratis treinritten, vervoerder weet van niets

In België heeft de zogeheten superkern – drie regeringspartijen plus de zeven grootste in de oppositie – zaterdag een aantal maatregelen aangekondigd die de Belgische economie en het binnenlands toerisme moeten stimuleren. Eén daarvan was een gratis railpass, een soort tienrittenkaart, voor iedere Belg. Alleen wist vervoerder NMBS daar niet van.

„De manier waarop gisteren zonder enig overleg een beslissing is genomen”, tweet topvrouw Sophie Dutordoir zondag, „stelt zeer ernstige vragen”. Ze schrijft bezorgd te zijn over de druk op het treinverkeer als straks iedere Belg tien keer een gratis treinrit mag maken. De vervoerder heeft volgens Dutordoir hard gewerkt aan het coronabestendig maken van het treinverkeer en zal die veiligheid „onder geen beding in gevaar laten brengen”. „De NMBS vraagt alle noodzakelijke hulp om elk risico op overbezetting van treinen en perrons te voorkomen.”

Daarnaast is het de NMBS onduidelijk voor wiens rekening het gratis reizen door alle Belgen komt, zegt een woordvoerder tegen dagblad De Morgen. „En hoe geraken die Rail Passes verdeeld onder de bevolking? Daarover is nog helemaal niets afgesproken.”

Tegen omroep VRT zegt een woordvoerder van Vervoersminister François Bellot dat de tweet van Dutordoir „op zich niet nodig was”. De minister en bestuurder hebben dagelijks contact en het plan dat de Superkern zaterdag presenteerde moet nog worden uitgewerkt. „Uiteraard is de veiligheid en vlotheid van het treinverkeer altijd topprioriteit.”

Dat #begov het gebruik van het openbaar vervoer als duurzaam transportmiddel bij de bevolking opnieuw wil promoten is een goede zaak. De manier waarop gisteren zonder enig overleg een beslissing is genomen, stelt evenwel zeer ernstige vragen. (1/3)

— Sophie Dutordoir (@DutordoirSophie) June 7, 2020

RIVM meldt twee nieuwe coronadoden en vier ziekenhuisopnames

Het RIVM heeft sinds zaterdag twee nieuwe sterfgevallen genoteerd waarvan duidelijk is dat Covid-19 de doodsoorzaak is. Deze patiënten zijn niet noodzakelijkerwijs ook in de afgelopen 24 uur overleden: er zit vaak vertraging tussen een sterfgeval en het melden ervan. In totaal zijn er nu 6.013 Nederlanders overleden door het coronavirus.

Sinds zaterdag zijn vier patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Ook hierbij geldt dat er vaak sprake is van een vertraging. Alles bij elkaar zijn 11.789 Nederlanders opgenomen (geweest) vanwege een coronabesmetting.

Verder zijn sinds het vorige meetmoment 239 nieuwe positieve testen op het coronavirus gedaan. Dat betekent dat sinds de uitbraak eind februari nu 47.574 mensen positief getest hebben op het coronavirus. Dat cijfer zegt niet alles: vooral in de eerste paar maanden van de virusuitbraak is een deel van de mensen met symptomen niet getest.

Zaterdag lagen er nog 96 Nederlandse coronapatiënten op de intensive care. Dat betekent een afname van één patiënt ten opzichte van de situatie op vrijdag. In de loop van zondag maakt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) de actuele stand van zaken op de intensive cares in Nederland bekend.

In het buitenland: economische krimp en Europese samenwerking

 • De Portugese economie zal in 2020 naar verwachting met bijna 7 procent krimpen, door toedoen van de maatregelen die zijn genomen tegen het coronavirus. Die prognose heeft de regering gedaan, meldt persbureau Reuters. De krimp van 6,9 procent is de grootste in Portugal in decennia.
 • Volgens John Edmunds – een belangrijke adviseur van de Britse regering – had het Verenigd Koninkrijk met de kennis van nu veel eerder een lockdown moeten afkondigen. Die kwam er pas op maandag 23 maart, een week nadat Nederland verstrekkende maatregelen had genomen en nog veel later dan andere landen in Europa. Edmunds zondagochtend tegen de BBC: „De data waar we ons toen op baseerden waren waardeloos dus ik denk dat het een moeilijk te verkopen boodschap was geweest.” Het Verenigd Koninkrijk is wat betreft het aantal geregistreerde dodelijke slachtoffers een van de zwaarst getroffen landen ter wereld.
 • De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn heeft gepleit voor intensievere Europese samenwerking op het gebied van ziektepreventie. Hij spreekt tegen dagblad Rheinischen Post van een soort „gezondheids-NAVO”. Spahn: „Om snel op te kunnen treden bij een uitbraak in een van de lidstaten, heb je gezamenlijke structuren nodig. Dan hoef je bijvoorbeeld niet 27 keer een voorraad mondmaskers aan te leggen.”
 • Griekenland heeft de lockdown die vanwege het coronavirus geldt voor vluchtelingenkampen met twee weken verlengd. Griekenland is voor veel (boot-) migranten die proberen Europa te bereiken vaak de eerste haven. Daarom zitten verspreid over vaak overvolle en onhygiënische kampen op het vasteland en de eilanden in de Egeïsche Zee meer dan honderdduizend migranten. In het noorden van Griekenland is dit weekend bij een zwangere Syrische vrouw in een kamp het coronavirus vastgesteld.

 

Foto Sotiris Barbarousis/EPA

Eerste anti-regeringsprotest in Libanon sinds uitbraak coronavirus

Honderden mensen zijn voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus in Libanon de straten opgegaan. In de hoofdstad Beiroet raakten tientallen mensen gewond bij de antiregeringsdemonstratie.

Vanwege de uitbraak van het coronavirus geldt in Libanon een samenscholingsverbod. De grootschalige anti-regeringsprotesten, die voor de uitbraak door het hele land gehouden werden, kwamen toen stil te liggen. Libanezen demonstreerden tegen de economische crisis en de politieke corruptie in het land. Door het coronavirus is de economie in Libanon nog verder ingestort. Volgens de laatste cijfers heeft het virus in Libanon 1.320 mensen besmet. 29 mensen overleden aan de gevolgen van de longziekte die het veroorzaakt.

Uit het hele land waren mensen zaterdag naar Beiroet gekomen om te demonstreren. Een van hun eisen is ontwapening van de organisatie Hezbollah, die veel politieke invloed heeft in het land. Aanhangers van Hezbollah gooiden stenen naar de demonstranten, waarna oproerpolitie met traangas ingreep.

Een demonstrant gebruikt een tennisracket om een traansgasgranaat weg te slaan. Foto EPA/ Wael Hamzeh

Honderd geregistreerde besmettingen in Suriname

In Suriname zijn op zaterdag tien nieuwe besmettingen door het coronavirus geregistreerd, waardoor het totaal nu op honderd besmettingen ligt. Er is tot nu toe één Surinamer overleden aan de gevolgen van Covid-19.

Hoewel het virus in Suriname half mei onder controle leek en beperkingen werden versoepeld, is het aantal besmettingen de afgelopen dagen hard toegenomen. In Suriname wordt bezorgd naar die stijging gekeken: het land heeft niet genoeg medisch personeel en beademingsapparaten om grote aantallen patiënten te kunnen behandelen.

Sinds donderdag geldt in Suriname een totale lockdown, die twee weken zal duren. Tijdens die periode mogen alleen essentiële diensten in het land nog blijven draaien en moeten mensen zoveel mogelijk binnen blijven.

Lees ook: Gezondheidsadviseur Suriname hoopt op Nederlandse hulp bij coronabestrijding

Correctie (7 juni 2020): In een eerdere versie van dit artikel stond dat Suriname vanaf aanstaande maandag in lockdown gaat, terwijl dit afgelopen donderdag al is gebeurd. Hierboven is dat aangepast.

Het belangrijkste nieuws van zaterdag

In dit blog houdt NRC de ontwikkelingen uit binnen- en buitenland bij met betrekking tot de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van zaterdag:

 • De website Infectieradar, waarmee het RIVM het coronavirus in Nederland in kaart hoopt te brengen, bevatte tot zaterdag een ernstig datalek. Onduidelijk is hoeveel medische gegevens zijn gelekt, het RIVM doet hier nog verder onderzoek naar.
 • Het aantal coronadoden in Nederland is in een etmaal opgelopen met zes tot 6.011. Momenteel liggen nog 96 Nederlandse coronapatiënten op de intensive care. Drie weken na de versoepeling van de maatregelen blijft de instroom van nieuwe patiënten op de IC minder dan vijf per dag, „dat is een gunstig teken”, zegt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.
 • De Braziliaanse president Jair Bolsonaro dreigt zich terug te trekken uit Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Volgens Bolsonaro is de WHO een „partijdige politieke organisatie”. Eerder besloot de Amerikaanse president Donald Trump hier al toe.
 • Bij twee fruitbedrijven in de Betuwe zijn in totaal 34 medewerkers positief getest op het coronavirus. Het besmette personeel en hun huisgenoeten zijn in quarantaine gegaan.
Lees hier al het nieuws van zaterdag terug.