Covid-19

Aantal coronadoden Nederland neemt toe met zes

Sinds deze week zijn restaurants en cafés weer geopend, ook kunnen Nederlandse kinderen weer naar school. Ook in andere landen worden versoepelingen van de coronamaatregelen doorgevoerd. Lees in dit blog de laatste ontwikkelingen in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op zaterdag 6 juni de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier het coronablog van zondag 7 juni

Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag:

 • De website Infectieradar, waarmee het RIVM het coronavirus in Nederland in kaart hoopt te brengen, bevatte tot zaterdag een ernstig datalek. Onduidelijk is hoeveel medische gegevens zijn gelekt, het RIVM doet hier nog verder onderzoek naar.
 • Het aantal coronadoden in Nederland is in een etmaal opgelopen met zes tot 6.011. Momenteel liggen nog 96 Nederlandse coronapatiënten op de intensive care. Drie weken na de versoepeling van de maatregelen blijft de instroom van nieuwe patiënten op de IC minder dan vijf per dag, „dat is een gunstig teken”, zegt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.
 • De Braziliaanse president Jair Bolsonaro dreigt zich terug te trekken uit Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Volgens Bolsonaro is de WHO een „partijdige politieke organisatie”. Eerder besloot de Amerikaanse president Trump hier al toe.
 • Bij twee fruitbedrijven in de Betuwe zijn in totaal 34 medewerkers positief getest op het coronavirus. Al het besmette personeel is direct in isolatie gegaan en hun huisgenoten in quarantaine.

Een greep uit het buitenlands nieuws van zaterdag:

 • In Kenia zijn de lockdownmaatregelen tegen het coronavirus met een maand verlengd. Dat betekent dat samenkomen in groepen voorlopig nog niet is toegestaan en ook de avondklok blijft de komende maand van kracht. De scholen mogen waarschijnlijk pas begin september weer open. Nieuwszender Al Jazeera bracht gisteren naar buiten dat sinds het begin van de lockdown in maart vijftien burgers om het leven zijn gekomen, waarschijnlijk door politiegeweld. De politie zou hardhandig ingrijpen tegen ieder die zich niet aan de lockdownregels houdt.
 • Het coronavirus grijpt in Rusland nog hevig om zich heen, maar desondanks ging vandaag een grote driedaagse boekenbeurs op het Rode Plein in Moskou gewoon van start. Vorig jaar kwamen 300.000 mensen op het evenement af, maar vanwege het coronavirus hadden de organisatoren maatregelen getroffen. Zo mochten nu dagelijks maar zesduizend bezoekers worden toegelaten. De organisatie verdedigde zich bovendien door te zeggen dat belangrijk is terug te keren naar het normale leven. Zaterdag werden nog 8.855 nieuwe besmettingen gemeld in Rusland, waarmee het totaal aantal op bijna 459.000 uitkomt.
 • Het ministerie van Volksgezondheid in Brazilië is gestopt met het geven van totale cijfers van coronavirusbesmettingen- en doden. Volgens president Bolsonaro zijn die cijfers niet representatief voor de situatie van het land. Een website die de verspreiding van het virus in Brazilië in kaart had gebracht is verwijderd. De regering geeft nog wel dagelijkse updates over nieuwe gevallen, maar heeft de tijd waarop ze dat doet is verplaatst van 17.00 uur naar 22.00 uur, na de grote journaals.
 •  

  In Brazilië zijn inmiddels meer dan 35,000 doden gevallen door de gevolgen van het coronavirus. Foto Reuters / Pilar Olivares

Opnieuw minder dan honderd coronapatiënten op de IC

Momenteel liggen nog 96 Nederlandse coronapatiënten op de intensive care, dat is één persoon minder dan een etmaal eerder. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zaterdag. „Drie weken na de versoepeling van de maatregelen blijft de instroom van nieuwe COVID-patiënten op de IC minder dan vijf per dag, dat is een gunstig teken”, reageert voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Ook liggen er nog 549 patiënten met niet-coronagerelateerde klachten op de intensive cares. Dit zijn er zes meer dan vrijdag.

Groot datalek in coronamonitor van RIVM

De website Infectieradar, waarmee het RIVM het coronavirus in Nederland in kaart hoopt te brengen, bevatte tot vandaag een ernstig datalek. Dat bevestigt het RIVM op basis van berichtgeving van de NOS. Tot vanmorgen waren medische gegevens die vrijwillig door bezoekers waren achtergelaten op relatief eenvoudige wijze in te zien, ontdekte de omroep.

De RIVM meldt via haar website dat er inderdaad „privacygevoelige informatie vindbaar was door een aantal handelingen in de vragenlijstapplicatie”, maar wil nog niets kwijt over de omvang van het lek. De Infectieradar is inmiddels tijdelijk offline gehaald. Bezoekers konden via de website vrijwillig informatie over mogelijke coronaklachten achterlaten. Zo'n 60.000 Nederlanders schreven zich in.

Het lek bestond al sinds 17 maart, de dag dat de site werd gelanceerd. Volgens het RIVM werden de formulieren echter elke dag gewist, en is het dus niet zo dat alle informatie die sindsdien is ingevuld tot vandaag inzichtelijk was. Wie het lek echter eerder op het spoor kwam, had de gegevens per dag wel kunnen bekijken.

De voorlichtingsdienst zegt nog te onderzoeken „in hoeverre privacy gevoelige informatie bekeken is". De afgelopen twee dagen is de informatie twee keer bekeken. Het is niet de bedoeling dat de Infectieradar verdwijnt: de leverancier werkt inmiddels aan een update.

Het RIVM in Bilthoven. Foto Robin Utrecht/ANP

Aantal coronadoden Nederland neemt toe met zes

Het aantal coronadoden in Nederland is in een etmaal opgelopen met zes tot 6.011. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zaterdag. Verder zijn er 183 nieuwe meldingen bekend van mensen die positief testten op Covid-19.

In Nederland is het longvirus nu vastgesteld bij 47.335 mensen. Het aantal patiënten dat met het coronavirus is opgenomen in het ziekenhuis nam toe met drie. Het totale aantal ziekenhuisopnames is nu 11.785.

Vrijdagmiddag lagen er nog 97 Nederlandse coronapatiënten op de intensive care, zestien minder dan donderdag. In de loop van zaterdag maakt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend hoeveel dat er nu zijn.

Franse corona-app miljoen keer gedownload en dodental Brazilië stijgt hard

Een greep uit het coronanieuws uit het buitenland.

 • De Franse corona-app StopCovid is ruim een miljoen keer gedownload sinds de lancering vier dagen geleden. Dat schrijft staatssecretaris Digitalisering Cédric O zaterdag op Twitter. Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen de app moeten hebben gedownload voordat het succesvol is. Hoeveel Met de app wil de regering monitoren waar besmette personen zich hebben begeven. Gebruikers krijgen een waarschuwing als ze meer dan een kwartier in de buurt zijn geweest van iemand die positief is getest op het coronavirus.
 • In Brazilië is het dodental als gevolg van Covid-19 het afgelopen etmaal opgelopen met 1.005. Ook werden ruim 30.000 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat blijkt uit data van het ministerie van Volksgezondheid, aldus Reuters. In totaal zijn in het land ruim 35.000 mensen overleden aan het virus. Ook raakten zeker 600.000 mensen besmet. In het land wonen meer dan tweehonderd miljoen mensen. De krant Folha de S.Paulo berekende dat in Brazilië op dit moment elke minuut iemand aan de gevolgen van Covid-19 overlijdt.
 • Bijna honderd scholen op verschillende plekken in Israël hebben de deuren weer moeten sluiten vanwege een stijging in het aantal coronabesmettingen in het land. De basis- en middelbare scholen zijn sinds mei weer open, na twee maanden gesloten te zijn geweest. In het land zijn ruim 17.000 gevallen bekend van mensen die positief testten op het longvirus. Covid-19 heeft aan 291 mensen in Israël het leven gekost.

Tientallen besmettingen op fruitbedrijven Betuwe

Bij twee fruitbedrijven in de Betuwe zijn in totaal 34 medewerkers positief getest op het coronavirus, meldt de GGD Gelderland-Zuid. Al het besmette personeel is direct in isolatie gegaan en hun huisgenoten in quarantaine. Het gaat om medewerkers van fruitveiling Fruitmasters in Geldermalsen en fruitverpakkingsbedrijf Vogelaar-Vredehof in Enspijk.

De GGD begon volgens persbureau ANP met het testen van het personeel van de fruitbedrijven, nadat vorige week al bleek dat een aantal mensen besmet was. In totaal blijkt nu zo'n elf procent van de ruim driehonderd preventief geteste medewerkers positief te zijn.

Volgens de GGD hebben de besmettingen waarschijnlijk deels plaatsgevonden in een kantoorruimte bij elk van de twee bedrijven. De GGD is contactonderzoek begonnen en de beide fruitbedrijven hebben maatregelen genomen om de kans op verdere besmetting te verkleinen.

Hollywood mag weer aan de slag

Film- en televisieproducenten in de Amerikaanse staat Californië mogen vanaf 12 juni weer opnames gaan maken, meldt de Los Angeles Times. Wel moet Hollywood zich aan door grote studio's als Walt Disney, Netflix en Warner Bros ontwikkelde coronarichtlijnen houden en vooraf goedkeuring krijgen van de lokale gezondheidsautoriteiten.

De coronarichtlijnen bestaan uit strenge hygiënevoorschriften, vooraf verpakte maaltijden voor acteurs en filmcrew in plaats van buffetten, publiek alleen welkom met mondkapje en op veilige afstand van elkaar, zo min mogelijk contact tussen stylisten en acteurs in de make-up en een speciale Covid 19-toezichthouder op elke set. Ook moeten de cast en crew verplicht getest worden op het coronavirus en wordt hun temperatuur opgemeten voor aanvang van de opnames.

Audities moeten bij voorkeur online gedaan worden en als het toch in persoon moet, dan moet de acteur in elk geval achter plexiglas staan. Door alle coronamaatregelen worden opnames tien tot twintig procent duurder, schat JP Morgan.

Ook Brazilië dreigt uit WHO te stappen

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro dreigt zich terug te trekken uit Wereldgezondheidsorganisatie WHO, meldt Reuters. Volgens Bolsonaro is de WHO een „partijdige politieke organisatie”. Vorige week zei ook de Amerikaanse president Donald Trump al de relatie met de WHO te willen beëindigen. Volgens hem is de WHO een marionet van China.

Vrijdag waarschuwde de WHO regeringen om niet te snel lockdowns op te heffen, zolang het coronavirus zich nog verspreidt. In Brazilië sterft op dit moment elke minuut iemand aan de gevolgen van Covid-19, stelt de krant Folha de S.Paulo. In totaal zijn er nu ruim 34.000 coronadoden gevallen in het Zuid-Amerikaanse land. Bolsonaro heeft de ernst van het virus echter meerdere malen weggewuifd en keerde zich tegen de lockdowns die gouverneurs van de deelstaten hebben ingesteld.

De president zei vrijdag ook triomfantelijk dat hydoxychloroquine „terug is van weggeweest”, nadat een wetenschappelijk artikel over de werking van het antimalariamiddel tegen Covid-19 in The Lancet is teruggetrokken. Daarin werd gesteld dat de kans groter is dat Covid-patiënten overlijden als ze hydroxychloroquine krijgen toegediend, maar de onderliggende data van het bedrijf Surgisphere blijken niet onafhankelijk gecontroleerd te kunnen worden.

Bolsonaro prees het medicijn bij meerdere gelegenheden aan als goed middel tegen het coronavirus, net als zijn Amerikaanse collega Donald Trump. De VS hebben als gebaar van solidariteit ook twee miljoen doses hydroxychloroquine naar Brazilië gestuurd. De WHO maakte donderdag bekend klinische tests met het middel voor de behandeling van coronapatiënten door te zetten.

Het laatste nieuws

In dit blog houdt NRC de ontwikkelingen uit binnen- en buitenland bij met betrekking tot de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van vrijdag:

 • Het kabinet maakt tot eind 2020 zo’n 1,5 miljard euro vrij om het openbaar vervoer te compenseren voor het beperkte aantal reizigers van de afgelopen tijd door de coronacrisis.
 • Nederlandse bedrijven hebben sinds het begin van de coronacrisis voor 2,1 miljoen werkenden de loonkostenregeling NOW aangevraagd. Inmiddels zijn aanvragen van 123.000 bedrijven goedgekeurd, goed voor 8,7 miljard subsidie in drie maanden.
 • Momenteel liggen nog 97 Nederlandse coronapatiënten op de intensive care, 16 minder dan een etmaal eerder. Verder zijn het afgelopen etmaal vijftien nieuwe sterfgevallen als gevolg van het nieuwe coronavirus gemeld.
 • De overheid zit bij gesprekken over het redden van de noodlijdende winkelketen HEMA. Dat meldde Het Financieele Dagblad vrijdag op basis van ingewijden.
 • Een proefversie van het langverwachte 'coronadashboard' van de overheid staat sinds vrijdag online. Op deze website worden de belangrijke indicatoren gedeeld voor hoe het coronavirus zich verspreidt in Nederland.
 • De Duitse economie zal in 2021 en 2022 herstellen van de diepe recessie die wordt veroorzaakt door de coronacrisis. Dat verwacht de centrale bank van het land.
[/up]