Antiracismeprotesten

Britse demonstranten trekken beeld van slavenhandelaar omver

In binnen- en buitenland wordt gedemonstreerd tegen politiegeweld en racisme. De protesten zijn een reactie op het overlijden van de Amerikaan George Floyd, die vorige week stierf nadat een agent minutenlang op zijn nek knielde. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de protesten tegen racisme en politiegeweld in de Verenigde Staten en daarbuiten is gesloten. Volg de laatste ontwikkelingen in ons nieuwe blog:

Antiracismeprotesten Meerderheid gemeenteraad Minneapolis belooft politie te ontmantelen

Britse demonstranten trekken beeld van slavenhandelaar omver

Een menigte antiracismedemonstranten heeft in de Britse stad Bristol een omstreden standbeeld van de zeventiende-eeuwse slavenhandelaar Edward Colston vernield. Dat melden Britse media en is te zien op videobeelden. De betogers trokken het ruim vijf meter hoge bronzen beeld omver, sleepten het over straat en dumpten het in de rivier de Avon.

Colston (1636-1721) was jarenlang een vooraanstaande figuur binnen de Royal African Company (RAC), de onderneming die het Britse monopolie had op de slavenhandel vanuit Afrika. Terwijl Colston er actief was, vervoerde de RAC naar schatting honderdduizend tot slaaf gemaakt Afrikanen over de Atlantische Oceaan. Circa 20 procent overleefde de overtocht niet. Zijn fortuin zette Colston onder meer in voor donaties aan scholen, ziekenhuizen en kerken in Bristol. Tegenwoordig zijn nog altijd straten en gebouwen naar hem vernoemd.

Ter ere van Colstons weldoenerij werd in 1895 het zondag vernielde beeld geplaatst. De tegenstand tegen het monument groeide de afgelopen jaren. Zo zei Lagerhuislid Thangam Debbonaire in 2018 dat de stad „geen mensen zou moeten vereren die geprofiteerd hebben van de slavernij”. Een petitie voor de verwijdering van Colstons beeld werd de afgelopen dagen meer dan 11.000 keer ondertekend.

De politie zegt uit te zoeken wie verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van het standbeeld. „Een kleine groep mensen heeft duidelijk een strafbaar feit begaan”, staat in een verklaring. Minister van Binnenlandse Zaken noemt het incident „compleet beschamend”. „Het is een illustratie van het soort openbare wanorde dat alleen maar afleidt van de zaak waarvoor mensen demonstreren.”

Bekijk hier de beelden van het omvertrekken van Colstons beeld:

Twitter avatar SkyNews SkyNews Protesters have pulled down the statue of slave trader Edward Colston in Bristol. Locals have long demanded that the statue be removed. Read more here: https://t.co/ErGb4pMnba https://t.co/jVkqcIf7zf

In beeld: de antiracismeprotesten in Europese steden

Tienduizend Belgen demonstreren tegen racisme in Brussel

In het centrum van Brussel hebben zondag zo'n tienduizend mensen gedemonstreerd tegen racisme. Volgens Belgische media verliep de manifestatie rustig, maar zochten ongeveer honderd betogers op het einde, rond half vijf 's middags, de confrontatie op met de politie. Zij gooiden met flessen en straatstenen.

Aanvankelijk verwachtte de organisatie van het protest ongeveer vijfduizend betogers. Nu er dubbel zo veel mensen gekomen lijken te zijn, is het volgens De Standaard „zowat onmogelijk om de sociale afstand te respecteren”. Het stadsbestuur had van tevoren al laten weten de demonstratie te gedogen.

Ook in Antwerpen werd gedemonstreerd. Ongeveer twaalfhonderd mensen waren op de been. Er deden zich geen noemenswaardige incidenten voor, totdat ongeveer honderd demonstranten na afloop niet naar de oproep van de organisatie luisterde om naar huis te gaan. Ze verlieten het plein waarop de betoging gehouden mocht worden en werden vervolgens wegens overtreding van de coronaregels naar het politiebureau gebracht. Er wacht hen een boete.

Antiracismebetogers zondag in Brussel. Foto Kenzo Tribouillard/AFP

Trump haalt National Guard weg uit Washington DC

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag de terugtrekking van de National Guard-militairen in Washington DC bevolen. Dat heeft hij laten weten via Twitter. In de Amerikaanse hoofdstad liepen de afgelopen week protesten tegen politiegeweld en racisme uit op gewelddadigheden, net als op veel andere plekken in het land. Aanleiding van de protesten was de gewelddadige dood van de zwarte arrestant George Floyd in Minneapolis op 25 mei.

Volgens Trump is de situatie in Washington DC inmiddels „volledig onder controle” en mogen de de militairen daarom naar huis. Afgelopen nacht kwamen volgens de president minder demonstranten opdagen dan verwacht. Mocht de situatie verslechteren kunnen de militairen echter „snel terugkeren”, aldus Trump, die vorig weekend nog dreigde om ook het reguliere leger in te zetten.

De National Guard, onderdeel van de reservestrijdkrachten en ingezet bij natuurrampen of grootschalige rellen, werd afgelopen week volledig gemobiliseerd. Dat was voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog. Ook werd in de steden Atlanta en Portland de noodtoestand uitgeroepen vanwege de onrust.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I have just given an order for our National Guard to start the process of withdrawing from Washington, D.C., now that everything is under perfect control. They will be going home, but can quickly return, if needed. Far fewer protesters showed up last night than anticipated!

Honderden betogers bij racismeprotesten in Maastricht en Zwolle

Op antiracismedemonstraties in Maastricht en Zwolle zijn zondag vele honderden mensen afgekomen. In de Limburgse stad gaat het om veertienhonderd aanwezigen, laat de Veiligheidsregio Zuid-Limburg weten aan persbureau ANP. Bij de Zwolse manifestatie gaat het volgens RTV Oost om zeker duizend betogers.

Beide demonstraties komen wat bezoekersaantallen betreft nog niet in de buurt van de limieten die de gemeentes van tevoren hadden ingesteld in verband met de coronamaatregelen. Maastricht laat hoogstens tweeduizend mensen toe in het Griendpark, langs de Maas. In Zwolle zijn 2.400 demonstranten welkom in het park De Wezenlanden.

De Zwolse en Maastrichtse protesten zijn net als die van de afgelopen week in andere steden ingegeven door de dood van George Floyd in de Verenigde Staten. Betogers in Zwolle scandeerden „black lives matter” en vormen samen een zwart hart, dat met behulp van een drone op de foto werd gezet. Leden van de harde kern van voetbalclub PEC Zwolle waren volgens de politie van plan naar het protest te komen. Burgemeester Peter Snijders vaardigde daarop een noodverordening uit om de PEC-supporters te weren. Uiteindelijk zijn ze niet naar het park gekomen. „We hebben ze bijtijds, in de stad, maar ook al daarbuiten, tegengehouden en teruggestuurd”, aldus Snijders tegen RTV Oost.

In Maastricht zitten de meeste aanwezigen in op het gras getekende cirkels. Volgens een verslaggever van 1Limburg verloopt het protest „heel vreedzaam”. Het was eerst de bedoeling dat het protest op het Vrijthof in het centrum van de stad zou plaatsvinden. Dat zou echter snel te klein worden, waarna de organisatoren de demonstratie in overleg met de gemeente verplaatsten naar het Griendpark.

Standbeeld omvergetrokken in Virginia

Bij de protesten naar aanleiding van de dood van George Floyd, heeft de woede zich tegen standbeelden uit de tijd van de Confederatie gericht. In Richmond, hoofdstad van de staat Virginia, trokken demonstranten op zaterdagnacht een beeld uit 1891 van generaal Williams Carter Wickham omver. Daarnaast werden in de afgelopen dagen verschillende standbeelden beklad, zoals die van generaal Robert Lee.

De afgebeelde generaal Wickham was een plantage-eigenaar, die in eerste instantie tegen afscheiding van de Unie was. Toen de burgeroorlog eenmaal gaande was, werd hij generaal bij het Confederatieleger. Na de oorlog werd hij lid van de Republikeinse Partij. Een deel van de Amerikanen vindt de verering van topmensen van de Confederatie problematisch. De burgemeester van Richmond kondigde vorige week al aan verschillende standbeelden te zullen verwijderen.

De woede gericht op standbeelden doet denken aan 2017, toen beelden omver werden getrokken en beklad nadat bij een gewelddadige demonstratie van extreem-rechts in Charlottesville een automobilist was ingereden op tegendemonstranten. In die periode besloten verschillende steden in het zuiden van de VS om standbeelden uit de tijd van de Confederatie te verwijderen.

Twee ballerina's staan op een beklad standbeeld in Virginia. Foto Julia Rendleman/Reuters

New York heft avondklok per direct op

De burgemeester van New York Bill de Blasio heeft zondag aangekondigd de avondklok per direct op te heffen, een dag eerder dan gepland. Volgens De Blasio hebben de inwoners van de stad zich dit weekend van hun beste kant laten zien, waardoor het mogelijk is de maatregelen eerder te stoppen.

De avondklok werd in eerste instantie ingesteld van elf uur 's avonds tot vijf uur 's ochtends. Later ging de maatregel al in vanaf acht uur 's avonds. De burgemeester voelde zich genoodzaakt de avondklok in te stellen omdat er bij de protesten in de stad ook veel geplunderd werd.

De eerste avond waarop de maatregel van kracht was, afgelopen woensdag, waren er confrontaties tussen politie en demonstranten. Bij de protesten die volgden op de dood van George Floyd zijn al honderden aanhoudingen verricht in New York.

Twitter avatar NYCMayor Mayor Bill de Blasio New York City: We are lifting the curfew, effective immediately. Yesterday and last night we saw the very best of our city. Tomorrow we take the first big step to restart. Keep staying safe. Keep looking out for each other.

Veertien agenten gewond tijdens protesten in Londen

In Londen zijn zaterdag veertien politiemensen gewond geraakt bij botsingen met demonstranten tegen racisme en politiegeweld. Dat meldt politiecommissaris Cressida Dick zondagochtend. Dick spreekt van een „schokkend en compleet onacceptabel” aantal aanvallen door een „minderheid” van de demonstranten.

In weerwil van de in het Verenigd Koninkrijk geldende maatregelen om het coronavirus in te dammen, is deze week een aantal keer door duizenden Londenaren gedemonstreerd tegen systematisch politiegeweld en racisme. Tot en met zaterdag waren al dertien agenten gewond geraakt tijdens hun werk. Volgens Dick zijn er meerdere arrestaties verricht. „Ik weet zeker dat mensen die vreedzaam proberen hun stem te laten horen hier ook door geschokt zijn. Onze stad is geen plek voor geweld.”

De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock heeft zondagochtend zijn zorgen geuit over mogelijke coronabesmettingen tijdens de protesten. Tegen Sky News zei hij dat de bijeenkomsten „zonder enige twijfel” een risico vormen wat betreft de verspreiding van het virus. „Ik sta heel erg achter de boodschap waarmee mensen de straat opgaan, maar het virus discrimineert niet en met grote groepen samenkomen verhoogt het risico op verspreiding.”

The Commissioner has condemned the violence directed at officers by a minority of people at yesterday's demonstration in central London. https://t.co/KAW3N4WZOy

— Metropolitan Police (@metpoliceuk) June 7, 2020

'Trump wilde tienduizend militairen inzetten tegen protesten'

De Amerikaanse president Donald Trump zou tijdens een kabinetsberaad eerder deze week om tienduizend militairen hebben gevraagd om in te zetten bij demonstraties tegen racisme en politiegeweld. Dat melden de Amerikaanse zenders CBS News en CNN op basis van een regeringsbron. De ministers Willam Barr (Justitie) en Mark Esper (Defensie) en stafchef van het leger Mark Milley zouden hem van gedachten hebben doen veranderen.

In het Witte Huis ging het er volgens CBS News maandag fel aan toe tijdens een overleg over de inzet van het leger. In verschillende steden was het tijdens protesten dat weekend uitgelopen op confrontaties met ordetroepen. Trump wilde daarom voor het eerst sinds 1992 het leger op Amerikaans grondgebied inzetten, maar daar stak Milley volgens CNN een stokje voor. De omstandigheden waren nog niet ernstig genoeg, zou de topmilitair hebben aangedragen. Esper sprak zich eerder deze week opvallend hard uit tegen de wensen van zijn president, toen hij tijdens een persconferentie zei dat militaire inzet alleen in het uiterste geval geoorloofd is en daar op dat moment nog geen sprake van was. Volgens de ingewijde die met CNN sprak, houdt zowel Milley als Esper rekening met ontslag door de president.

Er werden uiteindelijk zestienhonderd militairen naar Washington D.C. gedirigeerd, dat onder federaal bestuur valt en waar Trump dus zeggenschap over heeft. Hun diensten bleken niet noodzakelijk en ze zijn donderdag terug gegaan naar hun bases. Zaterdag zijn er weer tienduizenden demonstranten op de been in Washington en andere Amerikaanse steden, zoals New York en Los Angeles. De protesten zijn tot nu toe vreedzaam verlopen.

Zowel Barr als Esper en Milley liep maandagavond met Trump mee naar de Episcopaalse St. Johanneskerk, vlakbij het Witte Huis in Washington. Aan dat fotomoment ging een zwaar bekritiseerde politiecharge tegen een geweldloze betoging vooraf. Volgens CBS waren de bewindslieden en legerleider niet op de hoogte gesteld van de wandeling met de president, die zich daarbij voor de kerk waar een dag eerder brand was gesticht met een bijbel liet fotograferen.

Op ongebruikelijk onverbloemde wijze liet een reeks topgeneraals en Pentagon-functionarissen deze week blijken dat militairen niet op eigen bodem ingezet zullen worden. De legertop distantieerde zich zo openlijk van zijn opperbevelhebber.

Ook betogingen in andere Amerikaanse steden

Ook in andere steden in de Verenigde Staten werd gedemonstreerd op zaterdag:

  • In Atlanta gingen duizenden mensen de straat op. De lokale autoriteiten hadden de avondklok in de stad opgeheven omdat de protesten de afgelopen dagen steeds vreedzamer zijn geworden. Ook deze dag werden er geen aanhoudingen verricht.
  • Het centrum van Philadelphia werd afgesloten om de mensenmassa in goede banen te begeleiden. Hoewel de betogers nog ver na het ingaan van de avondklok op straat bleven, greep oproerpolitie niet in om vreedzame karakter van de massale betoging te behouden.
  • Twitter avatar NBCPhiladelphia NBC10 Philadelphia Thousands of people in Philadelphia continue to protest racism and police brutality following the death of George Floyd. Crowds in Center City stretched from the steps of the Art Museum and past the Cathedral Basilica of Saints Peter and Paul. https://t.co/LlmPCHjz7Q https://t.co/6YJT2DvCW7
  • In een kerk in het stadje Raeford in de staat North Carolina, de geboorteplaats van George Floyd, werd in besloten kring een herdenkingsdienst gehouden voor de man die vorige week omkwam door politiegeweld.
  • In New York, Los Angeles en San Francisco werden massale betogingen gehouden op iconische plekken. Zo liepen betogers over de Brooklyn Bridge in New York en de Golden Gate Bridge in San Francisco. In Los Angeles vond het merendeel van de demonstraties plaats in Hollywood.

Tienduizend betogers bij vreedzame demonstratie Washington

Zo’n tienduizend mensen hebben op zaterdag meegelopen in de demonstratie tegen racisme en politiegeweld in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC. De massale manifestatie verliep vreedzaam en er werden geen aanhoudingen verricht. Autoriteiten waren voorafgaand aan de demonstratie uitgegaan van meer dan honderdduizend betogers.

Volgens The Washington Post was de stemming tijdens de demonstratie een stuk beter dan voorgaande dagen. Politie was minder zichtbaar en legervoertuigen, die eerder in de straten stonden opgesteld om op te treden bij ordeverstoringen, waren weggehaald. Ook was de avondklok in de stad opgeheven nadat het de afgelopen avonden relatief rustiger was in de hoofdstad.

Twitter avatar basblokkernrc Bas Blokker Twee uur 's middags: zo te zien tienduizenden demonstranten - vreedzame demonstranten - in Washington DC. https://t.co/XLMpu1wu8w

De betogers verzamelden zich onder andere bij het Witte Huis. Ze konden echter niet te dichtbij komen, vanwege een afzetting met metalen hekken en omdat militairen de toegang bewaakten. Burgemeester Muriel Bowser, door Trump op Twitter omschreven als „incompetent”, liep ook mee in de demonstratie.

Rapper en dichter Akwasi doet aangifte na bedreigingen

De Nederlandse rapper en dichter Akwasi gaat aangifte doen van bedreiging aan zijn adres. Dat heeft zijn management bevestigd aan NRC na berichtgeving van Nu.nl. De rapper is bedreigd via sociale media en e-mail nadat hij zich bij het anti-racismeprotest in Amsterdam maandag uitsprak tegen de figuur Zwarte Piet. Delen van de toespraak werden door de website GeenStijl gepubliceerd.

Op de Dam zei Akwasi Zwarte Piet „hoogstpersoonlijk een trap in het gezicht” te willen geven. Dat leidde tot kritiek, onder meer van PVV-leider Geert Wilders. Eerder publiceerde Akwasi een aantal van de racistische reacties op zijn Instagramaccount. In een van de berichten wordt hij met de dood bedreigd. Daarover zegt zijn management nu: „Akwasi heeft besloten tot het delen van deze dreigberichten omdat hij van mening is dat wij als maatschappij dit soort berichten niet normaal moeten gaan vinden.”

Het management laat verder weten dat zijn eerdere opmerking over Zwarte Piet „gezien moet worden als een oproep tot verzet, niet tot geweld”. „Zwarte Piet is een fictief persoon, iemand die niet bestaat en naar Akwasi's en vele mensen in Nederland, mening niet zou moeten bestaan", staat in de verklaring. Tegen hoeveel personen de aangifte is gericht, is niet bekendgemaakt.

De rapper presenteert vanavond een speciale speciale editie van de online talkshow Veel Osso op Youtube. Die aflevering staat in het teken van Black Lives Matter.

Beelden van het protest op de Dam in Amsterdam. Foto Sem van der Wal/ANP

Eenheid oproerpolitie Buffalo stopt na schorsing collega’s

57 agenten die deel uitmaakten van de oproerpolitie in de Amerikaanse stad Buffalo zijn gestopt nadat twee collega’s werden geschorst vanwege het duwen van een 75-jarige man. De man benaderde de agenten tijdens een protest en werd tegen de grond geduwd. Door de val raakte hij ernstig gewond en in eerste instantie werd de man niet geholpen door de aanwezige ordetroepen. Een video van de politieactie zorgde wereldwijd voor geschokte reacties.

Uit protest tegen de schorsing zijn de 57 agenten nu opgestapt bij de oproerpolitie. Ze blijven nog wel aan bij het politiekorps zelf. Volgens de voorzitter van de lokale politievakbond John Evans volgden de agenten de orders van hun commissaris op. “Ze deden gewoon hun werk. Ik weet niet hoeveel contact er is gemaakt. Hij is naar mijn inschatting gestruikeld. Hij viel achterover.”

De twee agenten werden zaterdag in staat van beschuldiging gesteld. Volgens de officier van justitie in Buffalo heeft het duo zich “duidelijk schuldig gemaakt aan een misdrijf”. Buiten de deuren van de rechtbank demonstreerden tientallen politieagenten en brandweerlieden tegen de strafrechtelijke vervolging.

Andrew Cuomo, de gouverneur van de staat New York, waar de stad Buffalo deel van uitmaakt, zei op vrijdag al dat de twee agenten ontslagen en mogelijk strafrechtelijk vervolgd zouden moeten worden. De 75-jarige man ligt momenteel in stabiele toestand in het ziekenhuis.

Twitter avatar basblokkernrc Bas Blokker Dit is hoe een politievakbond in de VS spreekt over het bevoegd gezag als het agenten verantwoordelijk houdt voor wangedrag. https://t.co/mh0E0W2Wtb

WOW. email sent from PBA President John Evans to members.
“I can tell you they (@BPDAlerts) tried to f*%k over these guys like I have never seen in my 54 years.”@WKBW pic.twitter.com/1P7OEvFomu

— Madison Carter (@madisonlcarter) June 5, 2020

Meerdere steden in VK toneel van protest

In het Verenigd Koninkrijk is vandaag eveneens in meerdere steden geprotesteerd tegen politiegeweld en racisme. Demonstranten gingen onder meer in Manchester, Cardiff, Leicester, Sheffield en in hoofdstad Londen de straat op. Ondanks waarschuwingen van de autoriteiten om het coronavirus, gingen de manifestaties toch door.

In Manchester kwamen vijftienduizend mensen samen, schrijft de BBC. Hoeveel demonstranten er in andere steden aanwezig waren, is niet precies duidelijk. Het overgrote deel van de protesten verliep vreedzaam. Alleen in Londen kwam het tot opstootjes toen de menigte uit elkaar ging. Dat gebeurde bij Downing Street, waar de ambtswoning van de premier is gevestigd. In de hoofdstad waren woensdag al tienduizenden mensen op de been om te demonstreren.

In Noord-Ierland, in de steden Belfast en Londonderry, werden vandaag boetes uitgeschreven omdat actievoerders zich niet hielden aan de coronaregels.

Demonstranten verzamelen zich op Parliament square. Foto Andy Rain/EPA

Banksy steunt Black Lives Matter-beweging met nieuw kunstwerk

Straatartiest Banksy heeft op zijn Instagrampagina een nieuw kunstwerk geplaatst waarmee hij zijn steun aan de Black Lives Matter-beweging uitspreekt. Op het kunstwerk is een wake te zien, met een kaars die een Amerikaanse vlag in brand steekt.

In een bijgevoegde beschrijving geeft de Britse artiest een toelichting.

“In eerste instantie dacht ik dat ik gewoon mijn mond moest houden en naar zwarte mensen over dit probleem moest luisteren. Maar waarom zou ik dat doen? Het is niet hun probleem, het is mijn probleem. Mensen met een andere kleur worden door het systeem in de steek gelaten. Het witte systeem. Als een gebroken pijpleiding die het appartement overspoelt van de mensen die eronder wonen. Het defecte systeem maakt hun leven tot een ellende, maar het is niet hun taak om het te repareren. Dat kunnen ze niet - niemand laat ze in het appartement erboven. Dit is een wit probleem. En als blanke mensen het niet oplossen, zal iemand naar boven moeten komen en de deur intrappen.”

Ook in Duitsland duizenden de straat op tegen racisme en politiegeweld

Behalve in de Verenigde Staten en Nederland gingen vandaag ook mensen in Duitsland de straat op om te demonstreren tegen racisme en politiegeweld. De drukstbezochte demonstratie was die in Berlijn: ongeveer 15.000 mensen kwamen volgens de politie samen op het beroemde Alexanderplatz voor een vreedzaam protest.

Het was eveneens druk in Hamburg. Daar kwamen volgens de politie ongeveer negenduizend actievoerders bij elkaar, terwijl er vanwege de coronaregels maar vijfhonderd waren toegestaan, schrijft de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. De politie in Hamburg had zich voorafgaand aan de manifestatie al solidair verklaard met de actievoerders. „Wij staan aan jullie kant!", tweette de politie. Later op de middag werd traangas ingezet omdat de politie werd belaagd. Het is niet duidelijk of het om actievoerders ging. Gisteren werd in Hamburg ook al geprotesteerd, daarbij waren zo'n 4.500 mensen aanwezig.

Ook in Frankfurt am Main waren vandaag achtduizend mensen op de been, en nog eens zevenduizend betogers kwamen in München samen. Voor München gold eveneens dat maar enkele honderden mensen vanwege de veiligheid waren toegestaan. Ook in Keulen en Düsseldorf vonden demonstraties plaats.

Drukte op het Alexanderplatz in Berlijn. Tobias Schwarz/AFP

Protesten in Tacoma na nieuw bewijs van politiegeweld

In Tacoma in de Amerikaanse staat Washington zijn op vrijdag honderden mensen de straat op gegaan om gerechtigheid te eisen voor Manuel Ellis, een zwarte man die in maart overleed na zijn arrestatie. Vandaag wordt er naar verwachting weer gedemonstreerd in de staat, zo worden er in de stad Washington tienduizenden manifestanten verwacht.

Op een geluidsfragment dat een advocaat van de familie van Ellis deze week vrijgaf, is te horen dat de arrestant roept dat hij geen adem krijgt. De woorden „I can’t breathe” zijn extra beladen, omdat George Floyd en eerder Eric Garner ze spraken bij hun arrestatie, waarna ze overleden.

Volgens de politie van Tacoma werd Ellis gearresteerd, omdat hij probeerde “de deuren van bezette auto’s te openen”. Op een politieradio is te horen hoe Ellis tijdens de arrestatie zegt dat hij geen adem krijgt. Hij zou ter plaatse zijn gestorven, nog voor een ambulance ter plaatste was. Uit een autopsierapport dat deze week werd gepubliceerd, zou zijn gebleken dat Ellis overleed aan zuurstofgebrek.

De vier politieagenten die betrokken waren bij zijn arrestatie zijn in afwachting van het onderzoek met verlof gestuurd. Vooruitlopend op de uitkomst van dat onderzoek heeft de burgemeester van Tacoma geëist dat de vier agenten worden ontslagen.

Manifestanten in Tacoma tijdens een demonstratie tegen politiegeweld op vrijdag. Foto Reuters / Lindsey Wasson

Gemeente Eindhoven roept betogers op weg te blijven om drukte

De gemeente Eindhoven roept betogers op niet meer naar de demonstratie tegen antiracisme op het Stadhuisplein te komen. Het plein is te vol, laat de gemeente via Twitter weten. Actievoerders worden opgeroepen naar huis te gaan en de manifestatie via een livestream te volgen. De demonstratie, die tot 18.30 uur vanavond duurt, verloopt vooralsnog rustig, laat de gemeente weten. Hoeveel mensen er aanwezig zijn, kon zij nog niet zeggen. Kort voor de aanvang waren er ongeveer zeshonderd à zevenhonderd mensen op het plein, schrijft persbureau ANP. Vrijdag had burgemeester John Jorritsma gezegd maximaal zevenhonderd actievoerders toe te laten.

Eerder op de dag werd al in Tilburg gedemonstreerd tegen racisme en politiegeweld, de manifestatie verliep zonder problemen. Naar schatting kwamen ongeveer duizend betogers op de demonstratie af.

Update 19:15 uur: de gemeente Eindhoven meldt dat de demonstratie, met een opkomst van 1.700 man, goed is verlopen. Er zijn geen aanhoudingen geweest.

Demonstranten op de been in Eindhoven. Foto Rob Engelaar/ANP

Enkele honderden betogers bij antiracismeprotest Tilburg

Enkele honderden mensen demonstreren zaterdag in Tilburg tegen racisme. Op een video van Omroep Brabant is te zien dat vrijwel alle betogers een mondkapje dragen en veel deelnemers kartonnen borden vasthouden met teksten als 'Silence = violence' en 'Black Lives Matter'.

Het protest begon om 14.00 uur op het Stadhuisplein in Tilburg. De gemeente had van tevoren moeite met het inschatten van het aantal deelnemers. De voorwaarde was dat maximaal vijfhonderd mensen mochten deelnemen. Kruizen op de grond moesten ervoor zorgen dat deelnemers anderhalve meter afstand tot elkaar bewaren.

Antiracismebetogingen gepland voor Amsterdam en Maastricht

Nieuwe antiracismeprotesten zijn aangekondigd in Amsterdam en Maastricht. Dat meldt de organisatie Black Lives Matter zaterdag op Facebook. In Amsterdam gaan betogers woensdag 10 juni de straat op in stadsdeel Zuidoost, bij het Anton de Komplein. In Maastricht vindt zondag een protest plaats bij De Griend aan de Maas.

Op meerdere plekken in Nederland zijn deze week protesten geweest tegen racisme. De aanleiding daarvoor is de dood van George Floyd. Afgelopen maandag vond een demonstratie plaats in Amsterdam met duizenden mensen, wat tot grote kritiek leidde op burgemeester Femke Halsema. In Rotterdam werden betogers woensdag naar huis gestuurd door burgemeester Ahmed Aboutaleb, omdat het te druk was.

Verder waren er betogingen in onder meer Arnhem, Utrecht en Nijmegen. Zaterdagmiddag zijn er protesten in Tilburg en Eindhoven.

Duizenden mensen protesteren tegen racisme in Australië

In de Australische stad Sydney zijn zaterdag zeker vijfduizend mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen racisme. Het Hooggerechtshof van de deelstaat New South Wales, waar Sydney ligt, had kort hiervoor toestemming gegeven, nadat een rechtbank de demonstratie eerder had verboden omdat die in strijd zou zijn met de coronamaatregelen.

De autoriteiten van de deelstaat wilden de demonstratie verbieden uit angst dat een grootschalige bijeenkomst voor verdere verspreiding van het virus zou leiden. „De vrijheid van meningsuiting is op dit moment niet zo vrij als we zouden willen", zei een politiechef tegen persbureau Reuters. "De regels zijn op dit moment duidelijk."

Niet alleen in Sydney gingen mensen de straat ook. Ook in Melbourne, Adelaide en andere steden vonden protesten tegen racisme plaats.

NFL geeft fouten toe en steunt antiracismeprotest

NFL-commissaris Roger Goodell geeft toe niet goed te zijn omgegaan met American football-spelers die zich uitspraken tegen racisme.

Sinds de zwarte quarterback Colin Kaepernick in 2016 protesteerde tegen racistisch onrecht en politiegeweld door tijdens het spelen van het Amerikaanse volkslied op zijn knie te gaan zitten, is er binnen de NFL voortdurend ophef over spelers die hem dat nadoen. Kaepernick zelf kwam na zijn actie nergens meer aan de bak.

Goodell zei vrijdag in een videoboodschap dat de American Football-competitie slecht heeft geluisterd naar spelers die racisme aan de kaak wilden stellen en dat te willen veranderen: „Wij, de National Football League, geven toe dat we ongelijk hadden omdat we niet eerder naar NFL-spelers luisterden en moedigen iedereen aan om zich uit te spreken en vreedzaam te protesteren. Wij, de NFL, geloven dat zwarte levens ertoe doen.”

De NFL-commissaris beloofde ook contact op te nemen met spelers die hun stem hebben laten horen om te bespreken hoe zaken verbeterd kunnen worden. Hij reageerde met zijn boodschap op een oproep van prominente spelers om het foute handelen van de NFL toe te geven.

En aantal uren voordat de video van Goodells online kwam, herhaalde president Trump juist nog dat er een einde gemaakte moet worden aan de knielende protesten tijdens het volkslied. „We zouden rechtop moeten staan, idealiter met een groet, of een hand op het hart. Er zijn andere dingen waar je tegen kunt protesteren, maar niet tegen onze Grote Amerikaanse Vlag - NIET KNIELEN!”.

...We should be standing up straight and tall, ideally with a salute, or a hand on heart. There are other things you can protest, but not our Great American Flag - NO KNEELING!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 5, 2020

Manhattan gaat demonstranten niet vervolgen voor kleine vergrijpen

Officier van justitie Cyrus Vance van Manhattan heeft aangekondigd geen demonstranten te gaan vervolgen die zijn gearresteerd voor kleine vergrijpen als het overtreden van de avondklok en wanordelijk gedrag. Vance stelt dat zijn kantoor „weigert deze arrestanten te vervolgen in het belang van gerechtigheid”.

Bij protesten tegen politiegeweld naar aanleiding van de dood van George Floyd zijn de afgelopen dagen honderden arrestaties verricht in New York. Nadat de protesten op zondag en maandag tot plunderingen leidden stelde burgemeester Bill de Blasio een avondklok in, maar die werd door veel betogers genegeerd.

Demonstranten die daarvoor zijn opgepakt in Manhattan en zich verder netjes hebben gedragen, hoeven door de opstelling van de officier van justitie geen verdere consequenties te vrezen.

Laatste nieuws protesten

De dood van George Floyd als gevolg van politiegeweld in Minneapolis hebben geleid tot protesten zowel in de VS als in Europa. De verwachting is dat dit weekend weer flink gedemonstreerd zal worden. Hier houdt NRC u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Lees hier ons vorige blog over de antiracismeprotesten terug