Amerikaanse economie

Verrassende cijfers in VS: werkloosheid daalt in mei

De werkloosheid in de Verenigde Staten is in mei gedaald van 14,7 naar 13,3 procent. Dit maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend. Er kwamen vorige maand ruim 2,5 miljoen banen bij. Daarmee deed de Amerikaanse economie het veel beter dan verwacht. Economen hadden over het algemeen rekening gehouden met een verlies van 7,5 miljoen banen, waarmee de werkloosheid zou oplopen tot bijna 20 procent. In april waren 20,7 miljoen banen verloren gegaan. De werkloosheid steeg naar 14,7 procent – het hoogste niveau sinds de Grote Depressie van de jaren dertig. Volgens het ministerie van Arbeid geven de cijfers van vrijdag het effect weer van de beperkte versoepeling van de coronamaatregelen. Het ministerie plaatste wel een kanttekening: als alle werklozen juist waren geregistreerd had het werkloosheidspercentage 3 procentpunt hoger gelegen. Soms staan mensen nog op de loonlijst van bedrijven. (ANP/ Bloomberg)